Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3123 küsimusele.

 

häbmekarvad tüdrukul

18.03.07 / Endokrinoloogia

Tütar on 11 a., 140 cm pikk, kehalt veel täiesti laps, kuid juba häbemekarvad kasvanud, natuke on siiski rindade arengut ka märgata. Mensu veel ei ole.
Kas see on normaalne? Kunagi üks arst ütles mulle, et kui häbemekarvad kasvavad esimeses järjekorras, on hormoonid tasakaalust väljas.
Kas sellel on seos ka kasvuga, kas ta ikka kasvab veel pikkusesse?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kuivõrd on Teie tütre karvakasv eakohane või mitte, saab otsustada ikkagi Teie tütart läbi vaadates. Esimene sugulise küpsemise märk on tõepoolest rinnanäärmete areng, millele mõne aja möödudes lisandub karvakasv häbemel ja kaenlaalusi ja lõpuks esimene menstruatsioon. Tõenäoliselt on Teie tütrel puberteediaegne kasvuspurt veel ees.
Soovitan oma lapse arengu suhtes nõu pidada perearstiga ja vajadusel lasteendokrinoloogiga Tallinnas või Tartus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

biomulti

17.03.07 / Endokrinoloogia

kas biomulti vitamiinid võivad tõsta veresuhkurt?Plaanis on last saada ja arst soovitas neid mulle,kuidm peale nende võtmist on veresuhkur kõikuma hakand ja käed sügelevad...
Mida te veel arvate ternespiimakapslitest?Kas need hoiavad veresuhkru madalamana ,nagu nende kohta informatsiooni jagatakse?Hakkasin mõtlema,et võibolla peaks neid kapsleid võtma ja kui biomulti on ohutu,siis jätkaks ka nende võtmist,sest veresuhkru kõikumist ei saa lasta juhtuda,selliste plaanide juures.Arstid on mulle selgeks teind,et ma pole suhkruhaige ja käskisid toitumisega ära hoida seda kõikumist,et vältima peaks kiirelt lahustuvaid süsivesikuid,kuid seda olen teind,kuid nüüd siis veresuhkur hakand vingerpussi mängima.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Ma ei arva midagi ei bioumulti vitamiinidest ega ternespiima kapslitest. Kumbki ei tõsta veresuhkrut ega ka kaitse diabeedi eest. Kui Teie arst Teile kinnitab, et Teil suhkurtõbe ei ole, siis võite teda ka uskuda. Iseasi on tervislik toitumine ja hoidumine ülemäärastest kiiresti imenduvatest süsivesikutest, mis võivad tõsta kaalunumbrit ja rikkuda hambaid.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

veresuhkur?

17.03.07 / Endokrinoloogia

olen 23a. naine ning mure on järgmine-Novembrikuus olin haiglas,kuna oli krooniline neeruvaagnapõletik ning sellega ühelajal avastati mul ,et suhkur ka pisut kõrge-veenist 6,2.Siis tehti mul haiglas ka suhkrukõver ära-75 g joodeti glükoosi sisse(tühjakõhuga oli 4,5),1 tund peale jooki-8,5/järgneva tunni pärast-11,5/järgneva tnni pärast 8,8.Sellepeale ehmatasid arstid ära,kuid kui järgmine päev võeti verd,siis veri korras oli-5,5(seda aga tühjakõhuga).Sain siis neerud korda ja mulle öeldi,et käi diabeetõe juures konsultatsioonil.Läksin diabeetõe juurde-tema määras mulle toitumise.Pani kirja mitu grammi teatud asju sööma pean,ütles et 2200 kcal pean päevas sööma.(kaalun 58 kg/169 cm pikk)Oeh hakksin siis nii toituma nagu ta käskis ja mõõtsin oma veresuhkurt,kuid tema antud kogused tegid mul veresuhkru puhta hulluks-2 tundi peale sööki oli 11,5,10 jne.Ja toit hakkas juba nii vastu,kuna need portsjonid olid täielikult mehe portsjonid-ainult ägisesin peale sööki.Siis hakkasin sööma nii,et mul endal ka hea oli olla-parajad portsud(mitmekesised-kartulit-salatit-kastet-liha-leiba 2 viilu-väike kohupimamaius oli ka lõpus-sellised olid lõunad ja veresuhkur oli 2 tundi peale sööki 5,9-6,6.Nii ja siis sain mingiks ajaks kõik korda,nüüd see kuu siis võtsime käsile titeplaanid,kuid ma ei tea kas see kuu võis õnnestuda või mitte,seda saan teada alles kuu lõpus,kuid jah paar päeva tagasi hakkasin tundma käte sügelemist ja mitu korda päevas lõi sellse hirmsa sügeluse õlavartesse,mõtlesin et uuriks palju mu veresuhkur on(kui kõik korda arvasin saavat,siis ei uurind enam oma verd),avastasin,et veresuhkur on tühjakõhuga 6,6..2 tundi peale sööki 6,2.Igahommik(3 hommikut nüüd järjest) on old tühjakõhuga 6,2-6,7.Eile õhtul käisin sünnipäeval ja sõin 3 spl.täut makaronisalatit,2 spl.kartulit,3 viinerit,lõhesaia ja jõin gaseeritudvett koguaeg.Ei miskit magusat ega alkohoolset-olen täiskarsklane ja magusast olen hoidunud novembris saati.Kuid jah eile õhtul 2,5 tundi peale sööki oli 8,2 veresuhkur.Ja nüüd olen murest murtud,kuna ei tea miks jälle veri jamab,mul just sellised ilusad plaanid ja nüüd siis selline asi.Aaa...ja tupes on kohe kipitav tunne olnud,kui on veresuhkur kõrgemat laadi.Kas oskate mind aidata?Panen numbri Tartusse esmaspäeval,kuid jah igalpool on hullud järjekorrad endokrinoloogide juurde.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Hommikune veresuhkur 6,2 mmol/l ei ole siiski veel suhkurtõvele iseloomulik. Samas ei ole see ka päris korras. Olete noor ja normkaalus, seega võiks Teie puhul arvesse tulla pigem 1. tüüpi (insuliinsõltuv) diabeet. Dieediga seda ära hoida ei saa. Seega võite toituda nii nagu olete seda alati teinud ja mingeid eridieete järgida pole mõtet.
Käige kindlasti ära endokrinoloogi juures, kus on võimalik teha mõned suhkurtõve riski täpsustavad uuringud ja mõõtke seni aeg-ajalt oma veresuhkru väärtusi (tühjakõhu väärtustest piisab). Kindlasti mõõtke veresuhkrut, kui tekib varasemast suurem janu või suureneb märgatavalt uriini hulk, samuti ootamatu kaalulanguse puhul.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

