Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3135 küsimusele.

 

Suhkruhaigus

17.05.13 / Endokrinoloogia

Mul on olnud juba viimased 1,5 kuud probleemid kõhu ja seedimisega. Alguses oli lihtsalt kõht punnis ja aeg-ajalt kinni, täiskõhutunne ja gaasid. Kuna mul on kõhuga alati kõik korras olnud, siis muutusin ärevaks ja läksin perearsti juurde. Soovitas probiootikume ja toitumist jälgida. Mõnda aega oli korras. Umbes 10 päeva tagasi aga ärkasin iiveldustundega ja söögiisu üldse polnud. Õhtul oksendasin lõunasöögi välja. Sellele järgnevalt olin mitu päeva uimane ja eriti midagi süüa ei julgenud. Oli selline tunne, et kõik mida sõin, jäi nagu kuskile makku kinni, tekitas raskustunde ja kogu seedimine oli hästi vaevaline. Nüüd viimased päevad on küll isu olnud, aga pärast söömist on iiveldustunne ja paha olla. Kuna söön sellest tulenevalt vähe, siis hakkan juba kaalu kaotama. (Muidu olen norm-kaalus). Hakkasin diabeeti kartma, sest janu on ka. Veresuhkur sõrme otsast on olnud hommikul tühja kõhuga: 5,7; 6,0 ja 6,0. Tehti ka diabeedi analüüs veeniverest ja selle tulemusi ootan. Suhkruhaigust peres pole, kuid armastan magusat ja seoses intensiivse õppimisperioodiga on olnud eelmised kuud toitumine ka ehk ebakorrapärane. Kuna endiselt ajab ikka iiveldama, siis kui suur on tõenäosus, et on diabeet ja kas peaksin EMO-sse äkki pöörduma, sest äkki on kiiret abi vaja?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teie veresuhkru väärtused küll diabeedile ei viita. Samuti ei ole suhkurtõve puhul esiplaanil seedetrakti vaevused, vaid lihtsalt suur janu, väsimus ja kaalukaotus. Kui hakkab kujunema ketoatsidoos (organismi mürgistus ketokehadega), siis seedetraktivaevused küll tekivad, kuid veresuhkur on palju kõrgem, tavaliselt üle 10 või isegi üle 20 mmol/l. Kui peaks tekkima kõhuvalu või pidev oksendamine, on põhjust EMO-sse tulla. Kui nii tõsiseid vaevusi ei ilmne, võib perearsti juures tehtud uuringute vastused ära oodata.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme uuringud

17.05.13 / Endokrinoloogia

Mind huvitab kuhu ma peaks pöörduma, et lasta enda kilpnääret uurida. Mul on tekkinud kahtlus, et mul võib esineda kilpnäärme alatalitlus, sest mitmed sümptomid viitavad selle peale.

Näiteks:

Väsimus, juuste väljalangevus, kõhukinnisus, tundlikkus külmale, probleemid kaalu langetamisega, keskendumisraskused.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Pöörduge palun oma perearsti poole! Perearst teeb esmased analüüsid ja suunab Teid vajadusel edasi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnääre ja kõhunääre raseduse ajal

16.05.13 / Endokrinoloogia

Tere
Olen 30. nädalat rase, ootan kaksikuid poisse. 15. nädala pealt avastati mul kilpnäärme ületalitlus, võtan iga päev 1 tableti Tiotili, hemoglobiin on madal, 98, võtan Ferratumi, vererõhk on madal, tavaliselt 100 60 le ja veidi kõrgem ja veidi madalam paari numbri võrra, nüüd 24.nädala pealt avastati, et ka minu glükoosi sisaldus veres on liiga kõrge. Tühi oli 5,2 ja peale glükoosi oli 11,4, ühesõnaga väga kõrge. Olen nüüd olnud poolteist kuud dieettoidul ja jälginud veresuhkrut, aga ikka kipub ta jääma normist kõrgemaks või tunnen nälga. Olen nende muredega käinud mitme arsti vahet, aga nüüd selgus, et see veresuhkru tase mõjutab juba lootevett, lootekoti seintel olid kogumikud.
Olen mures, kaksikud on niigi ime, meie suguvõsas pole kunagi kaksikuid olnud, jäin neid ootama beebipille tarvitades ja enne seda olin noor terve inimene, mitte midagi polnud viga. Mis ma edasi peaksin tegema, palun seletage mu olukord mulle veel paremini lahti, kas ma peaksin mingisugust rohtu hakkama veresuhkru tarbeks võtma, kuidas see kõik minu lapsi mõjutab, kas kilpnäärme ja diabeedi haigused on pärilikud, leian et mul on tohutu info puudus oma seisukorra üle. Lastel kõhus südametegevus on regulaarne, 140 ja 144, kaal on 1280 mõlemal ja praegu paistab nendega kõik korras olevat, minu kaal enne rasedust oli 61 kg nüüd olen 79kg. Tunnen pidevalt nõrkust ja ärritavust, arvan et ka kerget masendust. Ühesõnaga, ma olen mures.
ette tänades

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kallis noor ema! Meili teel suhtlemine ei asenda kunagi inimlikku kontakti. Püüan Teid siin küll veidi julgustada, kuid soovitan siiski kõigest põhjalikumalt rääkida oma ämmaemanda või günekoloogiga.
Teil on rasedusaegne suhkurtõbi ja kui dieet ei aita veresuhkrut normaliseerida, on ainus rasedatele lubatav ravi insuliin. Kas ka tõepoolest insuliini vajate, otsustab Teie raviarst. Peale sünnitust läheb veresuhkur tõenäoliselt iseenesest normi ja lastele Teie rasedusaegne veresuhkru tõus tõenäoliselt mõju ei avalda. Ka kilpnäärme ületalitlus ei põhjusta loote väärarengut ja on tavaliselt raseduse ajal tagasihoidlik ja raviga hästi ohjatav. Kindlasti tuleb kilpnääret kontrollida 3-6 kuud peale sünnitust, kuna siis võib kilpnäärmehaigus ägeneda.
Teie rasedus on lõpusirgel ja veidi ärritatavust ja väsimust käib asja juurde. Arutage oma muresid julgesti ämmaemanda ja arstiga. Midagi hullu Teiega lahti ei ole ja tõenäoliselt olete paari kuu möödudes õnnelik kaksikute ema.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Vereanalüüsi tulemus oli madalam normist

09.05.13 / Endokrinoloogia

Tere,
andsin vereanalüüsi, immuunuuringud...

TSH TULEMUS 0,293mlU l peaks olema 0,400-4,000

SEE PIDI OLEMA KILPNÄÄRME ANALÜÜS..
NATUKE ON alla normi.....kas teha lisauuringuid ja mis see täpsemini näitab?
aitäh

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tõenäoliselt on siiski tegemist normis analüüsiga. Kilpnäärme ületalitlust on põhjust kahtlustada, kui TSH on alla 0,1 mIU/l. Sellised minimaalsed kõrvalekalded nagu Teil tavaliselt mingit kliinilist tähendust ei oma.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

L-türoksiini annus

08.05.13 / Endokrinoloogia

Tere. Novembris 2012 eemaldati mul kogu kilpnääre. Söön thyroxini 0,1 mg 1,5 tbl iga päev. Kuid TSH on endiselt kõrge 8.05.2013 TSH on 6,42 ja T4V 14, enne seda oli 13.02.2013 TSH 3,88 ja T4V 16. Kuu peale lõikust oli mul TSH 12,5 ja T4V 14. Elan Soomes ja olen küsinud siin arstidelt, et kas Tyroxini annust võiks natuke tõsta, siis saan alati vastuseks, et ei ole vaja.
Mis arvamusel teie olete? Kas võiksin võtta rohkem? Väsinud olen ja kaal ka kipub tõusma.
Terv.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
TSH 12,5 mIU/l oli kindlasti liiga kõrge. TSH 3,88 mIU/l on normi piires ja TSH 6,42 minimaalse tõusuga. L-türoksiini 150 mcg päevas on naisterahva kohta juba tubli annus ja hetkel kaldun arvama, et seda suurendada pole vaja. Kordusanalüüsi võiks teha sept.-okt. 2013 ja ravimit tuleb kindlasti vaheaegadeta võtta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Spironolactone

03.05.13 / Endokrinoloogia

Tere!
Kannatan PCOS sündroomi tõttu hirsutismi ja hormonaalse akne käes. Probleemiks on eelkõige näokarvad - pean iga päev raseerima-kitkuma, aga tulemus pole eriti ilus, nahk on põletikuline ja kompleksid "habemega naiseks" olemise pärast suured.
Lugesin, et selle vastu kasutatakse spironolactone toimeainega ravimeid. Kas Eestis on need ravimid samuti kasutusel ja millistel näidustustel neid kirjutatakse? Kuna võtan ka vererõhuravimeid ja spironolactone alandab lisaks vererõhku, siis tekkis lootus, et ehk saan väga tülika karvakasvu vastu sellest ravimist abi.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tõepoolest, spironolaktoon on Eestis samuti olemas ja kasutusel. Tegemist on nn. kaaliumi säästva diureetikumiga, millel on mõningane antiandrogeenne (meessuguhormoonide vastane) toime. Soovitan kõigepealt asja arutada perearsti või kardioloogiga, kes ravib Teie vererõhku. Kui spironolaktooni oleks võimalik Teie raviskeemis kasutada, võiks edasi nõu pidada Teid raviva günekoloogiga. Spironolaktooni meessuguhormoonide toimet vähendav mõju pole tugev, kuid samas on tal vähe kõrvaltoimeid ja parem ikka kui mitte midagi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme probleem?

02.05.13 / Endokrinoloogia

Tere! Töötervishoiu kontrolli käigus soovitati teha ka osa kilpnäärme analüüsidest (TSH on mul 0,611 ja TPO-Ak 86,9). Soovitati kiiresti pöörduda perearsti v. endokrinoloogi poole. Ise ma millegi üle ei kaeba, küll on vahel südametöö liiga kiire.
Mis minuga siis nüüd õieti on ja kui hullusti see on, selgitage palun!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Mitte midagi pole hullusti, mingit ravi Te ei vaja ja kuhugi kiiret ei ole!
Hormoonanalüüs on korras - kilpnäärme talitlus on normis. Kilpnäärmevastaste antikehade tiiter on mõõdukalt tõusnud, mis viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Tegemist on päriliku immuunsüsteemi defektiga, mistõttu Teie immuunsüsteem ei tunne ära üht kilpnäärme ensüümi ja toodab selle vastu antikehi. Selline olukord on Teie organismis olnud suguküpsuse saabumisest alates ja seda mingi raviga muuta ei saa. Kuna sellistel isikutel on suhteliselt suurem risk kilpnäärme talitlushäire (eriti alatalitluse) tekkimiseks, võiks edaspidi igaks juhuks kord aastas kilpnäärme hormoonanalüüsi teha (seda võib teha ka perearst).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme alatalitlus

30.04.13 / Endokrinoloogia

TSH on 22, arst tõstis ravimisdoosi 100mg pealt 150mg. Olen kaks nädalat ravimit võtnud, kuid enesetunne on läinud kehvemaks. Hommikuti ärgates on silmad nagu paistes ja nagu liivaterad oleks silmas ja teist päeva liigesed valutavad. Muidu ei valuta. Kas see võib olla ravimi kõrvalmõju?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Ei, see ei ole ravimi kõrvalmõju. Teie vanuses ei põhjusta vähene üleannustamine mingeid vaevusi. Krooniline aladoseerimine on aga küll tervisele kahjulik.
L-türoksiini tuleb võtta järjepidevalt. Kui võtmisesse jääb üle nädala kestev paus, moonutab see hormoonanalüüside tulemusi järgneva 3-4 kuu jooksul ja arstil on raske asendusravi annuse suhtes juhiseid anda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kasv

29.04.13 / Endokrinoloogia

Ma sooviksin pikemaks saada ja olen 168 cm pikk ja tahaks kasvada 175 cm pikkuseks, mida tegema peaks?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Võiks kõigepealt oma perearstiga nõu pidada. Kui luude kasvutsoonid on sulgunud (seda näitab röntgenpilt), ei ole kahjuks teha enam kuigipalju. Noormehed siiski enamuses veel kasvavad kuni 18-20. eluaastani vähemalt paar sentimeetrit aastas. Nii, et loodetavasti õnnestub eesmärgile läheneda. Soodsalt mõjub piisav uni, valgurikas toit ja jõukohane liikumine.
Tervitades,
Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

L-Thyroxin

24.04.13 / Endokrinoloogia

Oma perearstilt ma vastuseid oma küsimustele saanud ei ole. Nimelt tehti mul igaks juhuks ka kilpnäärme analüüs, kuna muudele hädadele lisaks kurtsin suurt kaalutõusu, väsimust. Asendusarst ütles, et kui analüüs on paigast ära, siis tuleb teha uuringuid. Analüüs näitas, et lubatud piiri 4 asemel on mul 5 mingi näit [sel korral oli tööl meie perearst] ja pani välja diagnoosi, et ületalitlus ja sellest pidavatki olema mu kaalutõus. Kirjutati L-Thyroxini 1tbl ja kästi kolme kuu pärast tagasi tulla. Kui küsisin, et peaks mingeid muid uuringuid ka ehk tegema enne kui tabl.võtma hakata, öeldi, et kui tabl ei mõju, siis vaatame edasi. Ei oskagi seisukohta võtta, kas alustada tablettidega või järgida asendusarsti nõu. Mida selline anal.näidu tõus üldse näitab?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Esmalt, mitte üle-, vaid alatalitlus. See, mis oli 5, on tõenäoliselt TSH. Tegemist ei ole suure nihkega ja ma arvan, et see ei ole Teie kehakaalu suurenemise põhjus. Vaadates Teie vanust, on tegemist pigem klimakteerilise kaaluhüppega (keskmine eesti näine võtab kliimaksi perioodil juurde u. 10kg). L-türoksiin on sünteetiline kilpnäärmehormoon, mis kiirendab ainevahetust. Kindlasti ei soodusta see kaalutõusu, kuid ei ole ka kaalu langetav preparaat. Teie vanuses (rasestumisplaane Te tõenäoliselt ei pea) pole TSH minimaalse tõusu korral asendusravi L-türoksiiniga tingimata vajalik. Kilpnäärme talitlust tuleb aga edaspidi jälgida küll.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: