Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3118 küsimusele.

 

Diabeet

15.04.13 / Endokrinoloogia

Hiljuti saatsin oma 29-aastase poja perearsti juurde, märgates tal diabeedi sümptomeid. Veresuhkru tase oli 12,9, järgmisel päeval 16 ja endokrinoloogi juurde suunatuna määrati kohe samast päevast insuliini süstid. Kas on võimalik, et ainuüksi vereproovi põhjal tehakse kindlaks pankrease võimetus toota insuliini? Kas ei peaks selleks ka pankreast uurima? Kas pole võimalik, et tal on äkki hoopis 2. tüüp? Tean küll, et see on hoopiski vanemate inimeste haigus, kuid minu poeg on on viimasel ajal nii ebatervislikult söönud, et viimaks on põhjus hoopis insuliini mittetoimimises? Nüüd on ta 10 päeva süstinud, aga suhkrutase pole normaliseerunud, kõigub 4-st 11-ni. Määrati 3 korda Alpidrat pärast sööki 4 ühikut ja õhtul Lantust 14 ühikut. Vabandan, kui esitan rumalaid küsimusi, aga mure on suur ja tahaks täpsemalt teada, mis toimub. Helistasin küll ka poja raviarstile, aga ta oli üsna pahane, et teda tülitasin ja nii ei saanud ma eriti targemaks. Saan muidugi temast ka aru, sest meie väikelinnas pole oma endokrinoloogi ja ta käib siin ainult kahel päeval nädalas, loomulikult on siis aeg piiratud. Loodan teie käest veidi selgust saada ja tänan ette.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Esiteks, insuliin on alati õige ravi, nii 1. kui 2. tüüpi diabeedi puhul. 2. tüüpi diabeeti võib ravida tablettidega, kuid võib ravida ka insuliiniga. 1. tüüpi diabeedi raviks pole peale insuliini teist võimalust. Kui raviarstil pole esmapilgul päris selge, millise diabeeditüübiga tegemist on, ongi insuliin õige valik. Tõenäoliselt on arst planeerinud diagnoosi täpsustamiseks lisauuringuid, kuid nende vastused nii kiirelt ei saabu.
Teiseks ei saa kuidagi õelda, et ravi pole toiminud. Kui veresuhkur varem kõikus 12 ja 16 mmol/l vahel ja nüüd 4 ja 11 mmol/l vahel on 10 päevaga saavutatud oluline paremus. Diabeedi olemus on selles, et organism kaotab võime veresuhkru taset hoida ja see sõltub nüüd nii söögist, füüsilisest koormusest kui ravist (lisaks mitmetest muudest teguritest) ja jääb oluliselt enam kõikuvaks kui tervel inimesel. Ajapikku õpib Teie poeg ise õigesti ravi annustades, dieeti pidades ja piisavalt liikudes oma veresuhkrut stabiilsena hoidma.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme vähi operatsiooni tagajärjed

15.04.13 / Endokrinoloogia

Tere.
Mu emal oli 2012 13. veebruaril kilpnäärme operatsioon (pahaloomuline kasvaja ), kilpnäääre eemaldati täielikult. Praegu võtab kilpnäärme hormoontablette. Pärast operatsiooni tekkis armkude. Kõris on siiani selline tunne, et oleks klimp ja raske neelata. Kas on võimalik kuidagi päras sellise periooodi möödumist asja paranda või paraneb iseenesest? Kirurg vastas, et tekkinud armkude.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Vähilõikus on enamasti küllalt laialdane ja nii tekib ka armkudet rohkem. Tavaliselt poole aasta jooksul peale lõikust armkude venib vastavalt tavapärastele liigutustele ja ebamugavustunne leevendub. Kui on tõepoolest tekkinud neelamistakistus, tuleks siiski selle põhjust uurida ja püüda asja parandada. Oluline on, kas takistatud on tahke või vedela toidu neelamine, kas toit tuleb suhu tagasi või kipub sattuma hingetorusse jne. Mõistlik oleks teha söögitoru endoskoopia ja konsulteerida LOR-arstiga. Kui vaevused aga piirduvad lihtsalt ebamugavustundega ja objektiivset neelamistakistust ei ole, tuleb sellega leppida, kui vähist vabanemise hinnaga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Paistetus - mis mind siis lõpuks vaevab??

10.04.13 / Endokrinoloogia

Tere.
Olen juba siin teile palju kordi kirjutanud. Viimati olin mures, et mul silmalaud paistes hommikuti ja nüüd siis juba 2 nädalat, silmaarstil käidud-kõik ok. Nädal tagasi läksid jalad paiste, põhiliselt jalalabad, hüppeliigese piirkond ja ka sääre alaosa. Küsisin, kas need võivad olla Medroli lõpetamise tagajärjel (arsti poolt soovitatud lõpetamine, kuna tekkis CUSHINGI SÜNDROOM ). Kuna jalgadel töö, siis on üpris valulik see tööl olemine, jalanõusid jalga panna ei ole, käin saapalukud lahti, täna oli lahtine lukk jala katki hõõrunud...ei kannatanud enam, läksin EMO-sse. Seal läks 5 ja pool tundi, välja tulin sama haigena ilma diagnoosi ja ilma ravita...tehti hulk vereanalüüse, EKG, uriinianalüüs, röntgen, ultraheli - kõik on normi piires. Eile õhtul sain teada ja kilpnäärme hormoonitaseme vastused, kui ma ikka õigesti telefonis kuulsin neid tähti, siis olid need sellised; TH 0,02, T4-14,7, T3-6,8.
Tahtsin neid siis täna edastada oma endok.-le, aga tal vastuvõttu pole, homme ka pole ...helistasin perearstile, ta lubas nõu pidada mõne endok.-ga ja anda teada, mis neist vastustest teada saab...ei saanud midagi, oli öeldud, et pole midagi hullu, eks patsient arutagu seda oma raviarstiga, aga teda ju pole ja mul on mure!! Küsisin siis perearstilt, kas ta võiks midagi ravi pakkuda, et paistetusest lahti saada, tema vastas, et ei...tema ei või, oodaku ma reedeni...ütlesin siis, et ma ju ei suuda, kui mul jalgadel nii valus ja nad nii paistes, tema pakkus haiguslehte...Kas peaksin siis selle haiguslehe omale jalgade ümber siduma, et haigus taanduks??!! Haiguslehest pole ju kasu, kui ei tea probleemi põhjust ja ei saa ravi. Ah jaa, too endok, kes oli nõustanud perearsti, oli öelnud, et eks see paistetus on ikka Medroli süü, mitte kilpnäärme poolt tekitatud põhjus...
Kirjutan ka igaks juhuks veel paar sümptomit, mida kuskile seni paigutada ei oska...kuskil poolteist nädalat tagasi oli mul iga öö labajalgades kerged krambid öösiti, kuskil nädalajagu, kui see lõppes, siis algasid igaöised peavalud 6 päeva järjest, siis oli 4 päeva vahet ja nüüd on peavalud tagasi...uni on rikutud igal ööl, olen kogu aeg väsinud ja tahaks magada...kui sel teemal tööl kellegagi räägin, siis pisarad voolavad...mis minuga ometi on, kallis doktor, aidake!!!!!!!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kallis patsient, hüsteeriast pole kasu. Jalgade turse võib olla nii medrooli kõrvaltoime (mis peaks sel juhul küll juba tasapisi mööduma, sest medroolravi on lõpetatud) kui tingitud kilpnäärme ületalitlust põhjustavast diffuussest toksilisest struumast (sel juhul kaob turse aeglasemalt). Mõlemal juhul on tegemist mööduva nähtusega, mis Teie elu ega tervist pikas perstpektiivis ei ohusta. Selles veendusid normaalsete vereproovide ja testitulemuste alusel ka EMO arstid. Et EMO-s tuleb kergematel patsientidel oodata, kuni raskemate haigetega tegeldakse, on loomulik. Teie hormoonanalüüsid on suhteliselt head, kuid TSH väike langus ja FT3 väike tõus viitavad siiski veel püsivale vähesele kilpnäärme ületalitlusele. Kuidas kilpnäärmeravi jätkata, selles osas peate küll nõu pidama ikka oma raviarstiga. Teie uneprobleemid ja emotsionaalne labiilsus viitavad ülemäärasele ärevusele, mis sageli kimbutab kilpnäärme ületalitlusega patsiente, ka medrol võib mõnikord ärevust suurendada. Paluge perearstilt midagi rahustavat ja und soodustavat, see võib olla ka mõni loodusravi preparaat.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme alatalitlus olnud, nüüd kehakaal tõuseb

10.04.13 / Endokrinoloogia

Olen aastatel 1997-1999 ravinud kilpnäärme alatalitlust, mis oli tekkinud vahetult peale sünnitust. Tol korral sain muuhulgas korda ka oma kaalu, mis ei tahtnud kuidagi pärast sünnitust normaliseeruda. Ravi lõpetati, kuna proovid said korda.
Nüüd olen 3,5 aasta jooksul võtnud kaalus juurde 17 kilo, nahk on üle terve keha kuiv, olen kuidagi tuima olemisega, enne päevi väga kergesti ärrituv.
Enim häirib mind kehakaalu tõus. Päeva jooksul omast arust liiga palju ei söö - kolm toidukorda (hommikuti puder-kohv, lõunal kartul-kaste kokku ehk 300 g, supi puhul joon magustoiduks latte-kohvi, magustoitu ei söö) ja vahepeal kas 1-2 õuna, vahel jogurt. Nisutooteid (k.a. pastatooted) ei söö, alkoholi ei tarvita, magusat ainult tähtpäevadel, ei suitseta. Pärast kella 19.00 ei söö. Perearsti tehtud analüüsidel oli kolesterool normist kõrgem ja veresuhkur pärast 13-tunnist mittesöömist umbes 6.
Kuidas saada kehakaal kontrolli alla? Kas kilpnäärme alatalitlus võib olla korduv ja seega kaalutõusu võimalikuks põhjuseks? Kas ja kui tihti peaksin paluma perearstil analüüsi teha?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kuidas saada kaalu kontrolli alla - see on miljoni dollari küsimus. Kui oskaksin anda ammendava vastuse, oleksin ammu miljonär. Ikka need vanad nõksud - dieet ja liikumine, dieet ja liikumine. Kuigi Te oma kaalunumbrit ei avalda, on see tõenäoliselt piisavalt suur, kui suhteliselt noorel naisel lisandub ka veresuhkru tõus. Kui kehamassiindeks on üle 40 (kaal/pikkuse2), võib kaalu langetamiseks kõne alla tulla ka bariaatriline lõikus (maovähendusoperatsioon) - seni teadaolevaist ainus püsitoimega raviviis. Kui see Teid lohutab, võin öelda, et tüseduse peamiseks põhjuseks on mitte liigsöömine, vaid pärilik eelsoodumus. Ka vähesel füüsilisel koormusel ja liigsel süsivesikute tarbimisel on siiski oma roll.
Kuna kunagi oli kilpnäärme talitlusega probleeme, võiks kilpnäärme hormoonanalüüsi siiski ära teha (seda teeb ka perearst). Kui analüüs on korras, on hormoonid korras ja kilpnääre tüsenemist ei põhjusta. Kui siiski peaks olma taastekkinud kilpnäärme alatalitlus, tuleb alustada asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Väga madal hea kolesterooli väärtus

09.04.13 / Endokrinoloogia

Tere!

Sain arstilt vastuse, et mul on väga madala hea kolesterooli väärtuse. Millest see võiks tulla ja milliseid tagajärgi sellega võib saada? Kuidas seda muuta?

Heade soovidega!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tegemist on tõenäoliselt päriliku kolesterooliainevahetuse iseärasusega, mis sageli esineb nn. metaboolse sündroomiga isikutel, keda keskeast alates ohustavad ülekaal, vererõhu tõus, suhkurtõbi ja kusihappe tõus. Ravimeid nn. hea kolesterooli (HDL) taseme tõstmiseks turul ei ole. Olulised on lihtsalt terved eluviisid - normkaalus püsimine, tervislik toitumine, piisav füüsiline koormus. Hea ja halva kolesterooli vahekord on soodsam taimsetes rasvades ja kalas - seda tasuks toitumisel arvestada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kuidas kujuneb kilpnäärme ületalitlusest alatalitlus?

09.04.13 / Endokrinoloogia

Soovin aru saada, kuidas on minu haigus välja kujunenud.
Endokrinoloogi diagnoos on selline:
Ravimite ja muude eksogeensete ainete põhjutatud hüpotüreoos; krooniline türeoidiit. Kas hüpotüreoos põhjustab türeoidiiti või on see vastupidid?
Kas haigus on tekkinud seoses ealiste muutustega või on see välja kujunenud pikema aja jooksul?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kõik on suhteliselt tavapärane ja loogiline. Tegemist on autoimmuunse kilpnäärmehaigusega, mis noorpõlves on põhjustanud ületalitlust, kuid aastakümnete möödudes on kilpnäärme niiöelda "läbi põletanud" ja tekkinud on kilpnäärme puudulikkus, mis vajab asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Dostinex

08.04.13 / Endokrinoloogia

Tere, palun täpsustage, mida tähendab ravimi "Dostinex" infolehel järgmine lause: peale ravi lõppu kabergoliiiniga, tuleb vältida rasestumist ühe kuu jooksul. Tänud ette!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Peale ravi lõpetamist kestab kabergaliini mõju veel kuni 1 kuu (tegemist on pika toimeajaga ravimiga). Kuna preparaati pole rasedatel piisavalt uuritud, on ohutuse mõttes parem, kui selle aja jooksul rasedusest hoiduda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme alatalitlus

07.04.13 / Endokrinoloogia

Tere! Mul on selline murelik küsimus, et mul avastati 3 aastat tagasi kilpnäärme alatalitlus ja see TSH on olnud kuni 13, aga paari aastaga see langes 2,4 peale, ka kaal langes, sest enne võtsin päris palju sellega juurde. Ainevahetus kiirenes ja ka olemine läks paremaks. Nüüdseks on see jälle tõusnud 7,6 peale. Ma olen käinud ka spetsiaalse arsti juures, kes ütles mulle isegi 2,4 peale, et kuna olen veel sünnitamas, siis peaksid hormoonid täpselt paigas olemas, muidu võib see loote arengule mõjuda halvasti. Niisiis panigi mind jälgimisele ja nüüdseks see jälle tõusnud, nagu eelnevalt mainitud sai. See on kestnud miinu jaoks juba nii kaua ja minu jaoks oli muidugi jälle pettumus, et see tõusis, sest esimest korda sain selle korda ja enesetunne oli nii hea ja siis poole aastaga jälle tõusis tagasi. Nüüdseks võib-olla veelgi tõusnud. Kas nüüd oleks juba aeg, kus peaksin saama hormoonravi rohud vms?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kahjuks ei selgu kirjast, kas võtate juba asendusraviks L-türoksiini või mitte. Kui võtate, tuleb annust suurendada. Kui ei, tuleks ravi alustada.
Paluge selgitust oma perearstilt või oma endokrinoloogilt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Mu rinnad ei kasva

05.04.13 / Endokrinoloogia

Ma olen 13aastane, täpselt aasta tagasi tegin ma gaasi (tõmgasin gaasi pudelit...). Tegin healjuhul nädala või 2 ... ja mu vanemad said teada ning ma lõpetasin selle, kuid aasta ajaga pole mitte midagi muutunud, isegi 5 millimeetrid pole suuremaks läinud. Tegin seda sõbrannaga (sama vana) ning ta on täpselt samas olukorras nagu minagi... umbes sellel ajal hakkasid mul rinnad kasvama - olid hästi pisikesed, et särgi alt pole põhimõtteliselt mitte midagi näha ning mul pole mitte millimeeter tulnud puusadele ega rindale juurde peale selle tegemist... Mu klassikaaslastel on kõigil 65aa täidetud, kuigi eelmine aasta olid nad minuga sama pesulauad :( Mul on hea elu ja ei tahaks selle pärast enekat teha, aga elu lõpuni jääda pesulauani on ju ka absoluutselt välistatud. Emaga ma neist asjadest ei räägi, kuna ma tunnen piinlikust ja mul ei ole väga seda sorti ema, mitte ükski inimene ei suudaks mind ja teda nendest asjadest rääkima panna. Tõesti oleks vaja abi, kuna 7. klass, kus enamus oma süütuse on kaotanud või hakkavad kaotama, on olla pesulaud LIIG. Me ise sõbrannaga teame ka, et see on gaasist, aga kas on ühte ravimit kasvõi, mis paneks mu rinnad ära ja saaksin kanda kas NEVER EVER 65 aa-d oleksin maailma õnnelikum.. :)

Suured Tänud

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Olen sõnatu! Esiteks see, et rinnad pole 13. eluaastaks oluliselt kasvanud, pole kindlasti gaasist. Arvan, et selle aasta tagasi tehtud gaasi pärast pole üldse mõtet liiga palju põdeda. Kas menstruatsioon on juba alanud? Kui jah, siis võib oletada, et väga rinnakat tüdrukut Sinust ei saagi. Kui ei, võivad rinnanäärmed veel tublisti suureneda. See, et enamus Sinu klassi tüdrukutest oleks süütuse kaotanud, ei usu ma iial - see on puhas bluff. Ja ka Sinul pole mõtet sellega kiirustada. Kui tahad ennast täiskasvanud naisena ette kujutada, siis vaata oma ema! Suure tõenäosusega saab ka Su rinnapartii olema sarnane.
Rindu kasvatavat ravimit apteekidest ei leia. Pigem võib soovitada kramplikust saleduse hoidmisest loobuda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Medrol

03.04.13 / Endokrinoloogia

Tere.
Lõpetasin Medroli võtmise nädal tagasi. Silmaarst ütles, et silmad on korras ja kuna kogus, mida võtsin oli veerand tabletti, lubas ta ära lõpetada. Nüüd on mul uued probleemid, ma ei tea, kas need on seotud selle rohu võtmise lõpetamisega või ei. Juba teist päeva on silmalaud paistes, kohe väga ja sellised roosakad ja täna õhtul olid ka jalalabad paistes, nii et valus puudutada. Öösiti, viimased neli ööd, tekib tugev peavalu, mille peale üles ärkan. Mingi aeg, 5-10 minutit hiljem, kui istun, siis valu väheneb ja saan jälle magama heita. Kas need sümptomid on seotud selle ravimi võtmise lõpetamisega ja mida siis ette võtta, või möödub see ise? Käisin ka uuesti silmaarstil, sest ei teadnud, milles probleem, tema ei osanud midagi muud kui allergiline nähtus öelda ja kirjutas silmadele Maxidex salvi.
Vastuse eest ette tänades.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Pigem ei ole tekkinud vaevused seotud medroli ära jätmisega, eriti arvestades, et viimane annus oli väga väike (veerand tabletti).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: