Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3107 küsimusele.

 

TSH tase ja rasestumine

03.04.13 / Endokrinoloogia

Tere. Olen proovinud saada paar aastat teist last. Eemaldatud on kilpnäärme mõlemad sagarad 10 aastat tagasi ja määratud on asendusravi L-tyroksin 100. Naissuguhormoonide analüüsid on korras, tasakaalus ja ovulatsioon
toimub. Aga naistearsti vereproovist lähtub:TSH on 0,02, mis näitab, et türoksiini doosi on vaja langetada ( norm
0,40-4,00). Kas ületalitlus takistab rasestuda? Ja kui rasestun, kas siis on oht ka lapse tervisele? Endokrinoloog väidab, et kui langetaksime rohu kogust, siis hakkavad kasvama vähirakud. Kõik muud proovid on väga heas korras, samuti mingeid vaevusi, haigusi ei ole, kaal normis (pigem natukene alakaalus). Mida soovitae teie ja kuidas TSH mõjutab rasestumist? Ette tänades.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Vähene ületalitlus (ka asendusravi vähene üleannustamine) rasestumisel takistuseks ei ole, ka loote tervisele ei ole see ohtlik. Kui ovulatsioonid toimuvad, peaks hormonaalselt kõik korras olema ja viljatuse põhjuseid tuleb otsida mujalt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kõrge prolaktiin mehel

02.04.13 / Endokrinoloogia

Tere! Viimasel ajal on aina rohkem hakanud normaalset elu häirima keskendumisvõime ja motivatsiooni puudus. Isegi kui on oodata väga meeldivat päeva, on raske hommikul voodist üles tõusta. Kui lõpuks tõusta suudan, on pea väga uimane ja lihastes nõrkus. Päeva edenedes uimasus ja nõrkus enamasti kaovad, kuid motivatsioon ja teotahe puuduvad.

Põhjalik vereanalüüs näitas, et kõik (sealhulgas ka TSH, fT3, fT4, LH, testosteroon, SHBG, B12, D) näitajad on normis, kuid prolaktiin on üle referentsväärtuse - 480 mIU/l (norm 53-360).

Kas minu sümptomid võivad olla seotud dopamiini tasemega? Kas kõrge prolaktiin võib neid sümptomeid tekitada (teades, et kõrget prolaktiini vähendatakse dopamiini agonistidega)? Kas peaksin sellise prolaktiinitasemega arsti poole pöörduma?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teie prolaktiini tase on mõõdukalt kõrgenenud ja vajab jälgimist. Soovitan pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule, kuid plaanilises korras. Kordusanalüüsi võiks teha 2-3 kuu möödudes. Kui prolaktiin püsib jätkuvalt kõrgena, vajate lisauuringuid. Teil esinevaid vaevusi prolaktiini taseme tõus ei põhjusta. Hüperprolaktineemia pärsib suguorganite tööd ja põhjustab rinnanäärmete kasvu ja eritise teket rinnanäärmetest (viimast esineb küll meestel harva).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Probleemid kaela piirkonnas

02.04.13 / Endokrinoloogia

Mul on nüüd pikemat aega juba probleem olnud kaalutõusuga (30kg juba), juuste väljalangemisega, torkiva tundega kaelapiirkonnas, selline munasarnane asi vasakul poolel kõris. Neelates ja peale veidi intensiivsemat liigutamist see annan veel rohkem tunda ja siis on kohe eriti torkiv tunne. Miski nagu surub peale, sest kaelal on selline hästi täis ja raske tunne. Hingates aeg-ajalt miski viliseb ja rohkem liigutades võtab hinge täitsa kinni, hääl kähiseb ja kogu aeg tahab ära minna.
Mul on eelnevalt diagnoositud kilpnäärme ala- ja ka ületalitlus. Nüüd on jälle analüüsid korras, aga midagi tundub ikkagi väga ebamugav kaelas.
Kas see võib olla midagi mille pärast ma peaksin muretsema?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kui analüüsid (kilpnäärme hormoonanalüüsid) on korras, ei ole kilpnääre süüdi ei kaalutõusus ega juuste väljalangemises. Kuivõrd on kilpnääre suurenenud ja võib põhjustada takistust hingamisel, näitab ultraheliuuring. Ebamugavustundel kaela piirkonnas võib olla ka teisi põhjuseid - näiteks reflukshaigus, õlavöötme piirkonna fibromüalgia jne.
Tervitades,
dr. Anu ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Hirsutism

30.03.13 / Endokrinoloogia

Tere
Mida ma peaksin tegema, kui mu kätel, jalgadel. näol on karvad? Lugesin, et see on hirsutism ja et võib olla kasvaja, mis mind hirmutab. Samatu on mu hääl madaldunud ja päevad ebaregulaarsed.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Karvad on näol, kätel ja jalgadel kõigil naistel ja selles pole midagi haiguslikku. Karvastiku rohkus ja karvade tugevus ja tumedus on seotud pärilikkusega. Tumedapäistel ja tugevate juustega isikutel on ka näol ja kätel-jalgadel tumedamad ja tugevamad karvad. Karvakasv suguhormoonidest sõltuvates piirkondades rohkeneb just peale suguküpsuse saavutamist s.t. menstruatsioonide algusele järgnevatel aastatel. Kas tegemist on normipärase karvakasvu või hirsutismiga, ei olegi nii kerge hinnata. Soovitan rääkida esmalt emaga (ema oskab ehk valgust heita ka pärilikule taustale), vajadusel võib pöörduda ka perearsti poole. Ka ebaregulaarne tsükkel ei pruugi 15-aastasel haigusele viidata. Kui ka emale ja perearstile karvakasv ülemäärane tundub, tuleks günekoloogi juures ära käia.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kas kilpnäärme alatalitlus?

27.03.13 / Endokrinoloogia

Mul on madal kehatemperatuur, tavaliselt 35,1-35,5.Hommikul peale väga stressirohket päeva tabas mind meeletu peavalu, temperatuuriks sain siis 34,6. Hirmsasti ajas nutma ja jaksu polnu, iiveldas. Valuvaigisti toimel valu vähehaaval kadus. Olen juba pikemat aega väga tundlik ja tobedad pisiasjad ajavad mind endast hullusti välja. Liigsest 15 kg kehakaalust ei õnnestu lahti saada. Koorilauljana tunnen, et hääl pole korras.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teie kirjeldatud vaevused võivad esineda päris mitme tõve korral ja nii on võimatu vaevuste alusel kilpnäärme alatalitlust kinnitada või välistada. Soovitan pöörduda oma kahtlustega perearsti poole, kes suure tõenäosusega määrab hormoonanalüüsi (TSH). Nii saab kilpnäärme talitluse kohta hõlpsasti selguse.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kasv

26.03.13 / Endokrinoloogia

Olen 14 aastat vana ja klassis kõige lühem, ainult 154 cm pikk ja 43 kg kaalun ka, kas oleks võimalik midagi teha, et hakkaksin kasvama? Kas peaks minema toitumisspetsialisti juurde, et saaks mulle koostada menüü, et kaalus juurde võtta? Olen praegu veidikene alakaalus, vähemalt näitab seda mulle mu kaaluindeks.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Seda, et Sul lähiaastatel kasvu ja kaalu kõvasti juurde tuleb, võin kindla peale lubada. Poiste puberteediaegne kasvuspurt asetub just 14.-16. eluaastale. Mõnel toimub see aastake varem, teisel paar aastat hiljem. Oma tõenäolise lõppkasvu ennustamiseks vaata oma vanemaid ja nende õdesid-vendi. Kui oled lühikasvuliste perest, on suur tõenäosus, et Sinagi jääd pigem lühikeseks. Kui vanemad on keskmist kasvu, on kasvuprognoos ka Sinule parem. Kasvu ja ka kaalu tuleb Sinu vanuses kõige paremini juurde trenni tehes ja lihast kasvatades. Katsu ka piisavalt magada ja tervislikult süüa (hamburger ja koka soodsalt ei mõju). Igaks juhuks võid siiski oma murega perearst juures ära käia. Tema oskab hinnata ka Sinu sugulist küpsust (kasvamine ja suguline küpsemine peavad kulgema kooskõlas) ja saab mahajäämuse korral spetsialistile suunata.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme ületalitlusest alatalitlusse.

26.03.13 / Endokrinoloogia

Tere, avastasin selle lehe, kus saab oma küsimata küsimustele ehk vastuseid.
Proovin teha lühidalt, kaebused (kõrvade pinin, vererõhu tõus, südamekloppimine, käte värisemine jne.) said algusele umbes aasta tagasi, kevad-suvi möödus arstide vahet käimisega kui lõpuks naistearst avastas suure kilpnäärme ületalitluse, septembri alguses olid näidud sellised :S-TSH < 0,005, S-fT4 44,01, SfT3- 18,94. Raviks määrati Tiotil, mida ei talunud ja propanolool, sama asi (tekkisid kõrvalmõjud). Verepilt oluliselt paremaks ka ei läinud, kahjuks ei ole neid nr endal hetkel olemas. Kuu aega olin ilma rohtudeta ja siis detsembri alguses käisin neelamas radio-joodi kapslit. Jaanuari alguse näidud :S-TSH <0,005, S-fT4 13,92 ,S-fT3 4,42. Enesetunne oli märksa parem, mingit ravi hetkel ei vajanud. Veebruaris hakkasid kaebused, külmatunne, väsimus, unisus, lihaspinge, näo paistetus jne. Arsti aeg märtsi alguses, veri siis selline :S-TSH 27,54, S-fT4 5,23. Keskmine alatalitlus-diagnoos. Raviks 50 mg L-Thyroksini kuu lõpuni ja siis üle päeva 100 mg. Pisut parem, aga vähe, väsimus, uimasus, külm, lihaspinged, menses sassis, mälu probleemid jne...Ainsana olen korda saanud seedimise ja näopaistetus on kadunud. Arst käskis hakata vötma 75 mg, olen nüüd mõned päevad seda teinud. Uus vereproov aprilli lõpp.
Vabandust, et jutt pikk sai, arvasin, et siis ehk lihtsam vastata.
Kaua võtab aega see asja paika loksumine, paigast ära läks suht kiiresti?
Kas tabletti võetakse ainult hommikuti, enesetunne on just hommikul ja õhtul kehva, päeval päris ok?
Kas see radiojoodi kogus (nr. oli vist 15 )hävitas kõik need kilpnäärmerakud?
Kuna organism on üsna kurnatud kõige selle kadalipu peale,ehk on abi mingitest vitamiinidest?
Kuna kõik sai alguse sellest kõrva pininast ehk tinnitusest, mis nendel aegadel kui enesetunne oli parem, oli tunduvalt väiksem, kas need kaks asja on üldse omavahel seotud?
Ps.kuna vanus selline, et osa kaebusi oleks nagu üleminekuperioodi omad, siis hormoonitest naistearsti juures seda veel ei väida.
Tänud ette vastuste eest!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tegelikult kulgeb Teie ravis kõik reeglipäraselt. See, et suhteliselt kiiresti peale radiojoodravi tekkis kilpnäärme alatalitlus on hea eeldus hormoonide kiireks stabiliseerumiseks. Radiojoodravi toimet hinnatakse 6 kuud peale ravi tegemist, seega siis Teie puhul mais-juunis. Loodetavasti on selleks ajaks ka püsiv alatalitlus välja kujunenud ja L-türoksiini annus paika saanud. Siis saab ka hinnata, millised vaevused on kadunud s.t. olid tingitud kilpnäärme ületalitlusest ja millised mitte. L-türoksiini võetakse tõepoolest hommikul ja sellel on ööpäevaringne toime. Miks enesetunne just hommikul ja õhtul halb on, on mul raske kommenteerida, kilpnäärme talitluses (niipalju kui seda Teil veel alles on) ööpäevaseid kõikumisi ei esine. Vitamiine võite võtta, kuid mingeid erilisi soovitusi kilpnäärmehaigele nende osas anda ei oska.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

TSH madal

24.03.13 / Endokrinoloogia

Milliseid häireid või kaebusi võib tekitada TSH madal tase(0,002-0,008)? FT3 ja FT4 on lubatud vahemikus. Kuna elan ja töötan Hong Kongis ja ainult vahetevahel olen Eestis, siis olen külastanud arste seal, sest ravikindlustus on seal. Algas see tegelikult kõik hoopis kõrge pulsi, meeletu peavalu ja kõrge vererõhuga, mille pärast haiglasse pöördusin. Ainuke näitaja analüüsides, mis pole normi piires on TSH. Kaebusteks on tasakaalu häired, lihaspinge mis tavaliselt algab kaelast ja liigub lagipähe ja sealt põse nukkidesse. Kõige tugevam muidugi kaela piirkonnas. Tegemist on lihasspasmiga, sellest ma saan aru, aga miski asi peab seda põhjustama. On ka mingid kerged ärevushäired aeg ajalt. Pea on läbi uuritud nii kontrastainega kui ka isotoopidega. Neerupealised korras, adrenaliini pole ülearu, ajuripats normi piires , sõlmed kilpnäärmes normi piires(vähile omaseid tunnuseid pole)jne,jne. Kui vaja võin kõik uuringute väljavõtted saata. Äkki on keegi, kes on samasuguste tunnustega kokku puutunud.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tõenäoliselt on tegemist hulgisõlmelise toksilise struumaga, kus kilpnäärme healoomulised adenoomid ("sõlmed") toodavad mõõdukas ülehulgas kilpnäärmehormooni. Esineda võivad ületalitlusele iseloomulikud vaevused (südamepekslemine, unehäired, kõhulahtisus, emotsionaalne labiilsus), kuid kuna ületalitlus on vähene ja intermitteeruva kuluga, ei ole ka vaevused väga väljendunud. Kas mõõdukas ületalitlus ka kalalihaste pinget põhjustab, pole kindel. Seisund on healoomuline, kuid ravimata juhtudel aja jooksul ületalitlus siiski süveneb. Valikraviks on radiojoodravi. Kui kilpnääre on mahult väga suur, tehakse ka lõikust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme tsüst

23.03.13 / Endokrinoloogia

Tere! Millest tekivad kilpnäärme tsüstid ja kas nende olemasolul võin edasi tarvitada Evonia vitamiine juustele ja kalaõli kapsleid? Ette tänades!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tsütide tekke põhjused pole päris selged. Tsüstid tekivad ka teistesse nn. parenhümatoossetesse organitesse (maks, neerud) ja mõnedel inimestel on selleks suurem eelsoodumus kui teistel. Enamasti on tegemist healoomuliste muutustega, mis ravi ei vaja.
Evonia vitamiine ja kalaõli kapsleid võite rahulikult edasi tarvitada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kas põhjus võib olla kilpnäärmes?

21.03.13 / Endokrinoloogia

Olen jaanuarist saati palavikus 37,2-37,5. Pidev väsimus- ja jõuetustunne.
Uuriti kopse, need korras. Varasemalt on diagnoositud südame rütmihäired (seda 3a tagasi). Umbes samal ajal algas ka kaalutõus, kuigi toitumisharjumused pole muutunud. Samas seda poomistunnet, mida kilpnäärme probleemide tõttu on kirjeldatud, mul pole.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kilpnäärmehaigused peale rasket ületalitlust põhjustava diffuusse toksilise struuma palavikku ei põhjusta. Ületalitluse korral aga võtaksite kaalus alla, mitte juurde. Lisaks vaevaksid Teid käte värisemine, unehäired, kõhulahtisus jne. Ka kilpnäärme alaäge põletik võib mõnikord palavikku põhjustada, kuid mitte nii pikaajalist ja siis peaksite lisaks tundma ka kaela piirkonnas tugevat valu.
Seega on Teie poolt kirjeldatud vaevuste alusel kilpnäärmehaigus põhjusena ebatõenäoline.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: