Kuidas tekitada aega mõtestatud arstitööks?

Kord aastas valivad perearstid enda seast parimad ja nende praksiste nimekiri avalikustatakse. Kas ikka peab võrdlema, esile tõstma ja ise pingeridu tekitama? Ka selliseid küsimusi on see nimekiri perearstide seas tekitanud.

Andres Lasn: tuleviku arst peab olema veelgi mitmekesisem

Perearstieriala resident Andres Lasni jaoks on perearstitööst saanud ühtlasi ka hobi. Probleemide üle kurtmise asemel püüab Lasn leida lahendusi. Nii on temast kujunenud eestkõneleja peremeditsiini residentuuri pikendamisel, samuti peremeditsiini varjukülgedest rääkija ning noorte kõlav hääl Eesti Perearstide Seltsi juhatuses.

Uudistavalt maksarasvtõvest

Mittealkoholsteatohepatiidi (nonalcoholic steatohepatitis, NASH) mõiste võeti kasutusele 1989. aastal, kirjeldamaks histoloogilisi muutusi maksakoes alkoholi mittekasutajail. Enimlevinud ja argitöös otstarbekas on maksarasvtõve (nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) diagnoos, millele rahvusvahelises haiguste klassifikatsioonis (RHK-10) vastab „mujal klassifitseerimata rasvastunud maks“ (K76.0). 

Kokkuvõte kliinilisest auditist «Teist tüüpi diabeedi käsitlus esmatasandil»

  • Anu Ambos
  • Ülle Jakovlev
  • Maire Lubi
  • Kaia Tammiksaar
  • Mari Verrev
  • Tiina Unukainen
  • Sirli Joona
  • Telli ajakiri
Hinnanguliselt oli maailmas 2015. aastal 415 miljonit 2. tüüpi diabeeti põdevat haiget. Leitakse, et aastaks 2040 suureneb diabeeti põdevate isikute arv 642 miljonini (1, 2). Eestis on diabeedi levimus täiskasvanud elanikkonna seas 7,7% (1, 3). Seega on tegemist terves maailmas aina rohkem levinud haigusega.

Med24 koolituskeskkonna uued võimalused perearstidele

Med24 aasta algul uuenenud veebiplatvorm pakub kasutajatele senisest paremaid meditsiinivaldkonna infoteenuseid, olgu selleks siis uudised, meditsiiniajakirjade eeltrükid, koolitused või kliiniliseks tööks vajaminevad andmebaasid.

Perearstid peavad kvaliteeti loomulikuks töötamise aluseks

Septembri lõpus tunnustati Eesti Perearstide Seltsi aastakonverentsil 66 parimat perearstipraksist üle Eesti. Uurisime keskustelt, kes eelmistel aastatel A-taset ei taotlenud või said selle tänavu esimest korda, mida nad pidid selleks oma töös muutma ja kui oluliseks tunnustust peavad.

Seltsi aastakonverents – maistest muredest tehisintellektini

Perearstide seltsi aastakonverentsil toimusid ettekanded nii peremeditsiini tulevikust kui ka käegakatsutavatel teemadel ning anti praktilisi õpetusi töötubades.    

Urogenitaalse infektsiooni lühike ülevaatlik käsitlus

Kuseteede infektsioonid on ühed enam levinumad nakkushaigused. Neil on märkimisväärne rahaline koorem ühiskonnale. USA-s toimub UTI-ga (urinary tract infection) seoses igal aastal üle seitsme miljoni arstivisiidi (1). Ligikaudu 15% kõikidest USA-s välja kirjutatud antibiootikumidest määratakse seoses UTI-ga (2) ja mõnede Euroopa riikide andmed näitavad sarnast kiiret kasvu. USA-s hospitaliseeritakse igal aastal rohkem kui 100 000 UTI-patsienti, kõige sagedamini püelonefriidi tõttu (1). Need andmed ei hõlma uroloogiliste patsientidega seotud keerulisi UTI-sid, mille levimus pole teada. 

Äge väliskõrvapõletik

Kõrvavalu on sage arsti poole pöördumise ajend. Kui lastel on tavaliselt selle põhjus äge keskkõrvapõletik, siis täiskasvanutel on sagedamini põhjus äge väliskõrvapõletik. 

Reumatoloog: sageli ägeneb psoriaatiline artriit stressiperioodidel

Tartu Ülikooli reumatoloog Mart Kull rääkis psoriaatilise artriidi (PsA) tekkepõhjustest ning diagnoosimise ja ravi võimalustest, rõhutades, et bioloogilised ravimid on üks suurem muutus PsA ja teiste reumaatiliste haiguste ravis viimase kümne aasta jooksul.

Statiinid on efektiivsed kardiovaskulaarsete haiguste primaarses ja sekundaarses preventsioonis

Uuringud, mis viisid 3-hüdroksü-3-metüülglutarüül-koensüüm A (HMG-CoA) reduktaasi inhibiitorite ehk statiinide avastamiseni, on olnud suur läbimurre hüperkolesteroleemia ja sellega seotud haiguste ennetuses ja ravis.

Pediaater: arvatakse, et kõik haigused on seotud D-vitamiini puudusega

Ida-Tallinna Keskhaigla pediaater Reet Raukas ütleb, et ühelt poolt kimbutab meie laiuskraadidel lapsi ja täiskasvanuid D-vitamiini puudus, kuid teisalt teeb murelikuks see, et viimastel aastatel on inimesed hakanud tarvitama D-vitamiini massdoosis ilma arsti kontrollita.

Puusaliigese valuga patsiendi käsitlus esmatasandi meditsiinis ortopeedi vaatevinklist

Puusaliigese piirkonna valu on küllaltki sageli esinev probleem, millega pöördutakse ortopeedi poole. See on ka sage liigesekaebus esmatasandi meditsiinis, perearsti vastuvõtul. Puusaliigese valuga patsiendi õige esmakäsitlus tagab probleemi kiirema lahendamise ning on väga suure tähtsusega kuluefektiivsuse osas nii patsiendi kui ka üldise tervishoiu jaoks.    

Väikelastega sageli juhtuvad traumad ja nende käsitlus

Paljudel lapsevanematel ja laste hooldajatel napib teadmisi turvalisest käitumisest, puudulikud on turvavahendite kasutamise oskused ja kogemused ning samuti ei osata lastega juhtunud õnnetuste korral adekvaatselt tegutseda. Põhjendamatu muretus ja hooletus võivad tuua lapsele kaasa parandamatuid tagajärgi kogu eluks. Lastega (eriti väikelastega) juhtuvad õnnetused on suures osas välditavad, kui me oskame sellele mõelda ja soovime panustada laste turvalisusesse.

Allergilised lööbed nahal

Erinevad nahalööbed on sagedane meditsiiniline probleem maailmas. Peaaegu igaühel meist ilmneb eluea jooksul mõni nahaprobleem. Tihti tekib patsientidel seoses nahavaevustega küsimus, kas tegemist võib olla allergiaga ning kui jah, siis millest see on tingitud. Selles artiklis peatun eelkõige allergilise geneesiga löövetel: miks need tekivad, kuidas neid diagnoosida ja ravida ning mis kõige tähtsam, mida saame teha, et lööbed ei korduks.

Sagedasemad inimese papilloomiviiruse põhjustatud günekoloogilised haigused

Teadlikkus inimese papilloomiviirusest (ingl human papillomavirus, lühendatuna HPV) on seoses HPV-vaktsiini ning emakakaelavähi sõeluuringu kajastamisega meedias suurenemas.

Rasestumisvastased vahendid

Pereplaneerimine on vajalik, et edendada naiste, nende perede ja ühiskonna iseseisvust ning heaolu (1). Tänapäeval on saada lai valik rasestumisvastaseid vahendeid (RVV) ning enamik paare leiab endale sobiva meetodi. 

Premenstruaalne sündroom

Enamik fertiilses eas naisi kogeb paar päeva enne menstruatsiooni algust kergekujuliselt üht või mitut emotsionaalset või füüsilist sümptomit, nagu näiteks rindade hellust või kõhupuhitust, mis ei põhjusta stressi ega häireid igapäevaelus.

Ülle Einberg: veganperedega tuleb koostööd teha

Tallinna lastehaigla endokrinoloog Ülle Einberg leiab, et veganeid ei ole õige kuidagi tõrjuda, vaid nendega on vaja koostööd teha ja leida parimad lahendused, et nii täiskasvanud kui ka lapsed saaksid vajalikud ained kätte ja kasvaksid normaalselt.

Euroopa Diabeediuuringute Assotsiatsiooni 53. konverents

Tänavune konverents toimus 11.–15. septembril Lissabonis. Ajakiri Perearst toob teieni huvitavaid noppeid mahukast konverentsist.    

Venekeelne resümee


Uudised