Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3227 küsimusele.

 

Liigne karvakasv

14.01.14 / Endokrinoloogia

Tere!
Olen 14 aastane noor neiu. Mind on piinanud umbes 1 aasta see, et mul on liigne karvkasv, olen üritanud netist midagi uurida, aga siit pole ma midagi leidnud. Kas oleks näiteks võimalik saada käsimüügist mingeid ravimeid sellise juhtumi vastu? Või äkki peaksin ma teistmoodi toituma? Keha on mul hästi arenenud, menstruatsioon algas paar aastat tagasi. Oleks tore, kui saaksin abi!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Karvakasvu probleemi tuleb vaadata koos sugunäärmete talitlusega. Soovitan kõigepealt arutada küsimust oma emaga - karvakasvul on pärilik iseloom! Kui ka ema arvates on karvakasv ülemäärane ja tekitab muret, võiks pöörduda lasteendokrinoloogile või naistenõuandla noortekabinetti. Mingi dieedi või toidulisandiga karvakasvu mõjutada ei saa. Oluline on ka piirkond, kus karvad kasvavad, osades piirkondades on karvakasv pigem suguhormoonide kontrolli all, teistes jälle mitte.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme vähi pärilikkus

12.01.14 / Endokrinoloogia

Tere! Kui suur on protsent haigestuda kilpnäärmevähki, kui mu emal oli kilpnäärmevähk? Kas kilpnäärmevähk on pärilik? Olen ise 25aastane ja esinevad ka kaelavalud.Olen arsti juures käinud, kuid perearst ei arva, et asi oleks kilpnäärmes, vaid kuklanärvi ärritusest pidid olema kaelavalud. Valu esineb ühel poolel ainult ja kiirgab ka kuklasse ja kõripiirkonda ning vahel ka kõrva. Kaelal katsudes ka ühel pool kaelalihas valus. Probleem esinenud kuskil üle aasta. Vahel ka neelamine valus, kuid samuti ühelt poolt, kuna ka mandlid eemaldatud, arvas perearst, et võivad esineda ka järel tüsistused. Kuigi opist möödas nüüdseks 2 aastat.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kilpnäärmnevähi pärilikkuseriski sõltub vähivormist. Sagedamini esinevad kilpnäärmevähi vormid nagu papillaarne ja follikulaarne vähk enamasti pärilikku eelsoodumust ei oma.
Kindlasti ei ole kilpnäärmevähi esmassümptomiks kaelavalu. Valu võib esineda kaugelearenenud ja levinud kilpnäärmevähi korral, kuid ka sel juhu mitte alati. Neelamisvalulikkust põhjustab kilpnääre üliharva. Igaks juhuks võiks teha kaelast ultraheliuuringu, et Teie kilpnääre üle vaadata. Kui ultrahelis muutusi ei leita, on tõenäoliselt tegemist lihas-närvivaluga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

gad 65 analüüs

07.01.14 / Endokrinoloogia

Tere!
Olen nö jälgimisel kõrgenenud veresuhkru asjus.
5 aastat tagasi tehti gad 65 analüüs, mis toona andis positiivse tulemuse (väärtust kahjuks ei mäleta) aga mõned kuud tagasi tehtud analüüs andis negatiivse, antikehasid pole. Kas see on võimalik ja kas võib uuesti anda positiivse tulemuse?
Tänades.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Jah, kahjuks pole AK-de analüüsi tulemused mõnikord reprodutseeritavad s.t. kordusanalüüsid võivad anda esialgsest erineva tulemuse. Pigem tähendab antikehade tiitri negatiivseks muutumine siiski head, kuigi tiitri edaspidise dünaamika kohta midagi 100%-lise kindlusega väita ei saa. Kõigil GAD65 positiivsetel siiski diabeeti ei kujune, isegi siis mitte, kui tiiter püsib jätkuvalt kõrgena.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme hormoonid

20.12.13 / Endokrinoloogia

Tere

Kuidas peaksin mõista selliseid tulemusi:
November 2012 TSH 4,74 ja vaba T4 14
juuni 2013 TSH 6,3 ja vaba T4 13,2
juuli 2013 TSH 4,33 ja vaba T4 11,8
detember 2013 TSH 3,48 ja vaba T4 10,96.

TSH on pidevalt muutunud, aga samas normaalsuse piires. Miks vaba T4 aina väheneb, samas TSH ei tõuse?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Vaba T4 väärtus kõigub Teil normi alumise piiri peal, TSH kõigub normi ülemise piiri peal. Selline pilt on sageli iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Kui AK-de kõrge tiiter türeoidiidi diagnoosi kinjitab, soovitaksin võtta väikeses annuses L-türoksiini.
Kahjuks ei ole inimorganismis kõik nii lihtne. FT4 langusele kaasneb TSH tõus üldtendentsina, kuid mitte väikeste muutuste korral igal konkreetsel juhul.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Unustasin kilpnäärme ületalitluse tabletti võtta

17.12.13 / Endokrinoloogia

Tere

Mul diagnoositi umbes kuu aega tagasi kilpnäärme ületalitlus. Olen 12.novembrist 3x päevas 2 Tiotil tabletti korraga võtnud ja südamele 3x 1 tablett Propra-ratiopharm 40mg võtnud, aga eile õhtul ununes nii Tiotil kui Propra. Kuidas peaksin edasi tegutsema? Kas võtma tableti kindlasti järgi või antud unustamine ei mängi olulist rolli ja jätkan tavapärase annustamisega? Olen hetkel välismaal (Eestiga ajavahe 6h ees) ja seetõttu ei ole võimalik ka oma arstiga kontakteeruda...
Küsimus ka ravi kohta üldiselt: olen teadlik, et raviga kaasneb kaotatud kilode tagasitulek. Olen praeguseks +2kg juurde võtnud. Raviga on kaasnenud ka rindade tundlikkus/valulikkus ja suurenemine. Kas see on antud ravi puhul normaalne? Ja kui kaua rinnad valulikud võivad olla (ravi algusest siiamaani valusad)?

Ette tänades

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Unustatud annust n.-ö. järele võtta pole vaja. Jätkake tavapärast ravireziimi ja püüdke enam mitte unustada. Mõningane kaalutõus ravi foonil kindlasti tuleb (mitte üle 10kg). Rindade pakitsust ja suurenemist seostaksin pigem haiguse enda kui raviga. Kuu aja jooksul peaksid kõik peamised vaevused ravi foonil taanduma.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnääre

16.12.13 / Endokrinoloogia

Tere
Olen 27aastane naine, kahe lapse ema. Esimene rasedus oli mul väga noorelt ja terve raseduse vaevas mind iiveldamine ja väga halb enesetunne. Teise raseduse ajal avastati mul kilpnäärme ületalitlus, mida raviti Tiotiliga. Nüüd käisin uuesti arstil kontrollis, kus vaadati üle ka see tsüst, mis mul kilpnäärmest leiti, öeldi ultraheli tehes, et piiripealne, pigem suuremapoolne. Vereproov olevat korras, aga ma ei saa aru, milleks on mul siis kõik need sümptomid tagasi: närvilisus juba pigem paanikahooge meenutav, mul on kogu aeg õhupuudus, mees ja lapsed räägivad, et emme ajab kuuma välja, samas endal käed-jalad jääkülmad, higistamine, kaal on tõusnud, liigesed valutavad, käed värisevad v siis nn sureb käsi ära, südames pitsitab, magan väga halvasti. Vahel on päevi, kus ei jõuagi voodist väga üles tõusta. Menstruatsioon ei ole enam korrapärane (kuigi kasutan pille), valud alakõhus, vahel ka iiveldustunne.

Kõik see on nii koormav ja ma ei tea, mis edasi teha? Kas peaksin pöörduma teise arsti juurde?!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kui kilpnäärme hormoonanalüüs on korras, siis on see korras ja ületalitlust momendil ei ole. Vaevuste põhjust tuleb otsida mujalt ja perearst on siin kõige parem nõuandja. Loomulikult ei tähenda see, et kilpnääre oleks nüüd täiesti terveks saanud. Jälgimisele tsüsti ja tõenäoliselt autoimmuunse kilpnäärmehaiguse tõttu jääte endiselt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Diabeetikuna ebameeldiv lõhn uriinis

10.12.13 / Endokrinoloogia

Ammoniaagi lõhn uriinis (igatahes on see kirbe lõhn). Tuleb tunnistada, et see on äärmiselt ebameeldiv olemine. Juba paar tundi peale alt pesemist tunnen seda ammoniaagi lõhna. Pesukaitsmeid ka ju kanda kogu aeg ei saa, sest ma olen nende vastu allergiline. Siit küsimused: kas diabeetikuna ( II tüüp) tulebki mul selle olukorraga leppida? Kas mul on võimalus sellest probleemist vabaneda? Kui on võimalus vabaneda, siis mis erilala arsti juurde peaksin pöörduma? Günekoloog laiutab käsi, sest see pidavatki olema diabeetiku probleem ja nüüd olevat ka peale diabeedi diagnoosi saamist mõistetav, miks mul on tihti tupes põletikud olnud. Eelnevat räägib ka perearst. Ma ei taha ikkagi olukorraga leppida, loodan, et saan siit mingisugustki abi. VS hommikuti tihti 7 ja ka veidi suurem. No vahel on ka VS näiteks 6,6 aga seda juhtub harva. Päeval VS numbrid enam-vähem korras, vahel on 2 tundi peale söömist siiski 9 ringis, aga mitte sellest suurem. Diabeetik olnud üks aasta. Ülekaaluline pole kunagi olnud ega ole ka praegu. Täiesti teadlikult järgin dieeti. Ette tänades vastuse eest! N 45-a

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Uriini lõhna määrab uriini koostis ja ega tervetegi uriin lõhnatu ole. Lisaks tugevneb uriinile iseloomulik lõhn vanusega. Oluline on ka see, mida sööme-joome.
Kõigepealt tuleks teha uriinianalüüs ja selgitada, kas uriinis on komponente, mida seal tavaolukorras ei ole (suhkur, ketokehad, vererakud, nitritid, mikroobide ülemäärane hulk jne.). Kirja põhjal otsustades on Teie diabeet suhteliselt heas kompensatsioonis ja Teie uriinianalüüs võib olla täiesti korras.
Eraldi probleem on uriinipidamatus. Kui Te peale pesemist pole urineerinud, ei tohiks ka uriinilõhna tunda. Kui aga pidametuse tõttu on uriinitilk pidevalt püksis, on vaja tegeleda ka eraldi pidamatuse probleemiga (mis pole enamasti diabeedist põhjustatud). Lisaks võib ebameeldiva lõhna põhjuseks olla ka tupevoolus, mis sagedaste tupepõletike korral on rohkenenud.
Seega pole uriini ebameeldiv lõhn automaatselt suhkurtõvega seotud ja pole diabeedi hea kompensatsiooni korral ka diabeedi raviga mõjutatav. Soovitan siiski nõu pidada kõigepealt perearstiga, kes suunab vajadusel uroloogi konsultatsioonile.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Lapse lõputu söögiisu ja kiirelt kasvav kehakaal

05.12.13 / Endokrinoloogia

Kas tegelete ka eelkooliealiste lastega?
Pojal on hakanud kehakaal kiirelt tõusma, ilmselgelt on see tingitud tema tohutust söögiisust. See söögiisu on minu arust täiesti ebaloomulik ja tundub, et tal ei tekigi täiskõhutunnet. Võib süüa nii, et hakkab lausa halb, aga samas juba lühikese aja pärast tahab jälle süüa. Ja sööb ühtviisi isuga kõike -nii kartulit, tatart, liha, maiustusi, puuvilju.

Mille kontrollimine oleks mõistlik? Mis tal paigast ära võiks olla?
Kas ja kus oleks esialgu võimalik Tallinnas ise lasta (tasuliselt) esmased analüüsid ära teha? Hästi ebamugav on minna ja tema kuuldes arstiga sellest probleemist rääkida, ta praegu juba justkui tunneb end kuidagi nagu süüdi, kui jälle süüa tahab.

Kaalu ja pikkuse kasv on viimasel ajal olnud järgmine:
6. jaanuar 2013 125 cm/30 kg
8. juuli 2013 128/32,8
10. oktoober 129/35
ja tänaseks päevaks 36,7 kg

Vööümbermõõt suureneb lausa nädalatega.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kahjuks ma eelkooliealiste lastega ei tegele. Soovitan pöörduda kas lastearsti või lasteendokrinoloogi poole (perearst annab kindlasti saatekirja).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme vähenemine

25.11.13 / Endokrinoloogia

Tere!
Minu tädil on diagnoositud kilpnäärme vähenemine. Mida see tähendab ja kas on ohtlik haigus? Kilpnäärme mõõdud on - parem 0,8x0,98x1,99 ja maht 0,925 Vasak 0,56x0,58x1,01. maht on 0,172.
Missugused mõõdud on normaalsed?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kilpnäärme atroofia tavaliseks põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit ja siis käib mahulise vähenemisega kaasas ka kilpnäärme alatalitluse teke. Haigus on päriliku eelsoodumusega ja puugihammustusega pole sel mingit seost. Kui Teie tädil on taoline tõbi, tuleks tal hoolikalt arsti poolt määratud asendusravi tarvitada (L-türoksiin sobivas annuses) ja 1-2 korda aastas kilpnäärme hormoonanalüüsi teha. Kilpnäärme mahuline vähenemine on kahjuks pöördumatu protsess, mille vastu ravi ei aita.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Diabeet

15.11.13 / Endokrinoloogia

Kas Teie tegelete ka diabeetikutega? Mul on viimasel ajal veresuhkur tõusnud. Viimase nädala keskmine on üle 11,0. Kui tegelete, kuidas oleks võimalik Teie juurde pääseda?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kui Teie veresuhkru väärtused on viimasel ajal tõusnud, tuleb tablettravi annuseid suurendada ja dieeti karmistada (magusast täielikult loobuda). Metformiini annust võiksite suurendada 500mg 3 korda päevas ja glicladat võtta paar nädalat 2 tabletti päevas. Lisaks soovitan pöörduda perearsti poole, kes püüab selgitada, kas veresuhkru tõusu ei põhjusta mõni varjatud terviserike. Minu juurde võib perearsti saatekirjaga vastuvõtule pääseda (töötan Tallinnas SA PERH-is), kuid ooteaeg on 2-3 kuud. Eravastuvõtule Qvalitases (Narva mnt. 7) võib pääseda 1-2 nädalaga ja seal ei nõuta ka saatekirja.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: