Vastanud Tiia Voor

Tiia Voor
Tiia VoorPediaater
Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik
Küsi arstilt NB! Nõustamine maksab 1.60 € Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Tiia Voor on vastanud 777 küsimusele.

 

Lümfisõlm

30.09.11 / Lastehaigused

Tere! Minu nelja-aastasel pojal oli aasta tagasi angiin ja peale seda suurenesid lümfisõlmed. Laps paranes, aga paremale poole jäi pisike herneterasuurune lümfisõlm alles. Ei ole valulik ja katsudes liigub ilusti. Sellisena on see lümfisõlm olnud juba aasta. Perearst ei näe muretsemiseks põhjust, sest analüüsid on korras. Mina aga olen mures, miks lümfisõlm ära ei kao?

Vastab:

Tiia Voor
Tiia VoorPediaater
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!

Lastel on lümfisõlmed suuremad kui täiskasvanutel ja need on tuntavad ka ilma igasuguse haiguseta. Peetakse täiesti normiks, kui kaelal, kubemes ja kaenlaalusi on lümfisõlmed kuni 0,5 cm suurused, valutud ja vabalt liigutatavad. Herneterasuurune lümfisõlm kaela on normaalne näht. Kui laps haigestub kõrvapõletikku või mõnda ülemiste hingamisteede muusse haigusesse (nohu, kurguhaigus) võib lümfisõlm isegi suureneda.
Pärast 10. eluaastat muutuvad lümfisõlmed väiksemaks ja pole enam nii hästi tuntavad, küll aga võivad need suureneda haiguste ajal.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Sarnased teemad Valdkonna arstid

5 aastasel lapsel põsel hemangioom

27.09.11 / Lastehaigused

Tere,
lapsel tekkis kevadel põsele sääsehammustuse taoline punane täpike, mis ei ole tänaseks kadunud. Perearsti sõnul on tegemist hemangioomiga. Kas nii vanal lapsel võivad tekkida need moodustised, olen lugenud ,et pigem on need kaasasündinud või vanemas eas tekkivad?

Vastab:

Tiia Voor
Tiia VoorPediaater
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!

Lapseea hemangioomid tekivad tõepoolest esimestel elukuudel ja hakkavad pärast 1. eluaastat vähenema.
Pärast traumat, putukahammustust, võis tekkida püogeenne granuloom, mis sarnaneb hemangioomile. Püogeenne granuloom on 1-10 mm suurune punast värvi punnikene. Kui granuloom ei kao iseeneslikult 6 kuuga, siis soovitatakse teha biopsia ehk koeproov. Granuloomi raviks on kas külmutamine, laseriga eemaldamine või operatsioon.
Käige kindlasti dr. Suvidovi konsultatsioonil ära, sest ilma punni-täppi nägemata ei ole võimalik diagnoosi panna.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nabasong

21.09.11 / Lastehaigused

Tere,

Mul mure 5-aastase tütre nabasongaga. Õigemini minul ei olegi muret, kuid lasteaias käis kevadel lastekirurg lapsi üle vaatamas ja ütles, et lapsel naba all väike lohuke, tegemist songaga, mis peaks selleks vanuseks juba iseenesest taandunud olema. Ise ma ei saa midagi aru, et seal mingi lohk oleks või midagi, ilmselt ei oska vaadata. Soovitas operatsioonile minna sügisel, et tütarlaps ikkagi, suureks saades kõht ilusam ja võivad ka vaevused tekkida hiljem. Nüüd sügis käes ja peaks opile minema, kuid minul kahlused. Küsimused: Kas op on vajalik, kui ei esine mingeid vaevusi? Laps ei kurda mingit kõhuvalu ega midagi. Kui peab siiski opi tegema, kas võib sellega veel oodata, äkki siiski kaob ära iseenesest? Kusagilt lugesin, et 5-10-aastastel võib taanduda. Arsti jutust sain aru, et pannakse mingi võrk, see ju ikkagi võõrkeha, kas on parem, kui see pannakse suuremale lapsele? Mõnedel juhtudel pidi hakkama ka liikumist, just kummardamist segama.
Ühesõnaga mul ei ole midagi opi vastu, kui see on vajalik ja just lapse huvides, kuid soovingi teada, kas sellega võib oodata või on mingi soovitatav vanus songa likvideerimiseks ja missugused probleemid võivad pärast oppi tekkida, just võrgu paigaldamise osas.

Vastab:

Tiia Voor
Tiia VoorPediaater
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!

Nabasonga operatsiooni vajalikkuse üle otsustab lastekirurg. Kui song ei ole iseeneslikult 5- eluaastaks taandunud, siis soovitatakse operatsiooni. Hea on, kui song vaevusi ei tekita, aga igasuguse songa puhul on oht, et songakott võib suuremaks muutuda ja song hakkab valu tegema ning songakott võib ära pitsuda. Nabasonga puhul on küll tüsistuste teke väga harva. Võrk, mis pannakse operatsiooni ajal, on kehale sobiv ja selle eesmärk on tugevdada kõhuseina, et pärast operatsiooni ei tekiks uuesti songa.
Operatsiooniaja määramiseks peate minema lastekirurgi vastuvõtule ja temalt saate veelgi täpsemalt küsida operatsiooni kohta.

Edu soovides,
Tiia Voor

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Aastane laps ei soovi öisest ja uinumise tissist loobuda

13.09.11 / Lastehaigused

Laps on aasta ja 2 kuud vana. Päeval sööb vanematega sama toitu. Söögiisu on hea. Laps ise on väga aktiivne. Mure selles, et laps uinub tissi otsas ja öösel sööb ka tissi. Öösel sööb ca 2 kuni 5 korda. Öösiti on tal lausa söögiisu, mitte et ta tissi otsas mõnuleks, vaid sööb väga usinalt. Proovisin korra uinumise tissist võrutada, pannes nibule sinepit. Aitas. Proovisin öist võõrutamist ka, aga laps nuttis poolteist tundi ja siis andsin alla. Tiss suhu ja laps uinus üsna pea. Uinumise tissist õnnestus eemal olla ca nädal. Nüüd on uinumise tiss ka tagasi. Olen proovinud öösel anda vett/mehu pudelist juua, ei soovi, ainult tiss aitab.
Mida peaksin tegema, et öisest ja uinumis söömisest lahti saaks?

Vastab:

Tiia Voor
Tiia VoorPediaater
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!

Kui soovite rinnapiimaga toitmise lõpetada, siis peate olema lihtsalt järjekindel. Tean küll, et lapse nuttu taluda on raske, aga muud lahendust lihtsalt ei ole, kui keelduda talle rinda andmast. Kui tahate rinda asendada lutipudeliga, siis sinna sisse sobib ainult VESI ilma igasuguse magusata! Mehu, mahl, magus tee ja piim ei sobi öisesse lutipudelisse, sest magus rikub lapse hambad.
Üks lahendus on, et keegi teine (isa, vanavanemad jne) hoiab last mõned ööpäevad ja Teie nö kaote lapse vaateväljast ja lapsel lihtsalt ei ole rinda kusagilt võtta.

Jõudu ja jaksu soovides,
Tiia Voor

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Puugihammustus (kõrvalest lilla)

09.09.11 / Lastehaigused

Tere! Minu poeg sai pisikeselt puugilt hammustada kuskil 7 nädalat tagasi. Peale hammustust (2 nädalat hiljem) tekkis hammustuse kohale (alumine pehme kõrvalest) roosa laik, mis vahepeal läheb lillakaks ja kui ta juhtub seda näppima siis ka tumelillaks. Tegime 3 nädalat hiljem vereanalüüsi (näpust, kuna ta ei lase veenist verd võtta),mis näitas et borrelioosi ei ole. Perearst arvas, et põletik sisse läinud ja määras meile raviks Fucidin kreemi 2x päevas. Aga tulemust näha pole ja kõrvalest ikka helelilla ja vahepeal tumelilla. Tahtsin küsida ka teise arsti arvamust selle kohta ja kas peaksime veel mingeid teste tegema? Ning kui ongi mingi põletik, siis millal see taanduma peaks? Oleme kreemi pannud paar nädalat ja ravimiinfot lugedes ei tohiks seda kreemi üle 2 nädala kasutada.
Täna ta lõi kogemata oma kõrva vastu lauda ära ja kurtis, et väga valus on.

Vastab:

Tiia Voor
Tiia VoorPediaater
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!

Borrelioosi lööve tekib 7-10 (1-33) päeva pärast hammustust. Borrelioosi laigule on iseloomulik laienemine, st alguses on punetus hammustuskohal ja hiljem punetus laieneb üle 2 cm läbimõõduga lööbeks. Teie kirjast saan aru, et laik ei suurene, seega borrelioos on vähe tõenäoline. Võib-olla on jäänud hammustuskohta jäänud sisse puugiosad ja need tekitavad põletiku.
Soovitan pöörduda nahaarsti vastuvõtule. Sinna võib minna ilma saatekirjata. Oleks ikkagi hea, kui spetsialist vaatab lööbe üle. Pildi järgi on lööbe kohta raske otsust teha.

Edu soovides,
Tiia Voor

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Küünte närimine

08.09.11 / Lastehaigused

Minu 3-aastane poeg on hakanud küüsi närima. Määrisin küüntele vastavat küünelakki, mis peaks isu ära võtma. Osaliselt nagu aitaks, aga vahel ikka närib. Ja nüüd närib lisaks ka küünte ääres olevat nahka. Näpu otsad on täitsa punased ja nagu marraskil.
Mis aine puudus võib lapsel olla või tuleb 3 aastasel uuesti mingi närimisvajadus? Milles võib asi olla?
Ette tänades -K-

Vastab:

Tiia Voor
Tiia VoorPediaater
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!

Küünte närimise põhjuseks võib olla ärevus, stress ja sellest võib hiljem saada pikaajaline harjumus, millest raske vabaneda. Mingi aine puudust küünte närimise taga ei ole. Lapsi on väga raske sellest halvast kombest võõrutada, sest keelamisest ei ole kasu. Kui laps küüsi närib peab tema tähelepanu närimisest eemale juhtima. Ka peaks püüdma mõista, mis situatsioon tekitab närimise ja seda situatsiooni võimalusel vältima.
Vahel on ka abi spetsiaalsetest küünelakkidest, neid aga peab väga järjekindlalt kasutama ja vahel on nende maitse liig vähe vastik, et halba harjumust ohjata.

Edu soovides,
Tiia Voor

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nokuots väga pikka aega punane

03.09.11 / Lastehaigused

Tere.
Mure siis järgmine, nimelt minu 13a pojal on noku otsast punane ja natuke paistes juba väga pikka aega. Rääkis mulle sellest u paar kuud tagasi, oleme teinud regulaarselt lilla ja kummeli vanne vaheldumisi, peseb ja kuivatab korralikult ka eesnaha alt. Lisaks kasutab Sudokreemi. Arvasin, et natuke haudunud või kerge põletik, lugesin selle kohta netist ning tegime, mis soovitatud aga ära ei lähe. Rääkis, et see juba veel pikemat aega, kui ta mulle ütles ja vahel pissides kipitab ka. Vahepeal läheb vähemaks ja siis tuleb jälle tagasi, aga päris ära probleem ei ole kadunud. Mida teha ja millega võiks olla tegu? Kas peaks minema arsti juurde, sest see selline väga pikaaegne probleem juba?

Ette tänades ja vastust ootama jäädes,
murelik lapsevanem

Vastab:

Tiia Voor
Tiia VoorPediaater
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!

Palun pöörduge arsti poole. Ilma probleemi nägemata on väga raske nõu anda. Tõenäoliselt on tegemist eesnahapõletikuga, aga tuleb vaadata miks see punetus on kestnud pikka aega. Võib-olla on eesnahk kitsas ja selle alla koguneb eritisi, võib-olla on põletikutekitaja, mida peab ravima antibiootikumiga jne. Kui poiss ei taha minna perearsti juurde, siis ka lastekirurgid ja nahaarstid tegelevad selle probleemiga.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nõgesetee ja madal hemoglobiin

26.08.11 / Lastehaigused

Tere! Lapsel hemoglobiin madal - 86, põletiku näit 120. Teostatud uuringud haiglas, leid neg. Saanud suu kaudu raua preparaati. Kas on seos HGB ja CRV vahel ( mida madalam HGB, seda kõrgem võib- olla CRV) Kas hgb tõstmiseks võib anda nõgeseteed, kui palju? Laps on sügavalt enneagne ( 28GN ) Tänan!

Vastab:

Tiia Voor
Tiia VoorPediaater
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!

CRV näitab eelkõige põletikku organismis. Ka vererakkude lagunemise korral võib CRV olla veidi tõusnud, aga väärtus 120 mg/l on ikkagi põletiku näitaja.
Enneaegsetel on aneemia ehk kehvveresus ehk madal hemoglobiin väga sage probleem. Rauavarud ladestuvad loote organismi raseduse viimases kolmandikus ja kui laps sünnib enneaegsena, siis tema rauavarud on puudulikud. Pärast sündi vajab enneaegne laps rohkem rauda, kuna ta kasvab kiiresti ja sageli on enneaegsetel kaasnevaid haigusi, mistõttu vereloome võib olla häiritud.
Aneemia ravi juhib lastearst/neonatoloog. Nõgesetee ei aita kindlasti kehvveresuse korral. Kehvveresuse põhjuseks on tõenäoliselt rauapuudus ja nõges ei sisalda sel määra rauda, et saada raviefekti. Ferrum leki tuleb lapsele anda mitu kuud, kuni organismi tekib piisavalt rauavarusid. Lisaks on oluline õige toit. Parimaks rauaallikaks on punane liha.
Kehvveresuse ravi korrigeerimiseks on kõige õigem pöörduda last jälgiva neonatoloogi vastuvõtule.

Edu soovides,
Tiia Voor

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Laik lapse keelel

13.07.11 / Lastehaigused

Tere!
Minu 2a 11 kuusel tüdrukul on laik keele peal, kas peaksin muretsema? Pean ütlema ka seda, et ta kasutab magamaminekuks ikka veel lutipudelit mahlaga. Kuidas sellest teda võõrutada? Oleme rääkinud sellest, aga magamaminekul kisa majas. Kuna ta oli väiksena kehv sööja, siis sai kaua õhtuti ikka sooja piimasegu antud, Aptamil 2-aastastele, nüüd aga jama majas.

Vastab:

Tiia Voor
Tiia VoorPediaater
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!

Kahjuks ei näe ma seda laiku ja Teie ka ei kirjelda, milline, kus ja kui suus see laik keelel on. Seetõttu ei oska ma laigu kohta midagi arvata.
Lutipudeli andmine tuleb kindlasti lõpetada!! Eriti halb on magamaminekuks kas mahla või piima joomine, sest mõlemad joogid sisaldavad suhkrut ja see rikub lapse hambad ära. Peagi 3-aastaseks saav laps peab enne magama minekut hambad puhtaks pesema ja pärast seda ei tohiks midagi suhkrutsisaldavat süüa-juua! Kui lutipudelist loobumine on raske, siis asendage mahl või piim enne uinumist veega, palja veega, ka selle sisse ei tohi midagi magusat panna! Ise peate olema väga järjekindel, võõrutamise ajal ei tohi lapse soovidele järgi anda.

Edu soovides,
Tiia Voor

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Suured lümfisõlmed

11.07.11 / Lastehaigused

Minu lapsel on kaelal 13 x24mm surune lümfisõlm (on ka väiksemaid). Vereproovid on korras. Välja arvatud siis ülikõrge IgE (usse ja allergiat ei ole) Neli aastat juba.
Katsudes neid tunda ei ole, avastati aju kompuuteruuringus. Kas on muretsemiseks põhjust või siis on see ealine kõrvalkalle? Või peaks lasma ka teisi organeid kondrollida, et ega neid üle kogu keha ei oleks?
Lapsel on aeg-ajalt paha olla ja silme ees virvendab, muid kaebusi ei ole.

Vastab:

Tiia Voor
Tiia VoorPediaater
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!

Lastel on lümfisõlmed suuremad kui täiskasvanutel, pärast 8. eluaastat hakkavad lümfisõlmed aegapidi väiksemaks muutuma ja täiskasvanueas pole meid enam üldse tunda.
Kahjuks Te ei kirjuta kui kõrge on IgE tase ja kas seegi analüüs on tehtud 4 aastat tagasi. Kui kõik need uuringud ja analüüsid on tehtud 4 aastat tagasi, aga mingisugust haigust pole välja kujunenud, siis tõenäoliselt on tegemist lümfisõlmede füsiloogilise ehk ealise suurenemisega.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: