Eesti suurim tervisenõustamise keskkond
50943 tasuta nõuannet!
Arst annab nõu, küsi julgelt!
Küsi arstilt!
Kliinik.ee RSS Feed
 

Esita küsimus dermatoloogile

 
 
LOE KÜSIMUSI JA VASTUSEID
Dermatoloogidele esitatud küsimustele on 2024 vastust.
KÜSI NÕU TEISTELT! ARUTA TEEMAT FOORUMIS
Foorumis on 89 teemat.

suguhaigused

11.08.03 19:16

1. 3 aastat tagasi sain gonorröa, trihhomonoosi ja klamüdioosi ravi. Järelanalüüsid olid korras, kuid kas nüüd oleks vaja end igaks juhuks uusesti kontrollida lasta, sest võib esineda ka "vale-tulemusi"?
2. Kas siis kui mees katsub oma sugutit ja seejärel viib sama käe näpu naise tuppe on võimalik suguhaigust saada?
3. Kas suguelunditest tulevate eritiste kuivades kaob ka nende nakatumisvõime?

Vastab...

Airi Põder
Airi Põder
STD & J erapraksis
Veel vastuseid sellelt arstilt

1. Täiendav kontroll sugulisel teel levivate haiguste suhtes sugulisel teel ei tee kunagi paha, eriti kui on olnud vahepeal uusi partnereid. Samuti - kuigi väga harva- pole mitte kunagi välistatud "vale-negatiivsed" tulemused.
2. Tõenäolistle mitte kui sugutil pole olnud haavandeid ja sõrm on samuti terve (ka seal pole haavandeid)
3. Eritised on nakkavad ikkagi kehatemperatruuril ja otasesl kokkupuutel elusorganismiga.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

juuste väljalangemine

11.08.03 12:02

pärast sünnitust hakkas juukseid hulgi välja langema. öeldi,et see on mööduv ja eriti ei muretsenud, aga olukord pole kahe aasta möödudes oluliselt paranenud. avastasin, et lisaks kõõmale on mõnel juuksekarval juure küljes väike, kollakas-valge, kõvem tükk. kas võib olla tegemist mõne nahahaigusega? kas võib olla seos kõõmal, nendel tükkidel ja juuste väljalangemisel? kuna elukoha lähedal ei ole nahaarsti, olen konsulteerinud apteekri ja juuksuriga. üritan ikka nahaarstile pääseda, aga äkki on seniks mõni kodune vahend, mis kindlasti halba ei tee? apteeker soovitas vedelat räni. juuksur takjajuure leotist.

Vastab...

Heli Raudsepp
TÜ Kliinikumi Nahahaiguste kliinik, Kliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Kõige targem oleks ikka nahaarsti vastuvõtule minna ja mitte kulutada raha vahendite peale, mille tõhusus on küsitav.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Rinnakarvad

11.08.03 00:01

Tere. Olen 18. aastane neiu. Paar aastat tagasi tagasi hakkasid mul rinnanibude ümber karvad kasvama. Need ei ole küll tihedalt, kuid need on pikad ja tumedad ning väga häirivad, kuna lase mul enam saunaski vabalt tunda. Mida saaks teha nende kõrvaldamiseks? kas neid pintsettidega tohib välja kitkuda? siis oleks pikemalt rahu ja see ei võtaks ka aega, aga rinnad on ju nii hellad kohad, kas see mulle kahjulik ei oleks? Raseerima ei taha hakata, siis lähevad veel tihedamaks. Kas on võimalik neist üldse omal käel vabandeda? Aitäh

Vastab...

Heli Raudsepp
TÜ Kliinikumi Nahahaiguste kliinik, Kliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Ei usu, et nad raseerides tihedamaks läheksid. Soovitan antibeebipillidest kasutada Diane 35`t. Retsepti saate günekoloogilt. Ka talle võiksite oma muret kurta.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

suguhaigused

10.08.03 14:55

1. Kas nö ameledes, kui suguelundid mõned korrad kokku puutuvad, võib saada suguhaiguse?
2. Kui vaheldumisi rahuldatakse käega partnerit ja ennast võib suguhaiguse saada?
3. Kui meesterahval on suguti pea nii märg, et ta kõhule jäävad lausa märjad laigud, kas see viitab mõnele suguhaigusele?

Vastab...

Airi Põder
Airi Põder
STD & J erapraksis
Veel vastuseid sellelt arstilt

1. Võib küll kui partneril on mõni sugulisel teel leviv infektsioon, mis lokaliseerub eelkõige suurtel häbememokkadel. Eelkõige pean silmas haavanduvaid sugulisel teel levibaid infektsioone nagu süüfilis ja genitaalherpes.
2. Võib, kui partneril on suguelunditel mõni haavanduv protsess.
3. Kui see niiskus suguti peal on tingitud ureetrast tulevast eritisest, siis on suure tõenäosusega tegu mõne põletikulise protsessiga, mis võib olla ka sugulisel teel levivast infektsioonist tingitud.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

kõõm ja juuste väljalangemine

09.08.03 22:15

Tere!
Olen 25 a. noormees ja mul on suur mure. Nimelt olen juba 4 aastat võidelnud kõõmaprobleemiga, aga viimasel ajal on see eriti hulluks läinud. Varem kasutasin Head&shoulders'it ja u aasta tagasi tegin läbi ka Nizoral'i kuuri. Siis, aga üks juuksur soovitas Redkeni niisutavat sampooni, mis oli päris kallis aga siiski ostsin. Seletasin talle, et mul on kõõmaproblee, aga viimasel ajal on see muutunud eriti tükiliseks ja peanahalt eralduvad suured nahakestad. Samuti hommikul tõustes on padjal palju juuksekarvu ja väiksemat, pudedamat kõõma. Peanahk sügeleb ka kõvasti. Tema arvas, et on ketenduse probleem, kuid see sampoon võttis vaid suurema kestenduse ära, küõõm ja sügelus ja juuste väljalangemine ei kadunud kuskile. Siis proovisin Shvartskophi Bonacure sarjast meestele mõeldud kõõmassampooni, mis eemaldas küll vaevused, kuid kõõmtuli paari päeva pärast pesemist ikka tagasi. Näonahk on mul ka päris rasvane ja kulmud ka aeg ajalt ketendavad. Tean küll, et oleks mõtekas minna nahaarstile aga äkki oskate soovitada ikkagi midagi olles mu probleemist põhjalikult teadlik. Juuksur igal juhul ei soovitanud kasutada Head&shouldersit, ega ka Nizorali, kuna neis on kõrge seebiliste ainete sisaldus ja nad ei lahenda probleemi lõplikult.
Ette tänades,
Kaido Tallinnast

Vastab...

Airi Põder
Airi Põder
STD & J erapraksis
Veel vastuseid sellelt arstilt

Lugupeetud Kaido!
Olete teinud oma kõõmaprobleemi lahendamiseks praktiliselt kõik, mida on võimalik olnud teha ise, ilma ravimeid kasutamiseta. Tõenäoliselt tuleks Teie puhul kasutada siiski tõhusamaid ravivahendeid, mida pole aga võimalik osta ilma arsti poolt välja kirjutatud retseptita.
Lugupidamisega,
Airi Põder

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

kondüloom

09.08.03 10:08

Mul oleks selline küsimus, et kui mehel on kondüloom, aga neid käsnasid ei ole enam pikka aega olnud. Kas soovitav on ikka kondoomi kasutada? Ja kas peaks arsti poole ka pöörduma?

Vastab...

Airi Põder
Airi Põder
STD & J erapraksis
Veel vastuseid sellelt arstilt

Teravad kondüloomid on HPV viirusest tingitud healoomulised käsnalised moodustised. Kui need on eemaldatud, siis suure tõenäosusega Teil nakkusohtu abikaasa poolt enam pole.
Soovi korral võite lasta endal teha uuringu HPV viiruse esinemise suhtes.Antud uuring võimaldab määrata ka HPV viiruse tüve juhul kui patsiendil on see olemas.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

villid igemetel

08.08.03 19:30

Tere
Küsimus järgmine: peale oraalseksi tekivad igemetele, mitte kogu suus, vaid ühele kindlale kohele, väikesed valged villid, mis ajapikku kaovad. Ige on sel ajal ka natuke turses ja valulik. Tupes on kõik OK ja mingeid muutusi peale vahekorda ei ilmne.
Mis võiks olla villide tekkepõhjuseks?
Tänan

Vastab...

Heli Raudsepp
TÜ Kliinikumi Nahahaiguste kliinik, Kliinik
Veel vastuseid sellelt arstilt

Kui villikesed on olemas, tulge vastuvõtule, et võtta analüüsid villidest. Alles siis saame öelda, millega tegu.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Probleem

08.08.03 10:08

Tere,

Mul on teile üks küsimus.

Nimelt asi on järgmine...
Elukaaslane käis nädal aega tagasi günekoloogi juures, eile (neljapäeval) sai ta proovide vastused teada, kõik oli korras.
Kolmapäeva õhtul olime vahekorras.
Eile peale lõunat hakkasin tundma eesnaha all sügelemist ja kihelemist tundma, töölt koju jõudes selgus et elukaaslane kaebab sama sümptomite üle (ja hakkasid umbes samal ajal).
Õhtul peenist lähemalt vaadates, oli näha eesnaha siseküljel väikesed valged täpikesed või väikesed valged villikesed ja eesnahk tundus paistes olevat.
Täna hommikul neid valgeid täpikesi pole eriti enam näha aga eesnaha all on valge eritis (nagu mäda) ja eesnahk on ikka paistes.
Muid kaebusi ei ole: ei ole urineerimisel valus.

Kas oskate öelda mis see olla võib ja kuidas ravid kui see on haigus?

Ettetänades,
M

Vastab...

Airi Põder
Airi Põder
STD & J erapraksis
Veel vastuseid sellelt arstilt

Tulenevalt Teie poolt kirjeldatule on/oli Teil suure tõenäosusega tegu kandidootilise balanopostiidiga (seenhaigus). Kandidoos võib genitaalidel tekkida organismisiseste faktorite mõjul kui ka nakkuse tulemusena partnerilt (kui tal on ägenemine).
Nii nagui kandidoos võib tekkida organismi sisemise tasakaalustamatuse tulemusena võib ta iseesesest ka taandareneda.Kandidoosi raviks kasutatakse seenhaiguse vastaseid kreeme/salve, mis mõjuvad sellele seeneliigile (Candida albicans).

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Genitaalherpes

07.08.03 12:20

Tere! Vastasite minu küsimusele 2001 26.augustil ja lisasite selle klausli...(Erandkorras olen nõus Teid tasuta konsulteerima kui tulete minu vastuvõtule.)
Leidsin selle vastuse alles nüüd, kui surfasin jällegist kliinikumi lehel. Mul oli genitaalherpes positiivne ja alates 1985 aastast(vanus 40 ). Ravi ei ole kunagi saanud. Sel suvel on vesised villid võtnud ette erilise laia haardega oma vallutusretke, selg, kael, nägu, rind ja nii juba teist kuud, ülepea kärnas. Kui teie pakkumine veel jõus on, kas oleks mingit võimalust Teie käest abi ja nõu saada? Olen kuulnud, et ravimid selle leevendamiseks on hirmkallid.

Vastab...

Airi Põder
Airi Põder
STD & J erapraksis
Veel vastuseid sellelt arstilt

Lugupeetud patsient!
2001.aastast on praeguseks väga palju aega mööda läinud ja kahjuks tookordne lubadus võtta Teid tasuta vastu võtta minust olenemata põhjustel enam ei
kehti. 2001.aastal oli ülikooli kliinikus vastuvõtt haigekassa liikmetele 5 krooni, nüüd on see 50 krooni. Samuti olin tolllel ajal seotud kliinilise uurignuga, mille raames oli võimalik genitaalherpesega patsiente tasuta konsulteerida ja osadel juhtudel ka tasuta ravida.Käesolevaks ajaks on see uuring aga juba ammu lõppenud.
Olen endiselt nõus teid heal meelel konsulteerima, aga samadel alustel nagu kõiki teisi patsiente, kes minu poole pöörduvad.
Viirusinfektsioonide ravimiseks mõeldud preparaadid pole tõepoolest kõige odavamad, aga seda pole ju praegusel ajal enamik ravimitest.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Herpes

07.08.03 11:04

Kas huule peal asuvat ohatist võib ravida ka hormoonsalviga? Milline on selle ravimi mõju ohatisele (olen kuulnud, et see võib küll kiiresti mõjuda ja korraks aidata, kuid tegelikult hormoonide mõjul kogub veel rohkem võimsust ja lööb veel tugevamalt välja)?
Mida teha ohatise puhul, kui ei aita Zovirax?(Olen teinud läbi ka tabletikuuri (Aciclovir), kuid ka see ei aidanud.)

Vastab...

Airi Põder
Airi Põder
STD & J erapraksis
Veel vastuseid sellelt arstilt

Kuna huuleohatise puhul on tegu viirusinfektsiooniga, siis hormoonsalvidega neid küll ei ravita.
Lihtsamatest lokaalsetest vahenditest on patsienitidel abi olnud tsinkpastast.
Üldjuhul on kõige efektiivsemad ikkagi suukaudsed viirusevastased ravimid - Aciclovir, Valtrex.
Kui suu kaudu võetud Aciclovir ei andnud tulemusi, siis suure tõenäosusega oli kas ravimi annus liiga väike, annustamissagegus mitte piisav või ravikuur liiga lühike.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?