Õendusabi vähese süsivesikusisaldusega dieedi kasutamisel 2. tüüpi diabeediga patsientidel esmatasandi tervishoius

Maret Roosipuu

Maret Roosipuu

(RN) Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli vilistlane
Maarja Randväli

Maarja Randväli

(RN, MA) õppejõud, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool; lõputöö juhendaja
Enne insuliini ja tänapäevaste ravimite avastamist oli süsivesikute (mitte ainult suhkru) piiramine ainuke realistlik ravi diabeedi korral (4, 9). Vaatamata suurele hulgale „vähese rasvasisaldusega” ja „dieet”-toiduainetele toidupoodide riiulitel kasvab rasvumine ja diabeet kogu arenenud maailmas. Pärast aastaid kestnud rasvade demoniseerimist on mõned teadlased hakanud vaatlema süsivesikuid kui rasvumise ja diabeedi keskset põhjust. (9)

Artikli täismahus lugemiseks peate Med24.ee sisse logima:

Registreeru kasutajaks