Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3149 küsimusele.

 

Toitumine kilpnäärme alatalitluse korral

27.06.13 / Endokrinoloogia

Tere. Mul on kilpnäärme alatalitlus ja L-Tyroxini annus on 100. Kas kilpnäärme alatalitluse korral on toiduaineid, mida peaksin kindlasti vältima? (Nt. linaseemned, maapähklid, lehtkapsas, kaalikas, virsikud, kohv, rapsiõli jne.)

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Selliseid toiduaineid ei ole. Võite kinni pidada oma tavalistest toitumisharjumustes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme ületalitlus

27.06.13 / Endokrinoloogia

Tere!

Käisin umbes 3 nädalat tagasi arsti juures kilpnääret kontrollimas ning mu kahtlused osutusid tõeks - kilpnäärme ületalitlus. Arst määras mulle rohu kilpnäärmele ja südamele (tiotil-hommikul ja õhtul kaks tabletti ning südamepekslemise vastu propra-ratiopharm - hommikul ja õhtul pool tabletikest). Ületalitluse sümptomid enamjaolt kadunud (vähene higistamine jäänud), igatahes enesetunne on super. Küsimus aga selles, et kilpnäärme mõõtmed kaelal ei näi absoluutselt vähenevat, võib-olla isegi vastupidi. Kas mul võib olla põhjust muretsemiseks?

Tänan ette

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
3 nädalat ravi on kindlasti liiga vähe, et oodata kilpnäärme mahulisi muutusi. On väga hea, et enamus vaevusi on leevendunud. Kilpnäärme mahu osas võib muutusi hinnata 6-kuulise ravi järel (ravi kestab keskmiselt 9-12 kuud). Kuigi kilpnääre enamasti ületalitluse ravi mõjul (tõenäoliselt on Teil tegemist diffuusse toksilise struumaga) tõepoolest ka mahuliselt väheneb, võib mõnikord ka suurenemine püsima jääda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Hakkab paha, kui olen söömata või söön magusat

17.06.13 / Endokrinoloogia

Mul tekkisid need kaebused juba 15 aastat tagasi, kuid viimasel ajal on need üha suurenenud.
Kui ma olen söömata, siis hakkab mul paha, tekib selline näriv tunne rinnus, uimasus, külm higi, jõuetus. Samuti tekib külm higi, kui teen kaua kontoritööd, higistamine lakkab, kui minna jalutama.
Samuti hakkab paha, kui söön süsivesikuterohket toitu. Suhkru ja muu magusa söömist püüan vältida. Ma proovin süüa 4-5 korda päevas ning jälgin dieeti, kuid tervis läheb üha halvemaks.

Kõige suurem probleem on unega, ma ärkan öösel mitu korda ülesse ning pean sööma või jooma, et uuesti magama jääda. Samuti ei jää õhtul magama, mõnikord aitab, kui süüa kerge eine (leib juustuga) vahetult enne magamajäämist.
Tihti on enne magama jäämist jalgade tõmblemised, mis ka ei lase uinuda.

Unetuse tõttu on tekkinud täielik kurnatus, depressioon, olen väsinud ning erinevad nakkushaigused on kergesti tulema ning mille ravi on vaevaline ning pikaajaline. Sel aastal jäid silmad ka haigeks, need väsivad juba paari tunniga ära ning ma ei suuda arvutiekraani vaadata. Sain sügisel uued prillid, näen normaalselt, kuid silmad väsivad ikka ära.
Depressiooni olen ravinud psühhiaatriliste ravimitega, kuid ravimitel on omad negatiivsed kõrvaltoimed. Samuti olen aru saanud, et põhjus ei ole psühhiaatriline, vaid on seotud ainevahetusega.

Veresuhkru sisaldus ei ole kunagi olnud kõrge, seega ei ole tegemist suhkruhaigusega.
Tegin ise n.ö. "hommikusöögi testi" GTT, kus sõin hommikusöögi (kohv suhkruga, võileib juustuga, veidi moosi) ja mõõtsin veresuhkru taset.
Tulemused olid järgmised:
5,3 mmol/l tühja kõhuga
9,0 mmol/l 0,5 h pärast, halb enesetunne
4,8 mmol/l 1 h pärast
4,2 mmol/l 2 h pärast
4,6 mmol/l 3 h pärast
4,9 mmol/l 4 h, enesetunne hakkas paranema
4,9 mmol/l 5 h

Kas te saate nõuannet anda, et kuhu arsti poole võiks pöörduda? Mis haigus võiks see olla?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kõik veresuhkru väärtused on normi piires, seega ei sõltu enesetunne veresuhkrust. Pigem võiks pakkuda seedetraktiprobleeme -nn. mao ülehappesus võib samuti põhjustada ebamäärast halba enesetunnet ja leevendub söömisel. Soovitan pöörduda ikka esmalt perearstile ja siis vajadusel gastroenteroloogi juurde. Miks kontoritöö halba enesetunnet põhjustab, on mul küll raske oletada. Võib-olla on põhjuseks silmade väsimine või istuv kehaasend, mille tõttu mao happeline sisaldis söögitorru pääseb.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Klimbid suus - kas kilpnäärmest?

15.06.13 / Endokrinoloogia

Asi selline, et juba tükk aega on klimbid suus ja kohati see ajab väga suuresti öökima, vahel köhin hullusti, et parem hakkaks.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Klimbid on ikka supi sees. Soovitan pöörduda oma vaevustega perearsti poole, kes siis püüab nende klimpide osas veidi selgust saada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme probleemid

10.06.13 / Endokrinoloogia

Tere
Soovin teada, kas analüüsi andmed on korras või on vajalik pöörduda endokrinoloogi poole. TSH 2,40; FT4 10,3; FT3 5,2. Umbes 20a tagasi oli tegemist kilpnäärme ületalitlusega. Selle sai korda lühikese ajaga ja peale seda pole tablette tarvitanud. Samas on ka öeldud, et vanemas eas on võimalus alatalituse tekkeks. Paar korda aastas teen kontrolliks ka kilpnäärme analüüsi. Olen tervislikult toituv ja regulaarselt sporti harrastav, normaalses kehakaalus. Praegu on süvenenud ebameeldiv enesetunne (pea tõmblused ja värin rahulikus olekus, mida osaliselt võib seostada tööga seotud kaela pingetega, liigeste valulikkus ja jäikus). Kas neid võib seostada endokriinse probleemiga või on tegemist menopausiga kaasnevate nähtustega?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on korras ja vaevused kilpnäärmega seotud ei ole. Kontroll 1 kord aastas on igati mõistlik. Soovitan praegustest vaevustest vestelda oma perearstiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kasv

07.06.13 / Endokrinoloogia

Tere, minul on selline mure, et ma olen oma vanuse kohta liiga pikk - 190,1 cm ... mida ette võtta, et kasv seiskuks või midagi sellist?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Soovitan pöörduda esmalt perearsti poole, kas suunab lasteendokrinoloogi vastuvõtule. Igaks juhuks võiks tõepoolest kasvuhormooni määrata ja kui tegemist on kasvuhormooni liiaga, on olemas ka ravivõimalused.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kas kasvu saab pidurdada?

04.06.13 / Endokrinoloogia

Tere. Olen 13 ja 176 pikk. Pikem kui ükski mu tuttavatest. Mulle aitaks sellest kasvust, aga kuna ma alles viimase aasta kanti hakkasin eriti kiiresti kasvama, siis võiks arvata, et kasvan hiigla suureks. Kui viimasel aastal kasvasin üle 15 cm, siis 14 aastaselt peaks ma loogiliselt olema üle 190. Seda oleks tüdruku kohta ilmselgelt liiga palju. Perearst vaatas, et kasv on natuke üle ülemise piiri ja arvas, et pole midagi pahasti ja et mu vanemad ka pikad (isa midagi üle 190). Perearst arvas, et kui mul oleks midagi kilpnäärmega või mingi muu selline haigus, siis annaks seda ravida aga loomulikku kasvamist ei saa pidurdada.
Minu pikkus ei ole ju normaalne. Kas miski ei saa siis takistada mind näiteks kahemeetriseks kasvamast? Kas mingit ravimit pole, siis kui mul pole midagi viga. Või peaksin laskma kilpnääret kontrollida? Oleksin väga tänulik, kui vastaksite.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Eelmisel aastal toimus Sinu organismis puberteedi keskpaigas tekkiv kiire kasvu "spurt". Ei sellel ega järgmisel aastal Sa enam nii palju ei kasva ja alates 15-16. eluaastast enam üldse mitte. Seega ei saa üle 2m kasvust juttugi olla, pigem on tõenäoline 180-182cm nagu enamusel modellidel. Ka Su tuttavad (eriti meessoost) kasvavad Sulle järele, sest kasvuspurt on igal ühel veidi erineval ajal ja poistel hiljem kui tüdrukutel.
Seega on Su perearstil õigus. Varu kannatust 2-3 aastat ja edaspidi pole pikk kasv enam Sinu probleem.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Suhkruhaigus

03.06.13 / Endokrinoloogia

Selline küsimus, et kui veresuhkrunäitajad on hommikuti ilma söömata sõrmeotsast võetuna olnud ühe nädala sees 5, 7; 6,0 ja 6,0 ning veeniverest võetud 3-kuu keskmine on olnud 5,4, kas see viitab, et võib olla suhkruhaigus või mitte? Perearst ütles, et kõik on korras, kuid minul endiselt suu ja silmad (limaskestad kuivavad) ning on tihti janu. Lisaks veel seedimine korrast ära juba mitu kuud. Millest üldse veresuhkur võib niimoodi tõusta ja kuidas ennast hoida diabeedi eest?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teie perearstil on õigus, olemasolevate andmete alusel Teil diabeeti diagnoosida ei saa. Suhkurtõve ennetamiseks soovitan ikka tervislikke eluviise - püsida normkaalus, süüa vähem magusat ja võimalusel palju liikuda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Juuste väljalangemine

02.06.13 / Endokrinoloogia

Tere


Minu mureks on juba mitme aasta jooksul juuste väljalangemine. Perearst saatis mu endokrinoloogi juurde ise, sest leidis, et kaelal on mingid munad. Ultraheli vaadates ütles endokrinoloog, et kõik korras (kuigi ta ei osanud öelda, mis need munad on). Veri oli muidu korras, ainult B-MPV kergelt üle normi (10.8) ning S-TPO IgG oli 246. Arst pani diagnoosiks autoimmuunse türeoidiidi. Viimase poole aasta jooksul on mul lisaks juuste väljalangemisele probleeme ka tsüklihäirega ja näonahaga. Minu küsimused:

1) Kas autoimmuunne türeoidiid saab põhjustada juuste väljalangemist?
2) Kas 246 on väga tugevalt üle normi? Lugesin, et osadel on lausa üle 1000.
4) Kas aja jooksul võib autoimmuunne türeoidiid nö tugevneda ja tekitada ala- või ületalituse?
3) Mis vereanalüüse on vaja teha, et välistada, et juuste väljalangemine seotud kilpnäärmega? St mis analüüsiga testitakse ala- ja ületalitust ja võib-olla ka veel miskit, mis saab mõju juustele avaldada?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Vastan siis küsimustele:
1. Autoimmuunne türeoidiit ei ole juuste väljalangemise põhjuseks. Juuste väljalangemist võib põhjustada autoimmuunne agressioon karvanääpsu suhtes, kuid see on iseseisav nähtus ja pole põhjuslikult seotud türeoidiidiga.
2. 246 on parajalt üle normi, et välja panna kroonilise autoimmuunse türeoidiidi diagnoos. Selle näitaja kõikumised on kliinilise tähenduseta ja edaspidi pole seda mõtet määrata.
3. Kroonilise autoimmuunse türeoidiidi puhul on jälgimiseks vaja teha kord aastas kilpnäärme hormoonanalüüs. Juuste väljalangemine pole türeoidiidiga seotud (vt.eespool)
4. Kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga isikutel on tervetest suurem riski nii üle- kui alatalitluse tekkeks, seepärast peabki kord aastas hormoonanalüüsi tegema.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kas kilpnäärme ületalitlus?

01.06.13 / Endokrinoloogia

Tere!
Kas ma peaksin minema kilpnäärme uuringutele, kuna aeg-ajalt vaevavad mind sellised sümptomid, nagu:
1. Higistamine, (eriti ülauule ja nina vahele jääv osa), eriti, kui pulss natukenegi tõuseb
2. Südamepekslemine, kätevärin (mitte kunagi puhkeolekus, ega aeglasel jalutamisel)
3. Väheke eenduv osa kaelal (kilpnääre)

Uurides teemat ja lugedes põhilisi sümptomeid, siis nõrkust, väsimust ja närvilisust ei esine

Samuti olen ka suitsetanud 1-2 aastat, kas sellel on otsene mõju kilpnäärmene?

Ette tänades

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Pöörduma peaks perearsti poole, kes vajadusel teeb ka kilpnäärme hormoonanalüüsi. Suitsetamine kilpnnärmehaigusi esile ei kutsu.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: