Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3088 küsimusele.

 

Kilpnäärme muutunud struktuur...

22.02.07 / Endokrinoloogia

Öelge, palun, kas kilpnäärmel, millel esineb struktuurimuutus ja ehhogeensuse muutused, mille maht pole suurenenud (sellise ultrahelipildi kilpnäärmest sain ma detsembri keskel, võib olla nüüd on veel midagi muutunud..seekord - veebruaris- arst lihtsalt ultrahelisse ei saatnud, sest vereproov pidi normaalne olema) - kas see võib niipalju segada, et kõrisõlme juures jäävad väiksemad toidutükid pidama ja üldse segab neelamist. Kas muutunud struktuuriga kilpnääre võib segada neelamist kõrisõlme kõrvalt?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kilpnäärme struktuurimuutus ei takista toidu liikumist neelus ja söögitorus. Kui selline vaevus esineb, pöörduge viivitamatult oma perearsti või gastroenteroloogi (mao-soolearsti) poole, kes korraldavad seedetraktiuuringud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Testesteroon

21.02.07 / Endokrinoloogia

Tere Mure järgmine Käisin endokrinoloogi vastuvõtul seoses suurenenenud karvkasuga ja sellega mens.tsükkel oli natuke liiga pikk. Arst tegi vereanalüüsid ja sealt selgus et testesteroonitase oli natuke liiga kõrge minu ea koht (olen 31.a. ja näitaja oli minu mäletamist mööda 4, 04 vist).Määrati Diane kuur ( 2 kuud) ja nüüd andsin uued analüüsid tase oli langenud 3, millegi peale , aga arst arvas et on ikkagi liiga kõrga ja tahtis määrata adrocuri tbl. Samas aga ütlesid kaks günekoloogi et see testesteroon ei ole sugugi liiga kõrge . Kumba arsti uskuda?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Meie laboris on testosteroonitaseme ülemiseks piiriks naistel 2,9nmol/l. Samuti on oluline suguhormooniga seonduva globuliini (SHBG) tase, kuna bioloogiliselt aktiivne on ikkagi ainult vaba testosteroon. Analüüs testosterooni määramiseks tuleb võtta tsükli 1.-5. päeval (mensese ajal). Lisaks on karvakasvu puhul oluline ka karvanääpsu tundlikkus testosteroonile. Mõnel patsiendil esineb karvakasvu rohkenemist juba testosterooni piirväärtustel, teistel mitte. Seega on palju tegureid, mida arvestada õige raviotsuse tegemisel.
Soovitan arutada probleemi uuesti oma günekoloogiga. Arvan, et testosterooni liig Teil tõepoolest esineb. Kas jätkata Dianega pikemat aega (vähemalt 6 kuud) või lisada Androcur kohe, on arstikunsti küsimus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpnäärme haigused

20.02.07 / Endokrinoloogia

Tere! Olen N 17. Mul diagnoositi hiljuti kilpnäärme alatalitlus, näitajad olid: TSH- 12.3 ja T4 6.05. Kuu aega varem tehtud proovidel olid need: TSH- 0.154 ja T4- 9.08 ning siis ütles perearst hoopis, et mul on kalduvus ületalitlusele. Olen käinud endokrinoloogi juures ka varem (kuna mu kaksikõel oli kilpn. ületalitlus, soovitati ka mul aeg-ajalt kontrollis käia) ja ka siis öeldi mulle, et on kalduvus ületalitlusele, aga kuna järgmine kord olid proovid normis, soovitati jälle kontrolli tulla. Millest selline muutus, et aastaga on mind mitu korda ületalitluse eest hoiatatud ja kuu ajaga tekib hoopis alatalitlus? Miks üldse mu õel oli diagnoosiks ületalitlus, kui TSH oli tal vahepeal 7.930; 5,550 ja haiguse alguses üle 8 (ligilähedased minu tulemustele)? Alustasin nüüd L-Thyroxi võtmist (nädal aega 25 milligr ja siis edasi 50), kas see tagab nüüd selle, et mul ei tule enam uusi sümptomeid nagu kaalutõus, juuste väljalangemine jne ja kaob ka mind vaevav väsimus? Kas on ka vöimalik, et neid rohtusid ei pea terve elu võtma? Ette tänades Merle.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tõenäoliselt on Teil kaksikõega mõlemal autoimmuunne kilpnäärmehaigus. Sellel haigusel on mitu nägu ja võib esineda nii üle- kui alatalitluse episoode. Kui TSH on üle 10 mIU/l, on asendusravi L-türoksiiniga kõigiti näidustatud. Samas ei saa ma kindlalt väita, et nüüd nii jääbki ja alatalitlus püsib kogu elu. Oled väga noor ja kilpnäärme talitlus võib veelgi muutuda. Seega varu kannatust ja kontrolli kilpnääret vähemalt pooleaastase intervalliga. Ise arvan, et kaalutõusul, väsimusel ja juuste väljalangemisel on Sinu puhul kilpnäärmehaigusega üsna nõrk seos (hormonaalsed kõikumised on üsna tagasihoidlikud). Tuleb hoopis tervislikumalt toituda, piisavalt puhata ja juukseid oskuslikumalt hooldada. Õe ravi ei oska kommenteerida. Kui Teil õega on küsimusi, tuleb need esitada raviarstile, kes tunneb kõiki asjaolusid ja vastab Teile kindlasti.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Liigkarvasus

19.02.07 / Endokrinoloogia

Olen 30-aastates naisterahvas ja mind häirib (arvatavasti ka teisi) liigne karvakasv näol, ka rinnal ja kõhu ümbruses. Täheldasin karvade suurema kasvu algust juba keskkoolis käies, siis hakkasin raseerima, kuid muidugi on see olukorra hullemaks teinud. Ka mu emal on mingil määral rohkem karvu näopiirkonnas. Ses osas ei ole ma kunagi arsti juurde pöördunud. Kas tegu võib olla mingi päriliku haigusega vms? Kui tegu on hormonaalse probleemiga, siis milline võib olla hormoontablettide kõrvalmõju? Olen kuulnud, et osadel inimestel on suurenenud kehakaal selle kuuri tulemusena? Kuivõrd see vastab tõele ja kas seda saab ära hoida? Konkreetsed näited mul puuduvad. Sooviksin karvadest vabneda võimalusel mingi epilatsiooni teel, eelnevalt aga sooviksin julgust kokku võtta ja arsti konsultatsioonile minna, et teada täpset põhjust ja arutada ravi- ja/või karvade eemaldamisvõimalusi ja -kohti. Igatahes õõnestab mu antud olukord äärmiselt mu enesekindlust elus.
Kuhu oleks mul kõige parem sellega pöörduda, kui mul puudub haigekassakaart, ja kas teie vastuvõtule ehk saaks tulla?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kindlasti soovitan pöörduda endokrinoloogi või günekoloogi vastuvõtule. Tegelikult läheb edukaks diagnoosimiseks ja raviks vaja mõlemat spetsialisti (vajalik on günekoloogiline läbivaatus ja ultraheliuuring, samuti hormoonanalüüs). Võite pöörduda mõnda Tallinna või Tartu erakliinikusse või ka tavalisse polikliinikusse uuringute ja vastuvõtu eest ise tasudes (võtan vastu SA PER Mustamäe korpuses ja Viruplatsi Arstides).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

esmane diabeet

18.02.07 / Endokrinoloogia

kas rohke väävelvesiniku hulk joogivees võib mingil põhjusel tekitada hüper
seisundit ,milles laps paari päevaga langeb koomasse.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kas Teie lapsel on diabeet? Sel juhul võib lapse teadvusetusseisundit (koomat) põhjustada ikkagi kas veresuhkru langus (hüpoglükeemia) või diabeetiline ketoatsidoos. Esimesel juhul on tegemist insuliini üleannustamisega, teisel juhul insuliinipuudusega. Väävelvesinik joogivees on tõenäoliselt kahjulik, kuid mõjub diabeetikust lapsele samal viisil kui tervele lapsele.
Kahjuks ei ole ma mürgistuste alal piisavalt kompetentne. Soovitan mürgistuskahtluse korral kindasti lapse raviarstiga rääkida ja koos asjas selgusele jõuda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Endokrinoloogia

17.02.07 / Endokrinoloogia

Tere kus tallinnas saab teste teha et kindlaks teha et mõne endokrinoloogia haigusega tegu ei ole ja kas peaks ennem käima ka perearsti juurest läbi???

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Palun arutage oma terviseprobleemid esmalt läbi perearstiga. Kui ka tema leiab, et tegemist võib olla endokriinhaigusega, suunab ta Teid spetsialisti vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

ületalitus ja jood

16.02.07 / Endokrinoloogia

tere! kuulsin et pappiloomidele joodi määrides võib neist lahti saada. mul on ületalitus, kas ma võin siis proovida või mõjub see mulle halvasti? enamus on neid dekoltee piirkonnas.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse korral ei soovita joodi ei sisse võtta ega peale määrida. Pöörduga nahaarstile ja leidke teine raviviis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

KILPNÄÄRE.

15.02.07 / Endokrinoloogia

Tere, olen 28 aastane ühe lapse ema. Mure järgmine, kunagi 7-8 aastat tagasi oli nõrkus ja halva enesetunde perjood, tehti vere analüüs ja ka ultraheliuuring ja öeldi et nagu natuke oleks kilpnääre haige.Sain mingeid hormoon tablette, millest hakkas rinnast erituma vedelikku, minnes taas arsti juurde seekord tuttava juurde, tegi tema mulle uue vereanalüüsi, et teada saada kas on kilpnääre haige või mitte ja vastus oli korras, ja ta soovitas mul enam neid tablete mitte võtta. Nii ma ka tegin, tema arvas et mul oli see närvidest. Olen üldiselt suur ettekujutaja ja kardan igasugu protsetuure ka. EElmine aasta oli mul kurk haige ja pöördusin pereasrti poole ja tema oli väga tore tegi kohe vereanalüüsi ja vaatsa põletiku näitajat jne. ja ütles et teeme ka kilpnäärme proovi. Vastust saama minnes perearst vaatas et oi oi mis vastus, et umes näitaja on nii kõrge, et siis inimene ei seisaks omal jalal. heistas siis sinna kus analüüse teostati ja nad rääkisid selle arstiga ja selgus et ta oli numbritest valesti aru saanud.Kas tõesti saab nii olla et perearst ei osanud sellest analüüsist kohe välja lugeda vastust.Hiljem ütles et vastus oli korras ja kuhgui mind ei saadetud.Nii seee asi ka lõppes aga nüüd on olnud paar nädalat kaela alumises piirkonnas poov tunne, veidike nagu oleks õhupuudus, kardan kas mul võib olla kilpnääre, või oli juba seda eelmisel aastal ja nad ajasid midagi sassi või see perearst ei osanud kohe algul seda välja lugeda ja hiljem kui nad kõne lõpetasid ütles et vastu on normis.Jõuetuse tunne on ka, eriti ei jaks midagi teha ja kui teen siis ajab südame puperdama. rasestumis vastaseid pille ei tarvita jamenstruatsioon on olnud kõikuv, kunagi jäi vahele kolm kuud aga seda pole enam juhtunud.Arvan et see oli sesoes pingega elasin siis kolm kuu eestist väljas ja se aeg mul päevi polnud ja kui koju naasesin siis hakkasid päevad. Esimene menstruatsioon hakkas 17 aastaselt, üpriski hilja kas see võib ka kuidagi mõjutada kilpnääret ja viimasel paaril aastal on rindade ümber karvad kasvanud ja kohe päris tihedalt.
Vastust ootama jäädes ja ette tänades Kairi.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Pean kilpnäärmehaigust küll vähetõenäoliseks, kui kilpnääret on varem juba kaks korda kontrollitud ja leitud, et kõik on korras (Teie tuttav arst 7-8 aastat tagasi ja perearst eelmisel aastal). Ka ei leia Teie kirjast kindlalt kilpnäärmehaigusele viitavaid vaevusi. Kui kindlasti soovite, võite pöörduda uuesti perearsti poole või mõnda erakliinikusse, kus perearsti saatekirja ei küsita.
Menstruaaltsükli hiline algus ei pruugi olla anomaalia. Tsükkel on püsinud Teil enam-vähem regulaarsena (lühiajalisi kõrvalekaldeid haiguse või stressiga esineb pea kõigil), olete ka rasestunud ja sünnitanud. Kui karvakasv on tõepoolest viimasel ajal rohkenenud, võib seda oma günekoloogiga arutada ja mõned analüüsid teha.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Antibeebipillid

09.02.07 / Endokrinoloogia

Tere,
Nahaarst määras mulle akne vastu (peamiselt lõual ja kaelal) antibeebipillid, kuna ütles et tegemist on hormonaalse häirega ning raviks need kõige paremad. Nüüd poole aastaga on nägu korda saanud, kuid sooviksin antibeebipillide võtmise lõpetada. Kas on oht, et nägu siis jälle punne täis läheb?

Kati

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Jah, on küll selline oht. Samas võin lohutada, et kui soovite rasestuda, on rasedusel samuti näonahka parandav toime nagu pillidelgi (raseduse ajal tõuseb naissuguhormoonide tase ja nende vahekord meessuguhormoonidega muutub oluliselt naissuguhormoonide kasuks).
Soovitan enne antibeebipillide võtmise lõpetamist nahaarstiga uuesti nõu pidada. Viimasel ajal on ilmunud uusi mittehormonaalseid ravivõtteid, mis on mõnikord päris edukad.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

L-Thyroxini tarbija

09.02.07 / Endokrinoloogia

Minu kilpnääre on vähi tõttu eemaldatud, olen juba 7. aastat L-Thyroxini kasutaja. Mis juhtub minuga kui ma pole nädal aega järjest ravimit võtnud, mis juhtub, kui ma ei võtakski edaspidi?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kahjuks tuleb Teil L-türoksiini võtta elu lõpuni ja sellest loobumist nädalaks või püsivalt ei saa ma kuidagi soovitada. Kui vahele jääb mõni üksik päev, ei juhtu siiski midagi.
Kui loobute asendusravist, ei ole Teie organismis enam kilpnäärmehormooni (kilpnääre on ju eemaldatud), mis tähendab alatalitluse ja sellele iseloomulike vaevuste kujunemist - tursed, külmatunne, südametegevuse aeglustumine, kõhukinnisus, kaalutõus jne.jne. Lühidalt tähendab see vananemist ennaktempos. Lisaks võib ka kilpnäärmevähk tagasi tulla (L-türoksiin surub alla türeotroopse hormooni TSH sekretsiooni, rohke TSH soodustab kilpnäärmevähi kasvu).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: