Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3168 küsimusele.

 

Autonoomne kilpnäärme põletik.

08.08.13 / Endokrinoloogia

Tere.

Käisin kilpnäärme analüüse andmas. Tehtud nii vere analüüs kui ultraheliuuring. Perearst ütles et mul on autonoomne kilpnäärme põletik. Minu mure on selles, et ta ei pakkunud ravi. Arvas, et väga hull ei ole ja ei pea esialgu ravimeid tarvitusele võtma. Pidin sügisel uuesti analüüsid andma. Võtan kogu aeg kaalus juurde, normaalkaal on pidevalt 62- 65 kg Täna kaalun juba 76 kg. Olen kohutavalt väsinud (võin magada 12h ja siis kolme tunni pärast uuesti magama minna). Toitun tervislikult, käin jooksmas. Mingi numbriline tulemus näitas analüüsis, et mul on 1000 ühikut, kuid norm peaks olema 60. Oli vist antikehade tootmise % organismis, mis hävitab kilpnäärme normaalse tegevuse.
Kas see on sarnane kilpnäärme alatalitusega? Väidetavalt ütles perearst, et ei ole sama ja kaalust juurde sellega võtta ei tohiks. Ütles, et ju ma siis ikka söön palju ja ei liigu. Kas mul on võimalik minna iseseisvalt endokrinoloogi juurde ilma saatekirjata?
Kui ma tunnen, et pean ikkagi ravi saama või rohkem uurima, siis miks perearstid seda ei võimalda?

Lugupidamisega

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Et alustada algusest, pean kohe ütlema, et 18-aastaselt ei olnud Teil kohe kindlasti kilpnäärme alatalitlust, vaid oli ületalitlus. Mõned inimesed võtavad ka ületalitlusega kaalus juurde, kuigi enamasti võetakse alla. Saite Tartus radiojoodravi ja kilpnäärme talitlus normaliseerus. Ületalitluse põhjuseks oli autoimmuunne kilpnäärmehaigus ja see ei kadunud radiojoodraviga kuhugi, kuna on tegemist päriliku eelsoodumusega immuunsüsteemi "veaga", mida välja ravida pole võimalik. Nii ei ravitagi selliseid patsiente seni, kuni kilpnäärme talitlus püsib normis. Kui kunagi peaks Teil tõepoolest alatalitlus (või mis vähem tõenäoline - uuesti ületalitlus) tekkima, saate ka ravi. Kõrge antikehade tiiter (see, mis oli 1000 ühikut) püsib Teil elu lõpuni. Kord aastas soovitan kindlasti kilpnäärme hormoonanalüüsi teha, et võimalikule talitlushäirele varakult jälile saada.
Kuna kilpnääre töötab praegu normaalselt, ei ole tema Teie kaaluprobleemidega kuidagi seotud. Pigem on tegemist ealise tavapärase kaaludünaamikaga pärilikult tüsedusele kalduvatel naistel - iga naine võtab peale 25. eluaastat 10 aastaga u. 10kg juurde, kusjuures kaaluiive ei pruugi olla ühtlane, vaid on pigem astmeline - kaalu tuleb kiiremini juurde seoses sünnitustega, aga ka kaasuvate terviseprobleemidaga (liikumist piirav trauma, depressioon jne.), elukohavahetusega jne. Kiirema kaalutõusu ajad vahelduvad stabiilsete perioodidega. Nii saabki 25. aastasena 60kg kaaluvast neiust 45. eluaastaks 80kg kaaluv ülekaaluline keskealine naine. Menopaus lisab sinna veel u. 10kg. Loomulikult tasub selle tendentsiga võidelda - sportlik eluviis ja tervislik toitumine aitavad kaaluiivet vähendada, kuid iseenesest ei pruugi see olla haiguslik.
Ilma saatekirjata saate pöörduda endokrinoloogi tasulisele vastuvõtule, mida tehakse SA PERH-is, ITKH-s, Tartus TÜK-is või üle Eesti paljudes erakliinikutes. Vastuvõtu eest tuleb tasuda 30-50 EUR-i.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Veresuhkru madalaim soovitav väärtus diabeetikul

06.08.13 / Endokrinoloogia

Palun öelge, milline on madalaim (glükomeetriga mõõdetud) veresuhkru väärtus, millest allapoole ei ole soovitatav veresuhkrul lasta langeda?
Tegemist tablettravil oleva 2. tüübi diabeedihaigega.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Soovitav minimaalne veresuhkru väärtus diabeetikule võiks olla 4 mmol/l. Sel juhul ei esine veel ka mingeid liigmadalaast veresuhkrust tingitud vaevusi, sest tegemist on normi piiridesse jääva väärtusega.
Soovitav maksimaalne veresuhkru väärtus tablettravil diabeetikule võiks olla 10 mmol/l (aga seda loomulikult mitte tühja kõhuga, vaid peale sööki).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kas süüdi kilpnäärme probleem või metüülprednisoloon?

06.08.13 / Endokrinoloogia

Lühikokkuvõte: kilpnäärme ületalitlus - radioaktiivse joodi tablett - silmade probleem (silmatursed, nägemise halvenemine)- Medrol tabletid- kõik võimalikud kõrvalnähud Medrolist- ilma Medrolita 2 kuud, sel ajal jalgade turse, käte tursed, veelgi halvenev nägemine ja uus endokrinoloog silmaarsti soovitusel - pulssravi Metüülprednisolooniga,12 nädalat iga nädal üks kord. Kõrvalnähtustest vaid veresuhkru tõus ja higistamine. Kümme korda juba saadud, kuskil juuli keskpaigast hakkas tunduma, et juukseid tuleb liiga palju ära. Tõmmates ühe korra läbi juuste jääb tunne, nagu oleks mitme päeva juuksekogum. Pealagi eriti, seal lausa läigib pealagi vastu. Kui tahaks väikese patsi (hobusesaba) teha, nagu kuu aega tagasi, jääb pats nagu roti saba...Mida teha, kas see on immuunsuse puudulikkusest, mida põhjustab ikka veel kilpnääre? Ravi kestab juba 8 kuud, neist 3 nüüd veeni kaudu. Kuidas vältida seda kiilakaks jäämist, mis samas tempos jõuaks varsti tõesti kätte?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Pigem on tegemist ikkagi autoimmuunse kilpnäärmehaiguse radiojoodravijärgse ägenemisega, kuigi medrool on tugev immuunomodulaator ja peaks immuunreaktsiooni pärssima (see ongi ravi mõte). Siiski ei ole ka medroolil juuksekasvu soodustavaid omadusi, pigem vastupidi.
Ainus, mida teha saate, on kannatlikult oodata. Kiilanemine on sellises kontekstis üliharv nähtus ja edaspidi võib oodata kaotatud juuste taaskasvamist (karvanääps tavaliselt ei kahjustu). Allesjäänud karvadele soovitan anda olukorra paranemiseni puhkust s.t. mitte värvida, föönitada, lakkida jne. Soengu võiks kujundada hea lõikus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Enne prolaktiin analüüsi

06.08.13 / Endokrinoloogia

Mida on vaja vältida ja millised on juhised enne seda, kui lähen tegema analüüsi prolaktiini taseme välja selgitamiseks? Küsin kuna plaanin 2 päeva enne analüüsi tegemist minna sauna. Kas kõht peab olema tühi, kui lähen seda analüüsi tegema?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Võite rahuliku südamega saunas käia. Ka ei pea Te analüüsi andmise päeval olema tühja kõhuga. Küll ei soovitaks eelnevatel päevadel unetablette või rahusteid tarvitada.
Tervitades,
Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Prolaktiin üle normi

04.08.13 / Endokrinoloogia

Endokrinoloogi juures käies on pandud diagnoos prolaktin üle normi. MRT ei tehtud. Arst kirjutas välja bromokriptiin 0,5 tabletti päevas. Joon bromokriptiini juba 2 kuu jooksul. Viimased 4 kuud menstruatsioon algab esimesed 3 päeva kummaliselt. Esimesed 3 päeva määrib ja siis algab normaalselt menstuatsioon. See oligi põhjuseks esialgu günekoloogi juurde pöördumisel. Küsimus on järgmine: soovime abikaasaga minna IVF protseduurile (mehel on ka tervisega probleem). Kui kiiresti on võimalik minna peale bromokriptiini tarvitamist IVF protseduurile? Millisest prolaktiini tasemest alates saadetakse MRT uuringule? Ja kas pidi mind endokrinoloog ikkagi saatma esialgu MRT protseduurile enne seda kui ravida mind bromokriptiiniga hüperprolaktineemia põhjust teadmata?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Vastan siis järjekorras:
1. IVF-ile võite minna kui prolaktiin on normis, muidu Teid tõenäoliselt protseduurile ei võeta.
2. Mingit kindlat taset, millest kõrgema prolaktiini väärtuse korral saadetakse MRT-le ja millest madalama puhul seda ei tehta, pole ravijuhistes kirjas. Endokrinoloog hindab MRT vajadust oma kogemusest lähtuvalt. MRT eesmärgiks on avastada prolaktiini tootev hüpofüüsi kasvaja. Ravi on aga ka kasvaja puhul sama - bromokrptiin või kabergoliin.
3. Nagu juba öeldud, mis ka oleks hüperprolaktineemia põhjus, ravis olulist vahet ei ole. Hüperprolaktineemia võib olla põhjustatud ka stressist, rinnanäärmete kroonilisest ärritusest (suurem arm rindadel, nn. kunstrinnad jne.), kilpnäärme alatalitlusest, rahustite,uinutite või beebipillide tarvitamisest, kroonilisest maksa- või neeruhaigusest jne. jne.
Kuna olete nüüd juba 2 kuud ravi saanud, oleks õige aeg teha kordusanalüüsid ja pidada nõu oma günekoloogiga. Kasvaja puhul võib tavaliselt eeldada kõrgemaid prolaktiini väärtusi, mis väikesele bromokriptiini annusele (0,5 tabletti on väike annus) kuigivõrd ei reageeri, teistel eespool loetletud põhjustel on prolaktiini tõus pigem mõõdukas ja allub ravile paremini. Tõenäoliselt oligi Teie endokrinoloogil plaan Teid mõni aeg jälgida ja enamlevinud põhjused välistada. Kui vajadus tekib, tehakse kindlasti ka MRT.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Autoimmuunne türeoidiit ja ravi raseduse ajal

03.08.13 / Endokrinoloogia

Tere dr Ambos

Olen 37-aastane ja hetkel 6.-ndat nädalat lapseootel (3. laps). Eelmisel nädalal selgus täiesti juhuslikult (palusin perearstil lihtsalt tervisekontrolliks analüüse teha ja nende seas ta tegi ka TSH analüüsi), et TSH on 5,92. Käisin endokrinoloogi vastuvõtul, kus uuriti kilpnääret ultraheliga (seal näis kõik ilus ja korras) ning võeti veel üks vereanalüüs, mille vastus oli positiivne ja nagu arst väljendus: mul on kilpnäärme lõhkumise haigus ja tuleb eluaeg ravimit võtta. See oli šokk.
Sümptomid, mis autoimmuunse türeoidiidi puhul kirjeldatakse, mul puuduvad. Ka muidu on tervis korras.
Arst määras 50mg L-Thyroxini päevas ja palus tagasi tulla 17. septembril. Muretsen sellepärast, et igal pool internetis kirjutatakse, et 50mcg on algannus ja seda suurendatakse kahe ndl pärast 100mcg-le. Ja siis kontrollitakse rasedal 6 nädala tagant. Ehk muretsen asjata, aga miks siis minul on ja jääb vähemalt 8-ks nädalaks annus 50mcg päevas? Arvestades just seda, et ootan last.
Möödunud sügisel oli mul ka raseduse peetumine ja muretsen väga selle raseduse kulu ja sündiva lapse tervise pärast.
Lisan siia ka väljavõtte endokrinoloogi juurest:
Anamnees:
Suunatud kontrolli.
Perearsti poolt tehtud analüüsid, kus TSH 5,9 mIU/l.
Kaasnevana rasedus 5 nädalat.
Raviks ordineeritud 1 nädala tagasi L-Thyroxin 50 mcg.
Ravil kaebusteta.
Varasemalt kilpnäärmega probleeme pole olnud.
UH vastust vaata alt.
Juurde võetud aTPO.
Vastuse saab homme.
Tagasi sept.2013
Teostatud analüüsid:
Immuunuuringud:
29.07.2013 TPO Ak: 112 kU/L
Diagnoos:
Diagnoos: E03.8 + Muu täpsustatud hüpotüreoos
Otsus:
Korduv kontroll.
aTPO-112
Patsiendil autoimm.türeoidiit.
Ravi juba ordineeritud,
Tagasi 2 kuu pärast.
Väljavõte.
Ravimid:
L-THYROXIN BERLIN-CHEMIE (Levothyroxinum natricum) 50mcg 100TK, tablett
1 tbl.hommikul 30 min.enne sööki

Tänud ette vastuse eest!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kes ja kus küll kirjutab, et alati ja igal juhul suurendatakse L-türoksiini annust 50-lt mikrogrammilt 2 nädala möödudes 100 mcg-le?! Võib-olla sel juhul, kui TSH on 50 mIU/l tehakse nii, kuid kindlasti mitte siis, kui TSH on 5,9 mIU/l. Ka siis kui tõepoolest annust 2 nädala möödudes suurendatakse, pole 2 nädala möödudes mõtet hormoonanalüüsi korrata, sest TSH muutub mitte päevade, vaid kuude jooksul. Kõik on siiski veidi komplitseeritum, kui internetis kirjutatakse. Muidu poleks ju mõtet arste koolitada, juhata lihtsalt igaühele õiged internetisaidid kätte ja haigus saab ravitud.
Tegelikult on Teid uurinud endokrinoloogi põhjust usaldada, sest diagnoos on igati põhjendatud ja ravi asjakohane. Arvestades rasedust on doktor Teid isegi üsna kiirelt tagasi kutsunud, tavaliselt teeme seda 3-4 kuu möödudes. Tahaksin Teid julgustada, sest kilpnäärme alatalitlus on Teil minimaalne (seepärast pole Teil ka vaevusi) ja loodet see tõenäoliselt ei kahjusta. Siiski parem karta kui kahetseda ja L-türoksiini soovitan võtta. Noorte naiste puhul ja rasedate puhul eriti ravime pigem veidi üle, kui et jätame ravimata. Edaspidine jälgimine näitab, kas jääte pikemalt 50 mcg-se annuse juurde või tuleb annust mõne aja möödudes siiski suurendada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kuidas kasutada Dialevelit?

31.07.13 / Endokrinoloogia

Tere! Apteeker soovitas kõrgeneud veresuhkru puhul tarvitada Dialevelit.
Paar viimast aastat on näidud olnud kuue ümber(kõrgeim 6,2) Võtsingi Dialevelit 3 kuud järjest ja viimane hommikune veenist võetud näit 5,7
Kuidas oleks õige Dialevelt võtta, mitu kuud järjest ja kui pikki vahepause pidada?
Kas Dialevel endast ka mingit ohtu kujutab?
Mis oleks optimaalne süsivesikute arv päevas kui veresuhkur on normist juba pisut kõrgem?
Kas on olemas toiduainet, mille söömine veresuhkru näitu vähendaks?
Kuidas suhtute mustikalehe tee joomisesse, kas sellest võiks kasu olla pikemas perspektiivis?
Tänan!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Ma ei ole oma patsientidel Dialevelit kuigipalju kasutanud, kuid on jäänud mulje, et tegemist on ohutu loodusravi preparaadiga, mida võib võtta enam-vähem pidevalt kõrvaltoimeid kartmata. Lisaks või vaheldumisi Dialeveliga võib kasutada ka teisi loodusravimeid nagu näiteks musitkalehe tee. Kõige tähtsam on aga siiski toitumine ja piisav füüsiline aktiivsus. Süsivesikute puhul on oluline, et suurem osa neist oleks nn. aeglaselt imenduvad (mittemagusad) süsivesikud ja magusamaitselist kiirestiiimenduvat võiks süüa minimaalselt (või üldse mitte). Süsivesikute ööpäevane kogus 250-200g ja kui olete ülekaalus, peaks püüdma kaalu tasapisi vähendada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pikkus

29.07.13 / Endokrinoloogia

Olen 17aastane noormees ning mu pikkus on hetkel 195-196cm, viimased 10cm on tulnud aasta jooksul, kuid mul on tunne, et ma kasvan veelgi. Ei tahaks saada 2 meetrit täis, kas kuidagi oleks võimalik kasvu peatada vms ?

Imelik on olla ainukesena nii pikk, võrreldes teistega, eriti arvestades seda, et ma võin veel kasvada.(?)

See pikkus hakkab lõpuks tervisele ka kuidagimoodi halba tegema?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Sinu pikkus sõltub eelkõige pärilikkusest ja selles mõttes on mõistlik vaadata oma vanemaid. Kui oled pikakasvuliste vanemate laps, on loomulik, et Sinust tuleb pikk mees. Arvan, et edaspidi Sa enam endises tempos ei kasva, kuid 5-6cm võib veel lisanduda küll. Kui vanemad on lühikasvulised, võib igaks juhuks perearsti käest nõu küsida ja vajadusel kasvuhormooni kontrollida. Kui pikk kasv on pärilikkusest määratud ja hormoonid korras, ei tee kasvamine tervisele kuidagi liiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Hormoonid

29.07.13 / Endokrinoloogia

Viimasel ajal rinna piirkonnas pistab ja süda ka vahepeal. Mõni kord on olnud nagu raskem hingata. Kunagi olin ülekaalus ka päris palju, siis käisin hormooni arsti juures ka. Näidud olid mul:
ALAT 68 U/L
Prolaktiin 390 IU/I
Östradiool 276.7 pmol/l
testosteroon 52.0 nmol/l olid kõik hüüumärgi all

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Soovitan pöörduda uuringud määranud arsti poole ja lasta nende tähendus endale lahti seletada. Mingeid saatuslikke kõrvalekaldeid ma tehtud analüüsides ei näe ja Teie vaevustele tulemused ka seletust ei anna.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Hormoonide tasakaal

29.07.13 / Endokrinoloogia

Tere

Tunnen huvi oma hormonaalse tasakaalu kohta, kuna olen uurinud ja kuulnud, et estrogeeni ülekaal organismis võrreldes progesterooniga on peamine tõsiste naiste haiguste põhjustaja. Ma ei ole seni veel ühtegi testi teinud, kuna ei ole kindel, kas saab kohe niiviisi teha arstile pöördudes, aga olen mõelnud oma tervise ajaloole ja mida see tähendab ja kuidas see on mõjutanud mu hormonaalset tasakaalu. Panen oma loo siia:
1. Menstruatsioon algas 14a
2. Kuskil 16-17a pidasin umbes pool aastat suurt dieeti ja läksin väga peenikeseks. Järsku kadusid päevad. Läksin esimest korda arstile ja arst avastas väga väga suure munasarja vesitsüsti. See sai opereeritud koos vasaku munasarjaga. Arst ütles, et mul on 30% võimalust mitte rasedaks jääda. (kas see tähendab, et keha ei tooda enam piisavalt progesterooni?)
3. Teismelisena mul aknet ei olnud ja üldiselt olin selline pisut (mitte palju) ümaram teismeline, mistõttu tuli ka mu dieet.
4. Kuskil 20-25 a olin antibeebipillide peal. Peamine probleem, mida sellest ajast mäletan, et käisin arstil küsimas, miks ma kogu aeg öösel vetsu pean minema. Arst ei avastanud probleemi ja ütles, et ju siis on nii lihtsalt.
5. 25 aastaselt ürtasin rasestuda, mis õnnestus peale tablettide ärajätmist kohe esimesel kuu (lugesin päevi ja et millal ovulatsioon on)
6. Rasedus ja sünnitus kulgesid loomulikult ja ilma komplikatsioonideta v.a. et sünnitusel kaotasin natuke liiga palju verd, kuna vist oli vähe rauda veres raseduse lõpus.
7. Kuigi asusin last ainult rinnaga toitma, siis selgus esimese kuu lõpus et rinnad ei anna piisavalt piima (käisin ka imetamisnõustaja juures ja üritasin pumbata). Laps jäi teisest kuust peamisel pudeli peale.
8. Peale seda hakkasin uurima ja avastasin, et mul on vist alaarenenud rinnad. Terve teismelise aja tundsin ennast kehvasti seepärast, et rinnad on imepisikesed, tubulaarse kujuga ja suurte nibudega. Peale rasedust on nad minu arust vähe ümaramaks muutunud ja nibud paistavad ka normaalsed nüüd.
9. Mul on väga lame tagumik, rasv koguneb keskkohta, karvakasv on rinnanibudel, kõhul, seljal, nii et see on mind terve elu kohati häirinud, aga kui ma selle eemaldan ja õigeid riideid kannan, siis paistan väga kena naine siiski hoolimata sellest, et ei ole peenikest keskkohta ja proportsionaalset rinda, olen pigem nagu poisikeselik. Samas puusad ikka on.
10. Ülekaalu pole. Peale sünnitust juba 4 aastat olen väga heas vormis. Toitun tervislikult ja käin jõusaalis. Lihased on kenasti näha.
11. Peale sünnitust nii poole aasta või aasta pärast hakkasin vahel tundma öist higistamist. Mitte sellist, et riided ja kogu voodi on märg, aga et ärgates on rindade vahelt märg. Perearst uuris kopse aga siis ütles, et ju hormoonid. Pealse seda siiani (3a) ärkan aeg ajalt hommikul higisena. Vahel tundub, et see on päevadega seotud, aga ma ei ole täpselt kalendrit pidanud.
12. Peale rasedust on tekkinud rinna kohale vistrikud. Varem ei olnud sellist asja iial ja nüüd oleks kohe selline vistrikuline ala, millest lahti ei saa.
13. Päevad on iga kuu tulnud, aga nad ei ole väga regulaarsed, nii et kindlalt ma küll ei tea öelda, millal algavad. Aga kuskil nii 32päevane tsükkel on ja peale sünnitust on vereeritus suur ja krambid kõhus ka suured. Varem ei pannud nagu eriti tähelegi.


Need asjad on pannud mind mõtlema, et mul vist ei ole need hormoonid päris tasakaalus ja tõenäoliselt on tegemist estrogeeni ülekaaluga, kuna keha ei tooda piisavalt progesterooni. Kas mul on põhjust muretseda?

P.s hiljuti arstil käies kontrollis ta muuhulgas ka kilpnääret ja tulemused olid vist korras tundus.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teie pikka ja detailset kirja lugedes ei leidnud ma kinnitust ei östrogeenide liiale ega progesterooni puudusele. Nii menstruaaltsükli spontaanne ja õigeaegne algus, spontaanne rasestumine kui ka raseduse ja sünnituse normaalne kulg, lisaks praegune enam-vähem regulaarne tsükkel annavad tunnistust pigem täiesti normaalsest naissuguhormoonide tasemest ja tasakaalust. Väike rind ja lame tagumik on päritud kehakuju, hormonaalse tasakaaluga on siin vähe tegemist. Kui viimasel ajal on suurenenud karvakasv ja tekkinud rinnale akne, võiks määrata meessuguhormoonide taset tsükli 1.-5. päeval. Ka öisel higistamisel ei näe hormonaalst põhjust (perearsti poolt kontrollitud kilpnäärme talitlus oli korras). Soovitan rääkida oma kahtlustest oma günekoloogile, kes peale läbivaatust ja vajalikke uuringuid oskab tõenäoliselt veelgi üksikasjalikumaid selgitusi jagada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: