Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3087 küsimusele.

 

Jalgade tursumine

01.03.13 / Endokrinoloogia

Tere.

Mul on selline probleem. Milles on probleem, et jalad on väga palju tursunud? Mulle on varem ka öeldud, et pean sellega arsti poole pöörduma. Ma nii noor ja jalad on väga turses, sõna otseses mõttes paksud. Sääremari on väga suur. See probleem häirib mind juba väga. Milles võib olla probleem?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Arvan, et endokriinhaigusega siin tegemist ei ole. Noorel inimesel tuleb jalgade turse põhjusena kõne alla eelkõige venoosse tagasivoolu häire või liigesprobleem. Soovitan pöörduda oma perearsti vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme ületalitlus ja selle ravist tulenevad probleemid

27.02.13 / Endokrinoloogia

Mul avastati kilpnäärme ületalitlus. Tabletiravi pidevat tulemust ei andnud ja eelmine aasta suvel sain radioaktiivse joodi ravi. Neelasin alla kapsli, mille tagajärjel pidi kiilpnääre hakkama normaalselt tööle .Kuid see kapsel mõjutas ka teisi organise. Pool aastat hiljem tekkis silmade paistetus hommikuti, endok. juurde minnes ütles arst, et see on tolle joodi kapsli tagajärg...kirjutas välja rohu medrol 16mg kaks tabletti päevas. Nüüd kuu aega hiljem silmad pole paistes, aga on tekkinud kõrvaltoimed ja neid on mitu korda rohkem ja hullemad!! Nägu ja kael on paistes,õigemini põsed on punnis ja kogu nägu nagu täiskuu, lihased on nõrgad, olen ülekaaluline, ei jaksa trepist käia ega toolilt tõusta ilma et kuskilt kinni hoiaks, veresuhkur oli kõrgevõitu enne, diabeeti veel pole, aga nüüd suhkur veel kõrgem - taas veel ühed tabletid juurde, higistamine, lihtsalt hakkan higistama, selleks ei peagi end eriti liigutama, terve nägu hõõgub palavusest nagu suvel, nägemine oli juba enne vilets, aga nüüd on justkui ududloor ees, näen veel halvemini, söögiisu tekkis jube - nagu mainisin olen ülekaaluline -140kg, oht on, et tänu neile medroli tablettidele kaal veel kasvab...issand, ega mu nahk kummist pole! Ja mul tekkis suvel ka küüneseen, mida üritan ravida mitu kuud, kuid uurides selle medroli infolehte, leidsin et see võib ka seda ravi segada....mida veel tulemas on?? Ja nagu aru olen saanud, selle medroli ravi ei tohi lõpetada, vaid vähehaaval vähendada, kuid see ravi kestab veel 2 kuud ja vist rohkemgi. Mida siis teha, et inimväärselt elada? Kui pole jõudu end liigutada, kukkusin hiljaaegu, libe oli, püsti ei saanud, mitu minutit olin põlvili maas, enne kui kaks meest mind hädavaevu üles jaksasid tõsta...invaliid...eluisu kaob ära lausa...........

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Mida teha? Soovitan rääkida kõigest meilis kirjapandust oma raviarstiga. See, kes antud juhul midagi teha ei saa, olen mina. Võin vaid anda selgitusi, et oma raviprotsessi paremini mõistaksite ja et teised radiojoodravi planeerivad patsiendid liialt ei kohkuks.
Seega siis:
1. Teie puhul ei antud radiojoodi mitte selleks, et kilpnääre normaalselt tööle hakkaks, vaid selleks, et kilpnääre n.-ö. "ära tappa" s.t. et kilpnääre lakkaks töötamast ja tekiks püsiv alatalitlus, mida on võimalik asendusraviga adekvaatselt korrigeerida.
2. Medroli antakse Teile silmade kaitseks, kuna radiojoodravi järgselt võib tekkida silmakahjustuse süvenemine. Õnneks on see süvenemine ajutise iseloomuga, paari kuu möödudes on oht möödas ja võib medroli lõpetada.
3. Teie poolt kirjeldatud vaevused ei ole tingitud radiojoodravist, vaid on pigem medroli kõrvaltoimed. Kui see ravim Teil taolisi kõrvaltoimeid tekitab, on võimalik annust kiiresti alla tiitrida ja ravi lõpetada või manustada hormoonid hoopis intravennoosselt pulsina üks kord nädalas. Tuleb oma raviarstiga rääkida.
4. Lisaks kilpnäärme ületalitlusele on Teil ka raskekujuline rasvtõbi, mis omakorda põhjustab vedelikupeetust, jõuetust ja on põhjuseks, miks kukkumise järel ei suuda kaastundlikud kodanikud Teid üles aidata. Rasvtõvel ei ole radiojoodraviga küll mingit tegemist.
5. Küüneseen ei ole samuti tingitud ei radiojoodravist ega medrolist. Süsteemne seeneravi on üsna toksiline ja ebasoovitavad koostoimed on võimalikud paljude ravimite, mitte üksnes medroliga.
6. Radiojoodravi alternatiiviks on kilpnäärme väljaopereerimine, mis kokkuvõttes annab sama tulemuse - püsiv alatalitlus + eluaegne asendusravi. Ka lõikuse järgselt võib silmakahjustus süveneda.
Soovitan varuda kannatust, sest difuusne toksiline struuma on siiski healoomuline haigus, mis küll visalt, kuid siiski paraneb. Ka silmakahjustus taandub, kui kilpnäärme seis stabiliseerub. Rasvtõve ravi on mõnevõrra tüsilikumgi ja peale bariaatrilise lõikuse, elukestva dieedi ja liikumise polegi raviarsenalis suurt midagi.
Jõudu soovides,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Diabeet ja kofeiin.

27.02.13 / Endokrinoloogia

Tere.
Küsimus selline, kas suhkruhaige võib kanget oakohvi juua? Leidsin sellise artikli, kus oli kirjas, et kohv aitab suhkruhaigust ära hoida, aga juba suhkruhaigust põdeval inimesel on kofeiin vastunäidustatud.
Tänud!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kohvi ja teed (ka kanget) võib suhkruhaige tarbida küll. Peaasi, et sinna suhkrut ei lisata. Kange kohvi joomisel on muidugi omad ohud - see suurendab mao sekretsiooni (sellega koos ka söögiisu) ja tõstab vererõhku ja pulsisagedust. Kohvil on lisaks ka mõningane diureetiline (vedelikku väljutav) toime jne. Kõike seda tuleb arvesse võtta ja kange kohviga liialdada pole mõistlik, kuid diabeetikud ei erine siin mittediabeetikutest. Mingit erilist just diabeedihaiget kahjustavat mõju pole kohvil siiski leitud.
tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

12a. tüdrukul liigne higistamine

21.02.13 / Endokrinoloogia

Tere!
Minu 12a. tütar kurdab viimasel ajal liigse higistamise üle. Just selline higistamine, kus ei ole liigset kehalist tegevust, vaid tüdruk on rahulik ja istub ja siis ta tunneb, et kaenlaalused lähevad märjaks, et higistab nagu rahulikus olekus liiga palju. Kas see on antud hetkel eakohane ja läheb üle, kui tüdruk saab suuremaks või peame pöörduma arsti poole saamaks vastavat abi?

Ette tänades

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Arvan, et higistamine on Teie tütrel rohkenenud seoses puberteediga. Kilpnäärme ületalitlus selles vanuses on väga harv ja teisi endokriinseid põhjusi liighigistamiseks ma ei tea. Igaks juhuks võib muidugi ka perearstiga nõu pidada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nõrkus, madal vererõhk - kas kilpnäärme probleem?

21.02.13 / Endokrinoloogia

Kas võib olla tegu kilpnäärme probleemidega?
Umbes kaks nädalat tagasi jäin haigeks, kondid valutasid ja kõhus oli imelik tunne, palavik 38-39 ja nii umbes 2 päeva (ei olnud ei köha ega nohu). Kolmandal päeval tuli totaalne nõrkus temperatuur 35-36 ja vererõhk 95/50 - 100/60, kadus söögiisu, pea käis ringi ja paaril korral minestasin, püsti ei saanud üldse olla, nägemine on topelt, eriti parema silmaga ja peas on rõhuv tunne. Viiendal päeval hakkas iiveldama (ei oksendanud), kõht oli lahti ja oli totaalselt halb enesetunne ning algasid ka ärevushood, kuna tekkis hirm, mis mul viga on. Samuti tekkisid hingamisraskused (õhku vähe ja nagu kõri oleks turses, kägistamise tunne). Olen muidu terve olnud. Täpsustavalt veel, et olen 160 cm pikk ja kaalun 53 kg. Perearst soovitas minna erakorralisse. Erakorralises tehti südamefilm, vereanalüüsid, kopsupit. Analüüside vastused olid väidetavalt korras, ainult kõhuviirust näitas vereanalüüs. Erakorralises tilgutati soolalahust ja saadeti koju perearsti järelevalve alla. Tänaseks on sellest juba möödas pea kaks nädalat aga enesetunne on ikka halb madal vererõhk, temeratuur 35,5 pea käib ring, nägemine on topelt eriti parema silmaga, samuti perem peapool rõhub, hommikuti esineb ka kõhulahtisust ja iiveldust. Perearsti sõnul võtab mul viirusest taastumine natukene rohkem aega ja soovitas võtta Magne B6 ja Ginseng´i.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kilpnäärmeprobleem kõrge palaviku , iivelduse ja kõhulahtisuse põhjustajana on väga vähetõenäoline. Kilpnäärme ületalitlus, mis sarnaseid vaevusi võiks põhjustada, ei alga kunagi nii järsku ega anna ka nii kõrget palavikku. Mis on kahelinägemise põhjuseks, on raske öelda. Igaks juhuks võiks silmaarsti juures ära käia. Kõne alla tuleb ka neuroloogiline probleem.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Probleem kilpnäärmega?

17.02.13 / Endokrinoloogia

Tere. Viimase aastaga olen meeletult juurde võtnud (12 kg ja veidi pealegi), kuigi toitumisharjumused ja füüsiline aktiivsus on sama, mis varem. Lisaks on minu tsükkel muutunud ebaregulaarseks ja hetkel pea olematuks. Olen pidevalt väsinud, tujutu ja närviline. Viimastel aastatel on tekkinud probleeme liigse karvakasvuga (lõual, rindadel), nahk on kuiv (eriti küünanurkkidel). Rääkisin oma perearstile kõikidest oma kaebustest ja võttes arvesse ka fakti, et minu suguvõsas on kõikidel naistel varem või hiljem kilpnäärmega probleeme tekkinud, tegi ta mulle vereanalüüsi, mille tulemus oli korras. Arsti sõnul on mul stress ja peaksin rohkem puhkama ja kaalu kontrolli alla saama. See oli paar kuud tagasi.
Nüüd viimastel nädalatel tunnen kõrisõlme all pitsitust justkui keegi tõmbaks kõri kinni. Kõhuli magades tekib aeg-ajalt lämbumistunne (varem seda probleemi ei olnud, armastasin väga kõhuli magada). Tekkinud on ka unehäired - vähkren voodis tunde pooleldi teadvusel olles enne kui paariks tunniks magama jään.
Kõik kirjeldatud sümptomid justkui viitaks probleemile, aga samas oli vereanalüüs korras. Mida teha?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teie kirjast ei nähtu, milliseid kilpnäärmeanalüüse perearst tegi. Tõenäoliselt oli tegemist hormoonanalüüsiga ja kui kilpnäärme talitlus on momendil korras, ei saa see olle ei kaalutõusu, tsükli- ega unehäirete põhjuseks. Kui perekonnas on siiski palju kilpnäärmeprobleeme, tasuks igaks juhuks teha ka kilpnäärmevastaste antikehade analüüs. Kui antikehade tiiter on ülemäära kõrge, on Teil siiski kõrge talitlushäirete tekkimise risk ja kilpnääre vajaks regulaarset kontrolli.
Tsüklihäirete tõttu soovitan nõu pidada pigem oma günekoloogiga. Võimalik, et probleem on hoopis teisest valdkonnast.'
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Tükitunne kurgus

17.02.13 / Endokrinoloogia

Tere ühel hommikul mõned nädalad tagasi oli nagu tunne, et nagu keele all oleks kõri paistes või nii. Algul arvsin, et vb külmetus, et laheb mööda. Enne ei ole sellist asja nagu olnud ja tunne oli uus. Nüüd on tekkinud ka tükkitunne kurku paremale poole ja parempoolne mandel on nagu paistes kui peeglist vaadata. Neelata valus pole, söön ja joon, ei ole probleemi. Muid sümptomeid nagu ei ole, just see, et lõua alt ehk keele alt on nagu paistes ja nüüd on tükkitunne juurde tekkinud. Unehäireid ei ole. Hommikuti on nagu parem tunne ja läheb nagu meelest äragi, et midagi on, aga siis tuleb tagasi ja õhtuks juba selline tunne, et keegi hoiab sult kõrist kinni ja pressib seda kokku. Olen 30aastane mees, suitsetan ja olen suhteliselt suur õllejooja.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Soovitan oma vaevustega pöörduda perearsti vastuvõtule. Midagi endokriinhaigusele viitavat ma Teie kirjast küll ei leia.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Solian, Dostinex ja ajuripatsi kasvaja

16.02.13 / Endokrinoloogia

Olen mitmeid aastaid võtnud Soliani (200mg päevas) ja see rohi on mulle hästi sobinud. Olen katsetanud ka teisi, aga need ei ole mulle sobivad.

Seoses mitterasestumisega tehti mulle hormoonuuring ja prolaktiin oli kõrge. Tänu Haigekassa soodustusele sain hakata võtma Dostinexi 1 tbl nädalas.

Mind saadeti ka MRT uuringusse, kus selgus, et mul on ajuripatsi kasvaja suurusega 2-3mm.

Kas sellises olukorras on võimalik, et jätkan Soliani ja Dostinexi samaaegset ravi? Väidetavalt tõstab mõndadel inimestel Solian prolaktiini ja seda ei peaks võtma, kui on prolaktiinsõltuv kasvaja.

Kõne alla tuleks isegi Soliani annuse väike vähendamine, kui oleks võimalik jätkata kahe ravimi koos tarvitamist.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kui Teil on tuvastatud ajuripatsi mikrokasvaja, mis toodab prolaktiini, ei ole Solian kõrges prolaktiini tasemes tegelikult süüdi. Prolaktiini tase jääks kõrgeks ka siis, kui Te Soliani enam ei võtaks. Kui ka ei ole päris kindel, kas mikrokasvaja ikkagi on prolaktiini allukas või mitte, võib siiski Teile sobivat antipsühhootikumi kasutada koos Dostinexiga. Kui teised sama toimega ravimid Teile ei sobi, ei olegi tegelikult muud võimalust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Veresuhkur.

13.02.13 / Endokrinoloogia

Minu ema on II tüübi diabeetik ja ema õde samuti. Kuna olen ennast pikemat aega hommikuti uimasena ja väsinuna tundnud, ei taha kuidagi ärgata, kergelt ajab iiveldama, siis tegin kolmel hommikul ema glükomeetriga endal suhkrunäidu proovi , söömata-joomata. Esimene hommik - 6,9, teine hommik 6,7 , kolmas hommik 7,8. Päeva peale, pärast söömist, näidud - 4,4 -4,9. Kas peaksin midagi ette võtma st arsti poole pöörduma või on lihtsalt "hirmul suured silmad"? Paar -kolm aastat tagasi, kui olin haiglas uuringutel ( neerud), siis öeldi, et suhkrunäit hommikuti liiga madal, soovitati iga hommik üks ruut šokolaaadi süüa.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kui emal on 2. tüübi diabeet, on Teie risk haigestuda u. 30%, seega üsna suur. Hommikune veresuhkur on normist kõrgem, kuid veel mitte nii kõrge, et suhkurtõbe diagnoosida. Samas oleks igati mõistlik loobuda magusast ja jälgida kaalu. Kord aastas ei teeks paha ka perearsti juures veeniverest suhkut määrata (glükomeeter on ebatäpne riist ja selle näidud diagnoosimiseks ei kõlba). Vähene suhkrutaseme tõus ei tohiks esialgu siiski veel väsimuse ega iivelduse põhjuseks olla. Halva enesetunde põhjused on tõenäoliselt siiski mujal.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme alatalitlus?

12.02.13 / Endokrinoloogia

Tere
Perearsi juures tegin kilpnäärme analüüsi ja tulemused on: TSH 2.438 mU/l, FT4 9.27 pmol/l, FT3 4.06 pmol/l. Tema sõnul mul on 1 hormoon natuke alla normi. Kas olukord on väga kriitiline? Mind suunati ednokrinoloogi juurde, aga vastuvõttu tuleb vist väga kaua oodata.
Perearsti juurde tulin järgmiste sümptomitega: unisus, bradükaardia, nõrkus, madal kehatemperatuur.
Kas ma peaks ikkagi tasulisele vastuvõtule minema ja mitte ootama mõned kuud? Millised analüüsid ja uuringud mulle veel oleks vaja teha, enne ravi määramist?

Ette tänades!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Võite rahulikult ära oodata oma järjekorra endokrinoloogi vastuvõtule ega pea kiirustama. Suure tõenäolsusega talitleb Teie kilpnääre täiesti normaalselt ja Te ei vaja mingit ravi. Ka lisauuringuid ei ole enne endokrinoloogi juurde jõusmist vaja planeerida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: