Ülevaade naise tervise konverentsist

Selle aasta 9. märtsil toimus Eesti Naistearstide Seltsi ja Eesti Naise Tervise Assotsiatsiooni eestvedamisel naise tervise XI konverents, mille seekordseks nimeks oli „Konflikt. Vaatepunkti nihe meditsiinis“.    

Eesti immunoloogide ja allergoloogide selts

Eesti immunoloogide ja allergoloogide selts (EIAS) loodi 2001. aastal, kui 1984. aastal asutatud Eesti immunoloogide selts ja 1993. aastala asutatud Eesti allergoloogia selts otsustasid ühineda.    

Täiskasvanute nõustamine krooniliste haiguste puhul

Kroonilise haiguse diagnoos võib inimese viia emotsionaalsesse kriisi ning tekitada raskusi igapäevaeluga toimetulekul. Järgnev artikkel annab ülevaate, kuidas inimest nõustada ning diagnoosiga kohanemisel aidata.    

Sjögreni sündroom

Sjögreni sündroom on haigus, millel on mitu näoilmet, ning seetõttu võivad patsiendid enne lõpliku diagnoosi selgumist sattuda mitme erialaspetsialisti vastuvõtule.    

Allergiliste hingamisteede kutsehaiguste immuundiagnostika

Allergilise hingamisteede kutsehaiguse väljakujunemise põhjuseks on immunoloogiline ülitundlikkus inhaleeritavate ainete ehk allergeenide suhtes. Allergiliste hingamisteede kutsehaiguste diagnostika ja seire aluseks on immunoloogilise ülitundlikkuse olemasolu tuvastamine või selle võimaliku tekke jälgimine.    

Kuidas parandada hüpertensiooniga patsiendi ravisoostumust?

Vererõhu langetamine hüpertensiooniga patsientidel vähendab oluliselt kardiovaskulaarset riski. Halb ravisoostumus (nii eluviisimuutuste kui ka medikamentoosse ravi osas) on peamine halva vererõhukontrolli põhjus hüpertensiooniga patsientidel.    

Reumaatiline haigus lapseeas ja selle käsitlus Eestis

Viimasel paaril aastakümnel on reumaatiliste haiguste ravis toimunud oluline kvalitatiivne muutus – laialdane metotreksaat- ja sellele järgnenud bioloogilise ravi kasutuselevõtt pidurdab märgatavalt haiguse progresseerumist ning kontrollib paljudel juhtudel efektiivselt sellega seotud vaevusi, võimaldades lapsele täisväärtuslikuma elu.    

Uudised


Sisuturundus: Professor Peter Verhamme: antikoagulantravis on toimunud kliiniliselt olulised muutused

Belgia Leuveni ülikooli kliiniku kardioloogiaprofessor Peter Verhamme sõnul julgustavad uued uuringud NOACe kasutama, kuid antikoagulantraviga kaasnevad siiski omad riskid. Seega on oluline silmas pidada, kuidas korraldada sobiv ravi erakorraliste patsientide puhul.    

Naha sagedasemad pahaloomulised kasvajad

Nahakasvajad on ühed sagedasemad kasvajad inimese organismis. Neid on mitmeid eri tüüpe, kuid see artikkel käsitleb põhiliselt nahakartsinoome ja naha melanoomi, mida Eestis kliinilises töös enim esineb.    

Vähivalu on alahinnatud

Valu on vähihaigete jaoks tõsine mure, kuid tuginedes tugevate opioidide kasutamise statistikale, võib väita, et paraku ei pöörata vähivalule ja selle ravile Eestis praegu piisavalt palju tähelepanu.    

Onkogeneetiline konsultatsioon – kellele ja milleks?

Pärilike kasvajate diagnoosimiseks kasutatakse erinevaid geneetilisi uuringuid, mida saavad tellida kõik eriarstid, kuid sageli on otstarbekas suunata patsient geneetiku konsultatsioonile. Sellest, missugune patsient ning millal onkogeneetilisele konsultatsioonile suunata, annab ülevaate meditsiinigeneetik Piret Laidre.    

Personaliseeritud meditsiin onkogünekoloogias – munasarjavähi ravivalikud

Väheste spetsiifiliste sümptomite tõttu avastatakse munasarjavähk sageli hilises staadiumis, mil tervenemine ei ole võimalik ning ravi eesmärgiks on elu pikendamine ja haigusest tingitud sümptomite leevendamine.

Med24 tegi läbi tegevusaja suurima muutuse

Med24 uuenenud veebiplatvorm pakub kasutajatele senisest paremaid infoteenuseid meditsiinivaldkonnas, olgu selleks siis uudised, meditsiiniajakirjade eeltrükid, koolitused või kliiniliseks tööks vajaminevad andmebaasid.    

Enneaegse vastsündinu ravijuhend ühtlustab perinataalabi kvaliteeti

Enneaegse sünnituse ja enneaegse vastsündinu perinataalperioodi kliinilise käsitluse ravijuhendi eesmärk on parandada ravikvaliteeti ja tagada tõenduspõhine tervishoiukorraldus, rääkis ravijuhendi töörühma juht, Ida-Tallinna Keskhaigla perinataalkeskuse neonatoloogiaosakonna juhataja Pille Andresson.    

Veronika Palmiste: diabeetilise jala konsiilium seab keskmesse patsiendi

Veresoontekirurg Veronika Palmiste tunneb heameelt osalemise üle multidistsiplinaarses meeskonnas, mis tegeleb keerulisemate diabeetilise jala juhtumitega, et patsient ei peaks käima ühe spetsialisti juurest teise juurde, vaid oleks nende keskel.    

Püüame püsida tasemel!

Kui mind 1985. aastal Eesti Onkoloogiakeskusesse rinnavähki ravima kutsuti, ei olnud ma kindel, kas olen sellest tööst huvitatud. Onkoloogia tundus depressiivne ja igav, ülikoolis libiseti sellest põgusalt üle ja eriala ei ahvatlenud noori eriti. Viimastel aastatel on onkoloogia residentuuri konkurss tihe ning eriala on populaarne. Miks siis?