Pedikuloos - tüütu, kuid tavaline

Kooliaasta algusega koos muutuvad aktuaalseks parasitaarhaigusi puudutavad teemad. Ebameeldivateks tegelasteks, kellega lastekollektiivides sageli kokku puutuda tuleb, on täid. Täpsemalt on tegemist peatäitõve ehk pedikuloosiga.

Ülemiste hingamisteede ägedad viirusinfektsioonid

Tõenäoliselt ei ole olemas inimest, kellel poleks esinenud ülemiste hingamisteede ägedat infektsiooni ehk rahvakeeli öelduna külmetushaigust. Sageli otsitakse ülemiste hingamisteede viiruste ilmnedes haiguse leevendamiseks abi apteegist. Artikkel annabki ülevaate nimetatud viirustest ja sellest, kuidas patsiente käsitleda ning nõustada.

Sinusiit ja otiit

Nohu, äge sinusiit ja otiit on sügis-talvisel ajal igapäevased probleemid. See artikkel sisaldab kõrva-nina-kurguhaiguste arsti näpunäited, millele võiks nimetatud patsientide nõustamisel tähelepanu pöörata.

Tutvustati uusi südamepuudulikkuse ravijuhendeid

Augusti lõpus Roomas toimunud Euroopa Kardioloogide Seltsi (ESC) kongressil tutvustati mitmeid juhendeid, nende hulgas ka südamepuudulikkuse uut ravijuhendit.

Tanel Tenson: antibiootikumiresistentsuse tagajärjed võivad olla katastroofilised

Antibiootikumiresistentsuse levik on pidev, raske on öelda, millal ja kus olukord kontrolli alt väljub, kuid kui see juhtub, võivad tagajärjed olla katastroofilised, rääkis Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi professor Tanel Tenson.

Diabeediuudised


Uus 2. tüüpi diabeedi ravijuhend on ilmunud

Äsja valmis uus Eesti 2. tüüpi diabeedi ravijuhend. (1) Avaldame ülevaate ravijuhendist ja olulistest diabeeti käsitlevatest punktidest. See artikkel on kokkuvõte ravijuhendi koostamisega seotud olnud spetsialistide dr Anneli Rätsepa (Ülikooli Perearstikeskus) ja professor Vallo Volke (Tartu Ülikooli Kliinikum) juba varasemalt ajakirjades Perearst ja Eesti Arst ilmunud artiklite ja intervjuude põhjal kõlama jäänud seisukohtadest. (2)    

Astmaravi: raviminõustamine patsiendile

Perearst Kersti Veidriku sõnul peab apteeker astmaravi puhul veenduma, et patsient oskab väljakirjutatud astmaravimit kasutada, sest iga viga inhalatsioonitehnika juures tähendab seda, et patsient ei saa ravimit kätte. Kui klient ei oska inhalaatorit kasutada, tuleks ta suunata pereõe või perearsti juurde.    

Tutvustame inhalaatoreid

Tartu Ülikooli Kliinikumi kopsukliiniku õde Merike Viin, kes on üle kümne aasta kopsuhaigetele inhalaatorite kasutamist õpetanud, tutvustas ajakirjale Apteeker Eesti apteekides müüdavaid inhalaatoreid. Kopsuõde nentis, et iga inhalaator on erinev ning vajab seetõttu oma inhalatsioonitehnikat.

Soolestikuhaigused ja nende diagnoosimine

Kõhuvalu, -puhitus, kõhulahtisus või -kinnisus võivad viidata mitmele haigusele – tavalisest soole ärritussündroomist kuni soolevähini.

Originaalravimid või geneerilised ravimid. Miks ja kellele?

Artikli eesmärgiks on üle korrata mõned olulisemad originaal-  ja geneerilisi ravimeid puututavad mõisted ning käsitleda levinumaid aspekte, mida jälgida patsiendile geneerilise ravimi soovitamisel.

Indrek Ild: proviisorinõue võib sulgeda kolmveerandi Eesti apteekidest

Euroapteegi juht Indrek Ild leiab, et kui seadus sellisel kujul jõusse jääb ja 2020. aastast tohivad apteekide omanikeks olla vaid proviisorid, võib see tähendada, et kuni kolmveerand apteekidest peab uksed sulgema.