Eesti suurim tervisenõustamise keskkond
50924 tasuta nõuannet!
Arst annab nõu, küsi julgelt!
Küsi arstilt!
Kliinik.ee RSS Feed
 

Esita küsimus naistearstile

 
Katrin Seidelberg
Katrin Seidelberg
Qvalitas Arstikeskus AS
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 5.00 €
Galina Litter
Galina Litter
Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 5.00 €
Maie Väli
Maie Väli
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 5.00 €
Ülle Kadastik
Ülle Kadastik
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik
Loe lähemalt
Loe vastuseid
Esita küsimus Nõustamine maksab 5.00 €
 
LOE KÜSIMUSI JA VASTUSEID
Naistearstidele esitatud küsimustele on 5687 vastust.
KÜSI NÕU TEISTELT! ARUTA TEEMAT FOORUMIS
Foorumis on 207 teemat.

valud alakõhus

21.02.07 15:25

Tere pr. Ülle Kaastik.
Olen 35 aastane naine, sünnitanud ega aborte teinud ei ole. Praegu( ligi 3 aastat) ei oma ka seksuaalpartnerit.
Mure on mul selline, et detsembris algasid "tõmbavad" valud alakõhus, mõlemal pool nii paremal kui vasakul. Menstruatsiooni ajal muutusid nad tugevamaks(mul on üldiselt kõik menstruatioonid valulikud ja juba noorest sati ja arstide sõnul see on minu organismi eripära ja emakas on ka veidi ettepoole kaldu, aga see kord olid nad veel tugevamad).Käisin murega perearsti juures, kus tehti vere ja uriinianalüüs, mis põletikke ja muid kõrvalekaldeid ei näidanud, olid korras. Siis panin perearsti soovitusel ennast kirja ka naistearstile, kuhu sain 2 nädala pärast ja 9.01.07 siis tehtgi naistearst vaatluse ja öeldi, et kõik on korras, põletikke ei paista. Vahepeal andis ka valu järgi ja oli enam-vähem korras.
Aga see kuu hakkasid juba paar nädalat enne menstruatsiooni palju tugevamad valud alakõhus. Menstruatsioon algas õigel ajal ja oli korralik aga kohutavalt valulik ja oli ka väike palavik 37-37,1 kuna enne olin vist ka veidi külmetunud. Nüüd on menstruatsioon läbi aga tõmbavad valud alakõhus on jäänud(küll natuke väiksemad) ja istuda on ebamugav, siis hakkab all survetunne ja ebamugav valulikus. Samuti on probleemi pissimisega, kuna tuleb sageli ja üsna tilkhaaval, kui põis on täis siis on tunda ka survetunnet ja valulikkust. Kuna olen ka kunagi varem 20 aastaselt munasarja põletikku põdenus siis ise kippusin seda kahtlustama.
Aga kõik analüüsid perearsti juures olid korras ja ka naistearsti tehtud läbivaatuse järel öeldi, et põletikku ei paista, siis ma ei oska enam kuskilt abi otsida.
Oskate Te soovitada mida võiksin veel ette võtta või kust abi otsida. Kas on mingeid rohtusi apteegi käsimüügis mida võiksin leevendamiseks võtta?

Lugupidamisega
Juulika

Vastab...

Ülle Kadastik
Ülle Kadastik
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere. Kui gün. põletiku ei ole, siis kahtlustaksin põiepõletikku. Soovitaks minna urologile. Kui seal ka midagi ei leita, siis soovitaks teha laparoskoopia.Kuna teil on mensesed valudega, siis võiks tegemist olla endometrioosiga. Seda saab diagnoosida ainult laoparoskoopiliselt. Saatekirja peaks andma günekoloog. Dr Kadastik














































Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

müoom

21.02.07 14:05

Perioodilise läbivaatuse käigus diagnoosis günekoloog emaka eesseinas müoomi. Ei osanud seda üldse arvata, mingisuiguseid kaebusi endal ei ole.
Arst soovitas, et kui kaebused tekivad (vereerituse suurenemine vms), siis on valida, kas teha tablettravi või minna lõikusele. Tablettravi maksumus olevat ca 2000.00 kr. kuus. olen 42 aastane ja sünnitada enam ei soovi.
Kas on õige oodata raviga ka siis, kui mingeid kaebusi ei ole?
Kas tablettravi on õigustatud kui müoom ei ole suur ja kas selle kulusid ei kata haigekassa üldse? Kui kaua võib tablettravi kesta?
Kas lõikuse kulud kannab haigekassa?
Soovisin ennast ka lasta emakakaela vähi vastu vaktsineerida, kas ka selle maksmus tuleb endal kinni maksta?

Vastab...

Maie Väli
Maie Väli
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere! Raske vastata,kui ei tea kui suur see müoomisõlm on.Kui kaebusi ei ole,siis võiks pigem jääda jälgimisele.Nendele küsimustele peaks ikka oma günekoloog vastama.Kui on vaja opereerida,siis katab kulud haigekassa.Ma ei tea küll momendil ühtegi tablettravi,mille maksumus kuus on 2000 EEKi.Võib olla ikka jutt Zoladex süstist,mille kuu maksumus nii suur on?Vaktsineerida võite küll,aga seda haigekassa ei kompenseeri ja vaktsiin maksab ca 5000 EEKi.Edu soovides,Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

korduv probleem

20.02.07 11:02

Tere

Olen 26. aastane neiu. Viimase 5 kuu jooksul olen 3 korda olnud hädas ühe ja sama probleemiga - tugev valu urineerimisel + tupeseen. Tavaline uriinianalüüs põletikku ei näita, kuid uriinikülvist on leitud streptokokke (üks neist oli vist penitsilliin). Pärast antibiootikumi ravi (Nycomed, Diflucan)saab kõik korda kuni järgmise korrani. Kas põhjus võib olla mehe spermas? Kasutan beebipille Lindynette 30 ning olen märganud, et kaebused tekivad mul just pärast vahekorras olemist. Vahpeal kui kasutasime kondoomi või lihtsalt vältisime vaginaalset seksi, oli kõik korras. Partner käis ka meestearstil, tehti kõikvõimalikud analüüsid peale spermaproovi ning midagi ei leitud. Nüüd pärast seksi on minul jälle valulik urineerida. Milles võib olla asi? Kas mehel tasuks teha ikkagi ka spermaanalüüs? Või on asi beebipillides, kuigi hädad hakkasid pihta alles 4-5 kuud pärast seda, kui alustasin nende võtmist.

Tänan vastuse eest.

Vastab...

Ülle Kadastik
Ülle Kadastik
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere. Soovitaks teha mehe sperma proov. Põletikunäitajad tulevad ka sealt välja. Kui mehel ei leitud tavalises analüüsis midagi ja teil leiti, siis loodetevasti saite ravi mõlemad. Kui mees ravi ei saanud,. siis on võimalik et temal siiski on mikroob, mida lihtsalt välja ei külvatud. Krooniline tupeseen võib olla seotud pillidega. Mõningatel naistel, kellel on soodumus tupeseenele, pillid seda võimendavad. Soovitaks kasutada tupe mikrofloorat tugevdavaid tupe preperaate perioodilselt (Floragun. Femigeel käsimüügist) ja intiimpesuvedelikku altpesuks(apteegikosmetika). Need vahendid parandavad tupe mikeofloorat. regulaarselt ei soovitata kasutada pesukaitsmeid, ka need rikuvad tupe mikrofloorat. Dr KADASTIK

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Valud vasakus rinnas

20.02.07 10:18

Tere! Mina olen 18. aastane tütarlaps.
Viimasel ajal olen tundnud valu vasakus rinnas. Valud on kas nõrgad või tugevad. Rinda katsuda ma ei saa, sest siis hakkab valutama. Valutab rohkem rinna alt kui pealt. Arvasin, et äkki on valud sellepärast, et päevad on tulekul, aga päevadeni on ligi 2 nädalat aega.
Kas mul on muretsemiseks põhjust?

Vastab...

Katrin Seidelberg
Katrin Seidelberg
Qvalitas Arstikeskus AS
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere,
rindade hellus on seotud tsükliliste hormonaalsete muutustega. Tsükli teises faasis, s.t. 2 nädalat enne oodatavat menstruatsiooni võib esineda rindade hellus, meeleolu kõikumised, suurenenud söögiisu jm. Arvan, et muretsemiseks pole põhjust. Soovitan kasutada Agnugastoni või Prefemini, need preparaadid leevendab premenstruaalseid sümptoome.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

menstruatsioon

19.02.07 19:08

Tere!
Olen 21 aastane noor naine. Menstruatsioon oli viimanti umbes kaks nädalat tagasi. Kuid nüüd hakkas uuesti ja on kuidagi teistmoodi ja on kestnud juba nädala. Vereeritus on suurem kui tavaliselt päevade ajal. Kasutan regulaarselt rasestumisvastaseid tablette lindynette. Tablette pole unustanud võtta. Elan regulaarset seksuaalelu.
Milles võiks olla probleem?

Vastab...

Ülle Kadastik
Ülle Kadastik
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere. Põhjuseks võivad olla pillid. Kui te alles alustasite nende võtmist, siis esimesed kuud võib nii olla. Hiljem peaks tsükkel regulaaeeruma. Kui võtate pille pikemat aega ja alles nüüd tekkis probleem siis üks võimalus on et antud pillid tuleb vahetada tugevamate vastu. Tuleks kontrollida teid põletiku suhtes . Igal juhul soovitan pöörduda günekoloogi juurde-Dr Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Emakakaela põletik ja vereeritus

19.02.07 15:28

Tere, Dr Kadastik :)
Minu lugu:27.01.2007 läksin haiglasse kuna mul valutas alakõht. Arst vaatas läbi ja ütles, et mul on kerge emakakaela põletik ja bakteriaalne vaginoos(ei tea, kas kirjutasin õieti), mis tekisid spiraali kasutamise ja ovulatsiooni koosmõjul, lisaks sellel ütles arst, et mehel võib olla eesnäärmepõletik. Selle peale kirjutas ta välja T-tähega algava retseptiravimi (mille nime ei mäleta, aga kust pidin nii mina, kui ka mees võtma kolmel päeval järjest 1 tableti(pakis 10 tableti)). Kuna mees oli Soomes tööl, siis tema neid ei võtnud(tal oma tervise kohta mingeid kaebusi ei olnud ega ole, olgugi, et ta käis ka tagasitulles analüüse andmas, aga hetkel veel vastust pole). Kui mees tagasi tuli, unustasin talle öelda, et ta peab tablette võtma. Mina võtsin need tabletid ära 27,28 ja 29 veebruaril ja peale nädalast vahet panin lisaks ka 3-l järjestikusel õhtul tupeküünlaid(samuti retseptiga, aga nimi ei ole hetkel meeles). Tundus, et asi sellega korras. 10.02 olin mehega vahekorras(mingit kaitset me ei kasutanud), järgmisel päeval hakkasid mul päevad(hakkasin samal päeval võtma ka pille, kuna spiraal võeti välja).Päevad aga ei kestnud kuigi kaua, verd nagu ei tulnudki. Verd ainult immitses-tavaliselt pole mul päevadega mingeid probleeme olnud.Kuna olin oma tervise pärast mures, et mees tablette ei võtnud, ja et olime 10.02 kaitsmata vahekorras, siis tegime 16, 17, 18 veebruaril mehega koos selle 3-päevase tabletikuuri läbi(mina siis teist korda ja mees esimest)Tänase seisuga on lood sellised, et tupest tuleb verist eritist, mis on selline tumedat värvi, vahepeal ka heledam(kusjuures mingit erilist lõhna pole), ja seda siis juba alates 11. veebruarist. Täpsustuseks seda ka, et kõhus mingeid valusid pole ja kuna sellised probleemid tekkisid, siis võtsin pille ainult 8 päeva, enam pole võtnud(loobusin nendest). Arstile sain aja alles 5. märtsiks. Küsimused siis sellised, et kas see oli minu tervisele väga kahjulik, et 2 kuuri tegin? Millest see vereeritus olla võiks? Kas see mõjutab vereeritust, et spiraal eemaldati(spiraal oli 1,5 aastat ja ise olen 25aastane)? Kas spiraali eemaldamine võis mõjutada ka seda, et päevad sedasi kestsid(või "kestavad", sest see vereeritus on siiani)?Kas ma praegu tohiksin kasutada Femigeli? Kas peaksin nii kiiresti arstile minema kui võimalik? Oleksin väga tänulik, kui saaksite võimalikult ruttu vastata, siis teaksin mida edasi teha.Kui midagi hullu tegelikult pole, siis ei tahaks ma järjekorda vahele trügida ja teistele patsientidele pahameelt valmistada. Suurimad tänud vastamise eest :)

Vastab...

Ülle Kadastik
Ülle Kadastik
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere. See.et te kaks antibiootikum kuuri ära tegite pole midagi halba. Oligi õige, et tegite mehega koos-Kuna spiraal eemaldati, siis sellest võib olla tsüklihäire. Teine põhjus teie veritsusle on see et jätsite pillid pooleli. Te võtsite ainult 8 pilli ja peale seda ongi nii, et tekib veritsus. Tegelikult on nii. et kui ei soovi enam pille võtta, siisivähemalt kuuri peab lõpuni tegema. Hormoonpillidega on alati nii,et kui katkestate need, siis tuleb teil veritsus.Soovitaks teha raseduse test. Kiiret arsti juurde minekuga ei ole kui teil just tugevaid valusid pole. Dr Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Kehatemperatuuri tõus ja antibeebipillid

19.02.07 13:00

Tere,

Olen eelnevalt kolm aastat kasutanud antibeebipille Mercilon ja seoses sellega oli ka kehatemperatuur stabiilselt tavalisest kõrgem ehk siis 37,1-37,5. Mis pidavat olema antibeebipillide puhul normaalne nähe ja ma ei muretsenud. Nüüd ei ole juba kaks kuud neid pille tarvitanud, aga sellegipoolest on püsinud sama kehatemperatuur. Sooviksin teada, kas ja kui kaua peale antibeebipillide lõpetamist võivad nad kehatemperatuuri mõjutada? Või kahe kuu mõõdudes enam ei tohiks nad seda mõjutada ja võin järeldada, et antud juhul võib olla kõrgema kehatemperatuuri põhjustajaks muu haigus vms? Enne antibeebipillide tarvitamist oli kehatemperatuur siiski ~36,7 ringis.

Vastab...

Ülle Kadastik
Ülle Kadastik
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere. Kehatemperatuuri tõus võib olla tingitud ka rasedusest. Soovitaks selles suhtes kontrolida. Kui seda ei ole, siis põhjus ei ole günekoloogiline. Pillide mõju temepratuuri tõusule on ainult nende võtmise ajal. Soovitaks pöörduda perersti poole. Dr Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

seotud kandidoosiga?

19.02.07 12:56

Tere,
olen 38a naine ja sellise murega: mul oli tugev kandidoos. Arst kirjutas raviks 1 kange tableti (ei mäleta nime, kahjuks) ja 6 küünalt ja asi hakkas taanduma kohe.
Murelikus tegi aga, et päev pale tableti võtmist eritus pärakust verd- väljaspool mingit haavandit ega viga näha ei ole. Hemorroide mul ei ole, kõht on alati ilusti töötanud. Kas veri võib olla seotud kandidoosi ja raviga või on põhjust karta midagi hullemat?

Mul oli ka konisatsioon 8 kuud tagasi, aga PAP on praegu korras.
Tänan vastuse eest ette!
Eila

Vastab...

Galina Litter
Galina Litter
Veel vastuseid sellelt arstilt

Lugupeetud Eila!
Tupeseenpõletiku raviks on suukaudne preparaat Fluconazol 150 mg, mida tarvitatakse 1 kord nädalas.
On vähe usutav, et veritsus pärasoolest on seotud tupeseene raviga. Küll aga võib äge tupeseenpõletik põhjustada haavanduvaid limaskesta lõhesid nii tupeesikul, lahklihal kui ka perianaalselt- pärasoole ava ümbruses.
Soovitan esmalt pöörduda günekoloogile, kui selline probleem ei kinnitu, siis günekoloog soovitab pöörduda kas üldkirurgile või proktoloogile. Raviks on nn. "tugevamad" hormoonsisaldusega salvid. Gastroenteroloog saab teha soole uuringud. Vajalikud on perearsti saatekirjad ja täpsustavad analüüsid, väljaheide peitverele jm.
Konisatsiooni järgselt peaks olema juba täielik paranemine. Korrake PAP testi 1-2 aasta järel.
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Päevad peale prooviabrasiooni

19.02.07 11:01

Tere.Olen varsti 44 aastane, on olnud kaks keisrilõiget. Aasta alguses käisin arstil, kuna päevade määrimine ei tahtnud lõppeda .Arst avastas polüübi emakakaelal ja eemaldas Mirena, mis oli olnud 2,5aastat(enne oli ka Mirena 5a.) Peale seda määris veel ka mitu päeva. Jaanuari lõpus peale päevi käisin ultrahelis ja arstile ei meeldinud paks emaka limaskest. 2.veebruaril teostati prooviabrasioon, võeti ka uus proov emakakaelalt(esimene võeti peale polüübi eemaldamist ja tulemuseks cinII)Proovide vastused olid:limaskestal düsplaasia II, koldeliselt III Fibromüomatoosse stroomaga proliferatsiooni faasis endomeetrium. Emakas pidi olema ka väike müoomisõlm, mille kohta on öeldud, et see kaebusi ei tohiks anda. Peale puhastust nädala määris ja siis korras. Olen lugenud, et peale puhastust hakkavad päevad umbes kuu pärast, aga minul juba kahe nädala pärast ja väga vererohked kolmandat päeva. Enne Mirenat olid mul samuti rohke verega ja veretükkidega päevad. Mirenaga sai läbi ainult pesukaitsega. Nädala lõpuks on saatekiri Hiiule konsultatsiooni, ma ei tea kas selleks ajaks on päevad üle. Miks hakkasid peale puhastust nii vererohked päevad? Elan väikelinnas, kas peaks jälle kohalikule arstile minema või ootan nädala lõpuni?

Vastab...

Ülle Kadastik
Ülle Kadastik
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere. peale puhastust tõesti määrib ja siis algab menses umbes kuu möödudes. Kuna teil oli Mirena, mis eemaldati, siis seoses sellega võivad tekkida tsüklihäired. Mirenaga ongi menstruatioonid väga vähese verega. Verejooksu põhjuseks võib olla ka düsplaasia. Kui verejooks on väga tugev, siis peate ikkagi pöörduma arsti juurde, kes määrab teile emakat kokkutõmbavat ravi, mis vähendav verejooksu. Kui verejooks on hetkel vähenenud, siis minge nädalalõpus konsultatsioonile Hiiule. Dr kadastik

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

viljatus, hormoonid

17.02.07 16:15

Tere, dr. Väli!
Olen 24 aastane, aborte, rasedusi polnud. Menses alates 10,5 a. Ühtegi infektsiooni pole leitud. Peamine proleem, et ei saa rasedaks jääda ca 1 aasta. Mees on korras. 12/2004 lõpetasin Logesti võtmist, mida kasutasin 3 aastat. Seejärel 1 aasta kasutasime kondoome. Oma tsükkel enne Logesti võtmist alati olnud 28 päeva ning mingeid häireid kunagi polnud. Siis, kui lõpetasin Logesti võtmise algasid probleemid. Tsükkel on regulaarne 28-29 p, kuid 5-6 p peale ovul. määrib, siis on 3 p korras, ning jälle määrib mens. alguseni (voolus on pruun või tume punane) ning rind on väga valus. Prog 07/2006 oli 27 (norm 3-67) ning 27 tsükli päeval limask. 8,5 mm. Kolm kuud võtsin Duphastoni+vit E, kuid ei aidanud. 11/2006 horm. T4, TTG, Prog, Testosteroon olid korras Kõrgenenud oli ainult Prolaktiin. Veel 3 kuud võtsin Prefemini. Selles tsüklis Prol oli 318 (norm 104-848). Rind on valus ning määrib minu arust veel rohkem. Tean, et kuna määrib, emaka limaskesta on õhuke, järelikult munarakk ei saa kinnituda. Millised analüüsid peaksin veel tegema? Kas on vaja kontrollida hormoonid tsükli esimeses faasis (LH, FSH)? Või on mingid teised põhjused, mittehormonaalsed, et määrib tsükli teises faasis?
Lugupidamisega,
Anastassia.

Vastab...

Maie Väli
Maie Väli
Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tere! Lühike luteaalfaas ja menstruatsioonile eelnev määriv vereeritus viitavad kollaskeha vaegtalitlusele.Ka rindade valulik pingsus viitab sellele.Kuna olete juba raviks saanud Duphastoni ja E vitamiini,võiks kasutada Kuningakepi õli ja B6-vitamiini.B6 vitamiini päevane annus peaks olema 100mg.Ravi peaks kestma 2-3 kuud.Ka võiks apteegist osta Biocard ovulatsioonitestid ja määrama m.tsükli 11-15 päevani hommikuses uriinis ovulatsiooniaja.Kui 15.päevaks ei ole ovulatsiooni toimunud,ostke veel üks originaal ja jätkake mõõtmist 16-20 päevani.Võib olla tuleb ovulatsiooniaega ettepoole tuua.Edu soovides,Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?