Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3179 küsimusele.

 

TSH tase ja rasestumine.

30.08.13 / Endokrinoloogia

Tere,

Palusin oma perearstil teha TSH proovi 2011.a. ja see oli 2,4.

Selle aasta mais palusin seda proovi korrata, kuna tunnen pidevat väsimust, menstruatsioon on väga ebaregulaarne ning mind vaevab hoolimata toitumise jälgimisele meeletu kõhukinnisus. Samuti on suur soov jääda teise lapse ootele.
2013.a. mai kuus oli TSH 5,4 ja perearst soovitas pöörduda igaks juhuks endokrinoloogi juurde, sest vaevused võivad olla tingitud kilpnäärme alatalitlusest.
2013.a. käisin TÜ kliinikumis tasulisel vastuvõtul ja sealne endokrinoloog kordas TSH proovi, mis näitas sama 5,4. Tema tagasiside oli, et ma ravi ei vaja ja võin julgelt rasestuda. Sooviksin lihtsalt kinnitust, kas tõesti selle näitajaga ma mingit ravi ei vaja ja rasestumine on ohutu? Olen segaduses, kuna interneti foorumites leiduva info põhjal on kõigil selle näitajaga juba ravi kirjutatud ja soovitatud enne rasestumist proovid korda saada!

Ette tänades

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
TSH tõus 5,4 mIU/l (N 0,4-4,0 mIU/l) on minimaalne ja kõhukinnisust see kindlasti ei põhjusta. Samas eeldaks see lisauuringuid võimaliku autoimmuunse türeoidiidi esinemise suhtes (antikehade määramist). Kui ka antikehade tiiter on kõrge s.t. tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga, vajate regulaarset jälgimist (TSH määramine 1 kord aastas) ja arvestades fertiilset iga ja soovi rasestuda, oleks soovitav ka asendusravi alustamine.
Kahjuks ei tea ma Teie olukorra kõiki üksikasju, kuid soovitan selguse saamiseks veelkord oma perearstiga probleemi arutada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Rasestumine kilpnäärme ületalitlusega ja sellega seonduvad riskid

28.08.13 / Endokrinoloogia

Tere, küsimus on selles, et tahaks veel ühte last saada, vanusest viimane võimalus, kilpnäärme ületalitlus on avastatud 8 kuud tagasi, olen võtnud Tiotili tablette ja TSH on normis. Kas on selline võimalus mul olemas, kas selle haiguse puhul saan ma üldse sellele mõelda? Ma mõtlen lapse saamisele ilma, et enne operatsioonile minna või joodi tbl võtta. Ette tänades

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus kelleltki viljastumisvõimet ei võta. Kui olete juba 8 kuud ravi saanud ja analüüsid en enam-vähem korras, võib varsti mõelda ravi lõpetamisest. Konkreetse korralduse annab raviarst. Peale tiotiili ärajätmist võite kohe proovida ka rasestuda. Tõenäoliselt on Teil tegemist kilpnäärme autoimmuunsest haigusest tingitud ületalitlusega ja see raseduse ajal enamasti ei ägene.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

L-thyroxini annustamine

27.08.13 / Endokrinoloogia

Tere!
Olen võtnud aastaid L-thyroxini ja annust vastavalt näitajatele korrigeerinud. Märtsis oli TSH 4. Võtsin rohtu 50mcg. Augustis andsin uue analüüsi ja TSH oli 7,6. Perearst määras uueks annuseks 100mcg päevas. Konsulteerisin ka endise raviarsti (endokrinoloogiga), kes soovitas nii väikese muutuse korral jätkata 50mcg-a. Kuna teiselt arstilt vastuse saamiseks läks nädal aega, suurendasin ma L-thyroxini kogust 75 mcg-ni päevas. Mida teie soovitate?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Arvan, et tegite õigesti ja võite jätkata 75 mcg päevas. 100 mcg oleks kindlasti liiast olnud. Uue analüüsi soovitan teha jaanuaris-veebruaris 2014.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kas oleks mõistlik pöörduda endokrinoloogi poole?

24.08.13 / Endokrinoloogia

Tere
Mul on selline küsimus, et kas mul oleks mõistlik pöörduda endokrinoloogi poole?
Nimelt eelmine kevad pöördusin naistearsti poole, kuna mul menstruatsioonitsüklid käivad väga ebaregulaarselt (on tavaline, et "päevad" on kahes kuus korra või isegi pikema aja jooksul) ja soovisin rasestumisvastaseid plaastreid. Eelmine naistearst ütles mulle, et see on normaalne, kui nii harva menstruatsioon on, kuid see arst ütles, et päris loomulik see ei ole ja tegi mulle erinevaid uuringuid ja uuris ultraheliga, kõik näidud olid korras. Kuna ma rääkisin talle ka seda, et olin aasta jooksul ligi 10 kg juurde võtnud, soovitas ta mul kilpnäärme arsti juurde pöörduda, kuna mul tol hetkel oli kooli tõttu kiire elutempo, siis mõtlesin, et võtan suvel selle tee ette, kuid suvel menstruatsioon oli regulaarselt iga kuu, siis kuidas ma lähen "lihtsalt niisama" arsti juurde (kunagi varem, kui kasutasin beebipille, siis käisid ka "päevad" regulaarselt). Kuid nüüdseks, kui olen vallaline, jätsin plaastrite kasutamise ja menstruatsioonitsüklid käivad jälle ebaregulaarselt. Olen ka lisaks veel ligi 10 kg juurde võtnud, kuid see võib ka soodumuse ja stressi tõttu olla.
Noorena/teismeeas olid mul väga suured peavalud/peavaluhood, perearst saatis isegi Tln-s tomograafiasse. Ja normaalne kehatemperatuur oli 35,6-35,8 umbes, igatahes, kui juba üle 36 kraadi oli, siis tavaliselt olid ka teised haigusnähud ja enesetunne halb. Tänaseks ma ei ole juba aastaid kraadinud end, vaid lähtunud enesetundest.
Lisaks mul on väga raske hommikuti tõusta, ükskõik kui palju ma öösel magada olen saanud, kuid samas see probleem vist vaevab peaaegu kõiki. :)
Tegelikult igapäevaselt tunnen ma end hästi ja külmetushaigustesse ma üldjuhul ei haigestu, vaid mõnikord väsin lihtsalt kiiremini (samas ma olen kaalus nii palju juurde võtnud, et see tundub üpris loogiline.)

Kui soovitate igaks juhuks mul siiski pöörduda endokrinoloogi poole, siis palju selline asi maksab ja mida täpsemalt seal uuritakse?

Ette tänades

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Igaks juhuks soovitan perearsti juures ära teha kilpnäärme hormoonanalüüsi. Kui kilpnäärme talitlusei ole korras, suunab perearst Teid kohe edasi endokrinoloogi vastuvõtule. Kui kilpnäärmega on asjad korras, ei ole endokrinoloogile suurt mõtet põõrduda, kui olete günekoloogi poolt korralikult uuritud. Tõenäoliselt määras günekoloog Teil ka suguhormoonide taset ja ja tõenäoliselt oli kõik normis.
Normist madalam kehatemperatuur on enamasti mõõtmisviga ja kui ka pole, ei viita see mingile kindlale tõvele. Ebaregulaarne tsükkel on suhteliselt sage nähtus, mille puhul günekoloog selgitab, kas on põhjust muretseda või mitte. Kaalu tõusu soodustavad beebipillid, paljus on see seotud pärilikkusega ja Teie vanuses peaks olema suhteliselt lihtne trenni ja dieediga selle vastu võidelda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Hormoonid tasakaalus?

17.08.13 / Endokrinoloogia

Kuidas ja kus oleks võimalik kindlaks teha hormonaalne tasakaal/-kaalutus? Kui palju selline uuring maksta võiks ja milliseid hormoone peaksin laskma kontrollida?
Nimelt, kimpus aknega ja kahtlustan hormoonide tasakaalutust...

Ette tänades!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kokku on tavapraktikas määratavaid hormoonanalüüse ca paarkümmend, kõigil oma normi piirid, mis võivad sõltuda east ja soost ja olla küllalt laiad.
Kui lähtuda konkreetselt aknest, siis võib naistel akne põhjusena kõne alla tulla messuguhormoonide liig (nais- ja messuguhormoonide vahelise tasakaalu muutus). Meestel selline põhjus arvesse ei tule (naissuguhormoonide liig meestel aknet ei põhjusta). Aknet võib soodustada neerupealiste ületalitlus, mõnevõrra ka kilpnäärme ületalitlus, kuid sel juhul esinevad konkreetsel patsiendil peale akne ka teised ja aknest olulisemad vaevused - neerupealiste ületalitluse korral rasva ladestumine kehatüvele, turjale ja näole (nn. pühvlituri ja kuunägu), jäselmete kõhetumine ja füüsilise jõudluse langus, naha muutumine pärgamentjaks, rohkete sinikate teke ja jämedad punased venitusarmid - striiad; kilpnäärme ületalitluse korral kiire kõhnumine, käte värisemine, südamepekslemine, kurnatus.
Kui eelnevad vaevused Teid ei kimbuta, kaldun arvama, et "hormoonide tasakaaluga" on Teil kõik korras ja tasuks nõu pidada eelkõige nahaarstiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

TSH väärtused

15.08.13 / Endokrinoloogia

Tere

Juhuslikult avastati, et minu kilpnäärme näitajad on natuke korrast ära.
Tulemused olis sellised novembris 2012: TSH 4,74; T4 14 ja TPO 17.
Juunis 2013: TSH 6,3 ja T4 13,2.
Juulis 2013: TSH 4,33 ja T4 11,8.
Kuidas saab seletada TSH nii kiiret muutumist, et juunis on kõrgem ja kuu aja pärast jälle madalam?
Kas ravi oleks vajalik? Olen lugenud, et kilpnäärme alatalitusega võib olla seotud ka rauavaegusaneemia. Madala hemoglobiiniga olen kimpus küll.
aitäh.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teie TSH ei muutu kiiresti - paariühikuline muutus kuu aja jooksul on tavaline. Väärtus võib tõepoolest "lainetada" s.t. muutus ei ole alati ühesuunaline. Arvestades Teie suhtelist noorust, võiks asendusravi tõepoolest arvesse tulla, kuid eelnevalt tuleks siiski teha mõned täiendavad uuringud (Tg-AK antikehad, võib-olla ka sonograafia jne.) Kuna hormoonide väärtused on piiripealsed, ei ole Teie puhul kilpnääre aneemia põhjuseks. Soovitan oma perearstiga veelkord nõu pidada ja vajadusel ka endokrinoloogi juures ära käia.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Lapse saamine diabeetikul

14.08.13 / Endokrinoloogia

Kas diabeet võib olla segav tegur, kui 49a. mees soovib saada last?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kui diabeet on halvas kompensatsioonis ja tüsistunud, siis võib. Selles vanuses võib juba ka lihtsalt vanus või teised kroonilised haigused probleemiks osutuda. Selgust aitab saada spermaanalüüs.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kas ravimi kõrvalnähud?

13.08.13 / Endokrinoloogia

Tere.

Kirjutasin teile alles, et saan kilpnäärme radiojoodi järgselt ravi kord nädalas veeni metüülpretnisolooni. Iga kord samal päeval, vahel ka järgmisel, on mul vaja väga tihti pissil käia. Öösel käin (esimesel ööl) kolm korda. Oleks see nii lihtne! Nimelt umbes7-8 aastat tagasi oli op. seoses põie pidamatusega, kui garantii anti 5-ks aastaks ja mul füüsiliselt raske töö ka. Niiet wc-sse kuivalt ei jõua, vahel püsti tõustes juba voodi kõrval loik...Kas siis see rohi võib mõjuda nii, et käin tihemini wc-s? Sest muud põhjust ma ise ei leia...Ja veel üks küsimus, saades seda ravi, mul pole kuude viisi juba liigeste valusid olnud, kui selle ravimi manustamine lõppeb, tulevad ka need tagasi??
Vastuse eest ette tänades

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Jah, metüülprednisoloon võib sundida eriti esimesel tilkinfusiooni järgsel päeval (ja ööl) sagedamini tualetis käima. Kui ravikuur lõpeb, möödub ka see vaev.
Jah, metüülprednisoloonil on tugev põletikuvastane toime, mis võib oluliselt leevendada liigesvaevusi. Ravikuuri mõju kestab tavaliselt peale selle lõppu vähemalt mõned kuud. Kui on tegemist kroonilise liigeshaigusega, tulevad aga vaevused seejärel tagasi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Veresuhkru kõikumine

10.08.13 / Endokrinoloogia

Tere,
kuna suvisel ajal on erialaarstidega raske kontakti saada, kirjutan siia. Minul oli bybassi operatsioon aasta tagasi. Kuna oli teise tüübi diabeet ja rasvumine suur, siis arvasin maovähendusest abi saavat. Tegelikult saingi, kuid nüüd on mure liialt suure veresuhkru kõikumisega. Nimelt peale hommikusööki alati tekib mul nn dumping ja halb enesetunne. Peale seda langeb veresuhkur kiiresti ja on tõesti äärmiselt raske seda taluda. Veresuhkur langeb 2,3- 2,9 peale. Olen siis lonksu mahla võtnud, kuid halb enesetunne on visa kaduma. Olen proovinud vähem süüa, ning ka rohkem- ikka halb. Kas on võimalik kuidagi hoida veresuhkru taset enam-vähem normipiires?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tõepoolest, 1-4 aastat peale maovähenduslõikust võivad tekkida probleemid madala veresuhkruga. Selliseid patsiente on kuni 10%. Probleemi põhjus pole päriselt selge, kuid veresuhkru langus tekib peale sööki ja kuigi otsest ohtu ei ole, võib see siiski igapäevaelu segama hakata.
Palju saab ära teha dieediga - hoiduma peab magusast ja kiiresti imenduvast süsivesikuterikkast toidust (ettevaatust pastatoodetega!). Kui veresuhkur langeb, ei soovita juua mahla, vaid pigem süüa ära võileib. Suhkur ei lähe madalaks öösel ega seoses füüsilise koormusega nagu see kipub juhtuma insuliinravi saavatel diabeetikutel, vaid just 1-1,5 t peale sööki, kui toit imendub. Parimaks võimalikuks raviks peetakse momendil diabeediravimit nimega akarboos, mida Eestis praegu turul ei ole. Loodetavasti see probleem tulevikus laheneb. Teavitage oma probleemist kindlasti Teid jälgivat arsti või pöörduge endokrinoloogi vastuvõtule, kes Teile üksikasjalikumaid juhiseid annab.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Näo karvkate hakkab ära kaduma

10.08.13 / Endokrinoloogia

Tere. Selline probleem on, et näo karvkate hakkab ära kaduma. Alguses oli väge laik nüüd kahe aastaga on päris suureks läinud ja läheb veel edasi. Mustad karvad kaovad ära ja asemele tulevad valged. Tahaks väga teada, kas see on mingi loomulik asi või pean pöörduma arsti poole. Aitäh.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Võimalik, et tegemist on pigmentatsioonihäirega - sel juhul peaks ka nahal olema hästi näha tasapisi laienev heledam laik, kus nahk enam päevitust peale ei võta. Igaks juhuks võib nahaarstiga konsulteerida, kuivõrd on Teid võimalik aidata, ei oska väheste andmete alusel öelda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: