Eesti suurim tervisenõustamise keskkond
50911 tasuta nõuannet!
Arst annab nõu, küsi julgelt!
Küsi arstilt!
Kliinik.ee RSS Feed
 

Esita küsimus naistearstile

 
Katrin Seidelberg
Katrin Seidelberg
Qvalitas Arstikeskus AS
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 5.00 €
Galina Litter
Galina Litter
Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 5.00 €
Maie Väli
Maie Väli
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 5.00 €
Ülle Kadastik
Ülle Kadastik
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 5.00 €
 
LOE KÜSIMUSI JA VASTUSEID
Naistearstidele esitatud küsimustele on 5686 vastust.
KÜSI NÕU TEISTELT! ARUTA TEEMAT FOORUMIS
Foorumis on 206 teemat.

emakavähk

25.03.02 23:44

Tere

Selline mureküsimus: kui suguvõsas( minu vanaemal) on olnud emakavähk,

kas peaksin siis mingi põhjalikuma günekoloogilise uuringu teha laskma?

Vanus:28

Ja veel. Kui inimene on noorena( veel süütuna) sattunud vägistamise ohvriks,

kas võib sel olla niivõrd kaugeleulatuv mõju, et vahekorda astumine tundub ületamatu.

Ja kui senised kogemused pole midagi meeldivat toonud. Valdav on süütunne ja hirm.

( Ka hirm meesterahva kui sellise ees, mingi tõrge või põlgus või viha )

Või on siiski põhjuseks lihtsalt mõistva partneri ja usaldusliku suhte puudumine? Mida teha?



Tänan vastuse eest

Vastab...

Galina Litter
Galina Litter
Veel vastuseid sellelt arstilt

Lugupeetud küsija!

Emakavähil on tüüpilised kaebused ja esineb sagedamini vanemas eas (posmenopausaalselt). Teie peate, kaebuste puudumisel, külastama naistearsti kord aastas, kus võetakse onkotsütoloogiline (vähirakkude) uuring emakakaela kanalist.

Vägistamine on väga suur üleelamine ja võib jätta jälje kogu eluks, kui selle probleemi lahendamisega mitte tegelda. Te saate asjadest õigesti aru: valdav on süütunne ja hirm.

Peaksite pöörduma psühhoterapeudi poole. Soovitan selles küsimuses konsulteerida ja nõu küsida dr. Kai Haldrelt (Pelgulinna Sünnitusmaja noortekabinet) kasvõi telefoni teel. Arvan, et ta suunaks Teid parima asjatundja juurde.

Olete tubli, et alustasite probleemi lahendamisega. Soovin Teile energiat tegutsemiseks ja murede ületamiseks.

Naistearst Galina Litter

tel. 6052 739, -715

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Probleem orgasmiga...

25.03.02 16:30

TERE!

Probleem seisneb selles, et ma ei saa orgasmi... Süütuse kaotasin 14-aastaselt, 16-aastaselt tegin aborti, selle tulemusel on mul juba 7 aastat krooniline munasarjade põletik. Kunagi olen paar korda saanud orgasmi, aga enam ei ole sellest jälgegi. Mul on kindel partner ja tean, et probleem ei ole mehes. Eelmäng on väga meeldiv ja ka kõik muu, midagi väga tugevat tunnen kui mehel lahti läheb, aga minul jääb tugev erutus sisse. Ja loomulikult tekitab see minus kibestumist ja mul ei ole eriti huvi seksi vastu, enne kui ma olen erutunud. See, et ma orgasmi ei saa on probleemiks kogu aeg olnud. Seksuaalelu on küllalt regulaarne. Palun andke mingitki nõu.



Ette tänades LUGUPIDAMISEGA...

Vastab...

Galina Litter
Galina Litter
Veel vastuseid sellelt arstilt

Lugupeetud küsija!

Kordan ikka psühhoterapeutide öeldut: 80% sugueluprobleemidest on suhteprobleemid. Rääkige oma partneriga sel teemal, ehk püstitate endale liiga kõrgeid nõudmisi? Üks vana tõde on: enne naise soovid, siis mehe. Meestel ja naistel on orgasmiprotsessid väga erinevad (naisel aeglasemad). Võimalus on veel paluda mehe abi või õppida end aitama. Soovitan pöörduda androloog-seksoloog dr. Poolametsa (Nõmme Erahaiglas )või seksoloog dr. Rammuli (Arstlikus Perenõuandlas) konsultatsioonile.

Kui Teil on probleem soovitud raseduse tekkimisega, peaksite alustama uuringutega naistearsti juures.

Naistearst G.Litter

tel. 6052 739. -715

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

antibeebipillid

25.03.02 11:12

Olen kasutanud müüdseks juba üle aasta antibeebi pille LOGEST. Kõik oli korras kuni eelmise kuuni. Kuuri ajal hakkas väheke verd tulema, s.t. paber sai veriseks. Panin selle ei-tea-mille arvele ning ootasin omi õigeid päevi, mis jäid aga tulemata. Kahtlustasin rasedust, test näitas negatiivset. Hakkasin uut kuuri võtma, kui poole peal hakkas taas verd tulema, aga selkorral ikka korralikult nagu päevadele omane. Helisatsin, et panna aeg kinni oma günekoloogi juures, ent tema juurde saaks aja alles aprilli lõpuks.

Nüüd siis võtsin tablette koos päevadega ning olen täitsa nõutu, mis toimub. ju neid nn. õigeid päevi ka sel korral ei tule. kas peaksin oma tavapärast kuuri jätkama või ...

Palun andke nõu; kindlasti soovitate minna günekoloogi jutule, järsku oskate minu antu info põhjal miskit vastata.

kogu lugupidamisega

Vastab...

Maie Väli
Maie Väli
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Ilmselt on LOGEST Teie jaoks liiga madala hormoonisisaldusega rasestumisvastane vahend ja tõepoolest soovitan Teil minna nüüd oma günekoloogi juurde et preparaat välja vahetada suurema östrogeenisisaldusega preparaadi vastu.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

DEPO-PROVERA

24.03.02 14:15

Tere!Mina olen 43a.Eelmisel aastal,4 mail, lasin endale teha süsti DEPO-PROVERA, ja hakkasin kaalus juurde võtma. mina ei osanud arvata, et põhjuseks on süst (nii vana jaa nii loll) kolme kuu pärast tegin test korda sama süsti ja alles siis hakkasin mõtlema,kust need kilod tulevad. Ühe sõnaga kolme kuuga võtsin juurde 18 kg. Rohkem ma ei julgenud seda süsti teha. Nüüd juba mittu kuud ma peale kella 16,00st ei söö,Magusat, rasvast, saia, leiba ka ei söö, kodus katsun trenni teha. Hästi palju joon vett.Ei suitseta, alkogoli ei tarvita.Kaal 82-83 kg püsib ja alla ei lähe. Kaalujälgijate rühma meil ei ole. Nüüd on minul küsimus: kas arst tohtis mulle seda süsti soovitada, kuna mul on probleemid munasarjadega, isegi need on opereeritud? Minul oli healoomuline kasvaja ja kummagil munasarjal on pool ära lõigatud. Munasarjadepõletik oli mul mittu korda. Kas on õige jutt, et DEPO-PROVERA süsti võib teha ainult naistele kellel on munasarjad terved,muidu tikkuvad ebameeldivad kõrvalnähud, nagu näiteks minul. Voodielu enam ka ei huvita.Kas on mõni väljapääs? Ette tänades.

Üks õnnetu naine.

Vastab...

Galina Litter
Galina Litter
Veel vastuseid sellelt arstilt

Lugupeetud küsija!

Teil on õigus, kuna Depo-Provera sisaldab suures annuses vaid progesterooni, avalduvad sellest tingitud kõrvalnähud sagedamini. Arst oleks Teid pidanud informeerima ka kõrvaltoimetest.

Algselt oli Depo-Provera mõeldud kasutamiseks arenguriikides kui odav ja lihtne meetod pidurdamaks kontrollimatut sündimust. Meile räägiti loengul, kuidas iga 3 kuu järgi sõitis (Indias, Aafrikas jm.) kohale buss med.õdedega, kes järjest sadu naisi süstisid.

Eestisse toodi ta pidurdamaks kõrget abortide arvu.

Ta on valikmeetod epilepsia haigetele (langetõbi) ja Sclerosis multiplexi haigetele. Ravim pidavat neid haigusi positiivselt mõjutama. Ka mina teistele haigetele seda (üldjuhul) ei soovita. Arstidele on teada, et ravimit valitakse igale patsiendile individuaalselt.

Mis puutub kehakaalu, siis vanuse tõustes on kaalu hoida raske, rääkimata langetamisest.

Tulge/minge naistearstile, et määrata ovariaalne reserv. Siis selgub, äkki vajate juba hormoonasendusteraapiat opereeritud munasarjade jm. kaebuste tõttu?

Naistearst Galina Litter

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Normaalne vereeritus?

23.03.02 14:46

Tere, dr Litter!

Sooviksin teada, millisel tasemel on menstruatsiooniaegne vereeritus normaalne? Otseselt seda ju mõõta ei anna? Olen 30-aastane, suguelu ei ela. Mind häirivad aga mensese ajal esimesed ööd. Vaatamata "super" tampoonidele ja sidemetele pean öösiti 3-4 korda ärkama. See on meeletult väsitav, ka on vahel hommikuti nii, et kodust 20 minutiga tööle jõudes on nn "uppumise" tunne. Iseenesest kestab see 3-4 päeva, seega normaalse pikkusega. Tsükkel on küll ebaregulaarne, üks kord on olnud laparoskoopia paraovaarse tsüsti eemaldamiseks. Muidu on nagu kõik korras olnud, mingeid põletikke pole. Küll sõin vahepeal Minulet-pille, sest mul oli rauavaegusaneemia nig proovisime tsüklit korrapärasemaks muuta. Menses kestis 7-8 päeva. Nüüd juba aasta pille ei söö, mensese aeg jäigi lühemaks, kuid muutus intensiivsemaks. Kas peaks uuesti alustama mingite tablettidega, või ongi selline vereeritus normaalne?

Lugupidamisega ja ette tänades!

Vastab...

Galina Litter
Galina Litter
Veel vastuseid sellelt arstilt

Lugupeetud küsija!

Vereeritust saab kaudselt hinnata sidemete hulga järgi ööpäevas. Veel on võimalik kontrollida hemoglobiini sisaldust veres enne menstruatsiooni ja peale seda. Naise organism "talub" verekaotust kuni 400 ml (n. sünnitusel), mil ei ole vaja teostada vereülekannet.

Teil on olnud rauavaegusaneemia. Kui ainuke tõestatud põhjus on vererohked menstruatsioonid, tuleb seda ravida. Aneemial on palju ebamugavusi ja kaebusi. Võimalik on tarvitada pille, progesteroontablette jm. Minulet ja Harmonet (vähema hormoonkoostisega) on head ka seetõttu, et reguleerivad menstr.tsüklit.

Pöörduge naistearstile.

Naistearst Galina Litter

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

naistehaigus?

23.03.02 12:59

Tere, mul on mure. Nimelt on mul urea plasmodium ja sellega seoses tekkisid mõned küsimused. Milline on haiguse peiteaeg? Kui kaua võib olla haigus organismis nii, et ei märkagi seda st. kaebused puuduvad? Kas urea plasmodium levib ainult sugulisel teel, kui ei, siis mis oleksid teised võimalikud variandid/nakkusallikad? Kas on võimalik, nakatudes sugulisel teel, et sain haiguse 6 kuud tagasi eelmiselt partnerilt, mitte praeguselt (kellega olen 1 kuu suguelu elanud)?

Ette tänades S. V.

Vastab...

Galina Litter
Galina Litter
Veel vastuseid sellelt arstilt

Lugupeetud S.V.!

Teie mure on sotsiaalset laadi. Palun lugege samas portaalis e-raamatut sugulisel teel levivatest infektsioonidest.

Ureaplasma urealyticum ei vaja alati ravi. Ravi on oluline sünnitamata naistel kaebuste puhul, viljatuse ja raseduse ajal. Küsige lisainformatsiooni oma raviarstilt, miks just Teil oli vajalik see analüüs.

Meditsiinis on kõik variandid võimalikud. On leitud, et 60% tervetest naistest kannab Ureaplasma urealyticumi. Meestega on teisiti.

Naistearst Galina Litter

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

menstruaaltsükkel

23.03.02 11:14



Sünnitasin oma teise lapse aasta ja kaks kuud tagasi, siiani olen teda toitnud rinnaga. Kas on normaalne, et mu tsükkel ei ole veel alanud? Millal on põhjust muretsemiseks?

Vastab...

Aire Sekavin
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere.

Olete väga tubli, et olete siiani oma last rinnaga toitnud. Rinnaga toites võib menstruatsioon puududa, mis on tingitud organismis olevast hormooni (prolaktiini) kõrgenenud nivoost. Et aga alati ei kaitse rinnaga toitmine soovimatust rasedusest , tuleb (kui Te ei soovi kohe uuesti sünnitada) kasutada ka rasestumisvastaseid vahendeid. Kui Te toidate rinnaga ja ei menstrueeri üle 1 aasta võiks luukoe kaitseks ja ka rasestumise vältimiseks kasutada soovi korral antibeebipille. Soovitan külastada oma naistearsti ja koos teha plaanid edaspidiseks.

Tervitades Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

müoom

23.03.02 09:16

Minu 54.a. abikaasal lõigati kolm kuud tagasi müoomi, võeti ära emakas ja munasari.

Praegu on tal nüüd kõik hästi. Pole temaga rääkinud sel ajal üldse seksist, kas see on veel võimalik? Ei taha temalt endalt küsida, kardan teha talle haiget.

Tänan kui vastate.

Vastab...

Galina Litter
Galina Litter
Veel vastuseid sellelt arstilt

Lugupeetud küsija!

Tunnustan Teid mure pärast paarisuhtes kui tugevamat poolt.

Seks on võimalik kõrge vanuseni, kuid teatavasti naistel munasarjade töö lõppedes ~51 väheneb kiiresti hormoon östrogeeni nivoo, mis põhjustab tupe kuivust, valulikku vahekorda, vahel ka vähenenud soovi. Sama on operatsiooni järgselt. Tänapäeval on võimalik süsteemne ravi näit. Premarin tabletid või lokaalne ravi näit. Linoladiol-N. Kindlasti on neid Teie abikaasale naistearst tulevikuks soovitanud.

Kui healoomuline kasvaja (emakas) on eemaldatud on ravi ohutum ja lihtsam puhta östrogeenpreparaadiga. Oluline on operatsioonitehnika: amputatsioonil säilib tupp endisena, eksstirpatsiooni järgselt jääb tupp pisut lühem.

Rääkige sellest abikaasaga ja soovitage tal pöörduda naistearstile. Enne ravi on oluline mammograafia (piimanäärmete rö-uuring) jm. Ravi on oluline ka vältimaks tulevikus osteoporoosi (luude hõrenemist), infarkti ja südame- veresoonkonna haigusi jm. Võimalik, et neid rõhutades on meeldivam suunata abikaasa naistearstile.

Naistearst Galina Litter

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

valusad rinnad

22.03.02 20:38

Tere ! Pärast OMEGA 3 lõhekalaõli preparaadi tarvitamist muutusid rinnad,oleksid nagu paistes(suurenesid ) ja sügelevad,samuti päevade kestvusaeg lühenes tunduvalt.Olen 43a naine.Kas mul on soovitav antud preparaati edasi tarvitada või mitte? Kas häired on hormonaalse iseloomuga,kas oleks võimalik antud olukorda kuidagi endiseks saada?Mida soovitate?

Vastab...

Maie Väli
Maie Väli
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Kahjuks puuduvad mul kogemused selle preparaadi kõrvaltoimete kohta.Kuna tegemist on toidulisandiga,siis ei tohiks häired olla hormonaalse iseloomuga.Mina soovitan Teil preparaadi võtmisega teha väike vahe sisse ja vaadata mis edasi saab.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Spiraal läbi emaka?

22.03.02 15:07

Tere!

Küsin, kui "tavaline" see on, kui selgub, et spiraal on asetamisel läbinud emakaseina? Palun ärge öelge, et nii ei juhtu, sest minul juhtus (eemaldati laparoskoopiliselt mõned aastad tagasi). Pärast ei söandanud enam teist korda sama vahendit kasutama hakata. Kas mu kartus on õigustatud, et jälle nii juhtub? Kas niisugune asi sõltub panijast või minu organismist (olin siis 32)? See pandi mulle pärast 2. sünnitust (1 kord oli menstr. olnud) ja 3. last jäin ootama, kui eelmine oli 8-kuune (teadsin enda meelest, et mul on spiraal, mis muidugi ka sünnitusel välja ei ilmunud). Laps on igatahes tragi ja armas!

Aitäh.

Vastab...

Galina Litter
Galina Litter
Veel vastuseid sellelt arstilt

Lugupeetud küsija!

Iga operatsioon on seotud riskiga.

Tüsistusena emaka perforatsiooni esineb emakasise rasestumisvastase vahendi paigaldamisel harva. See sõltub paljust, kuid eelkõige teatud riskidest: sünnituse järgselt (emaka sein on veninud ja õrn), raseduse katkestamise järgselt; neil, kel on olnud palju emakaõõne puhastusi või raseduse katkestamise operatsioone jm.

Tähtis on arstile öelda kõik eelnevad manipulatsioonid koos tüsistustega. Arst saab neid arvestada spiraali paigaldamisel.

Tore, et laps on tragi ja armas! Edaspidi võiksite mõelda hormoonspiraalile Mirena. Ta on kujult "suurem", s.t. ohutum paigaldada, hiljuti presenteeriti uut paigaldamise süsteemi, tema rasedusvastane garantii on 100%, tal on põletikuvastane, vähivastane toime jt.

Naistearst Galina Litter

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?