sagara maht

16.03.07 / Endokrinoloogia

Tere, olen käinud kaks korda sonograafis, kilpnäärme vasaku sagara maht oli septembris 13,4 aga nüüd oli 10 kuupsentimeetrit. Käisin sama arsti juures. Mulle tundub 3 sentimeetrine erinevus väga suur, aga arst ei pööranud sellele erilist tähelepanu, kuna vereanalüüs oli korras. Kas tõesti kilpnäärme suurus niimoodi varieerub? Ka parem sagar oli poolteist cm väiksemaks läinud. Mind uuriti sellepärast et on üks sõlm kilpnäärmes. Vahepeal võtsin 3 kuud väikest kogust türoksiini. Olen 45 aastane.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tõenäoliselt oli tegemist ultraheliuuringul tehtud väikese mõõtmisveaga. Kliinilist tähendust sellel ei ole, kui hormoonanalüüs on korras ja sõlm kilpnäärmes ei suurene. Kilpnäärme suurus võib ka aeg-ajalt mõnevõrra muutuda olenevalt talitluslikust aktiivsusest (näiteks suureneb kilpnääre puberteedi ja raseduse ajal). Kui võtsite L-türoksiini, võis ka see kilpnäärme kahanemisele kaasa aidata (samas ei kaota L-türoksiin kilpnäärme sõlmelisust). Pidevat L-türoksiini kasutamist ma siiski Teie puhul vajalikuks ei pea.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kas sellised näitajad on normaalsed?

16.03.07 / Endokrinoloogia

Tere! Olen 16-aastane ja käisin hiljuti arsti juures ja tahaksin teada, kas sellised testi tulemused on normaalsed:
S-FSH - 7,84 U/I
S-LH - 3,71 U/I
S-Prolaktiin - 188,00 mU/I
S-Progesteroon - 1,08 nmol/l
S-E2 (östradiool) -

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teie hormoonanalüüs on korras, progesterooni väärtus vastab tsükli I (follikulaarsele faasile). Täpsemalt seletab Teile uuringu määranud arst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Bromocriptin ja rasedus

16.03.07 / Endokrinoloogia

Tere.
2005.a. avastati mul ajuripatsi kasvaja, mistõttu prolaktiini tase liiga kõrge. Arst määras brompcriptini tabletid (5 mg päevas) ja mõne aja pärast prolaktiini tase normaliseerus. Tablette võtan siiani.
Nüüd aga olen üheksandat nädalat rase, endokrinoloog muutis bromocriptini doosi 2,5 mg päevas. Ütles, et päris ära jätta ei või, kuna rasedus võib katkeda.
Olen siiski mures, kuidas ravim lootele mõjuda võib ja paluksin Teie arvamust.
Aitäh!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tavaliselt küll bromokriptiinravi raseduse kinnitumisel katkestatakse. Samas ei ole bromokriptiinil mingit lootetoksilist toimet, sest suurte hüpofüüsi tuumorite korral on seda kasutatud kogu raseduse vältel ja mingeid kahjulikke toimeid lootele pole ilmnenud. Kahjuks ei tunne ma Teie haigusloo kõiki nüansse, et põhjendada ravi jätkamise vajadust. Samas ei ole Teil ka põhjust bromokriptiini mõjude pärast muret tunda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

diabeet

16.03.07 / Endokrinoloogia

sooviks saada infot inhaleeritava insuliini exubera kohta,kust saaks osta,mis riigist ja kas laps võib kasutada,olen lugenud nii et see pidi liikuma juba eestis ka aga sooviks siiski targa,ja haritud inimese arvamust.tänan

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Ravimfirma Pfizer inhaleeritav insuliin Exubera on kasutamiseks lubatud nii USA-s (FDA) kui EL-is (Euroopa Meditsiini Agentuur). Seda saab retseptiravimina apteegist kindlasti USA-s, Suurbritannias, Saksamaal. Eestis siiski veel mitte.
Exubera kasutamine ei ole esialgu lubatud rasedatel, lastel ja noorukitel. Exuberat võib välja kirjutada nii 1. kui 2. tüüpi diabeetikutele. Inhaleeritav insuliin toimib sarnaselt lühitoimelisele insuliinile. Kui patsient vajab diabeedi kompenseerimiseks ka pikatoimelist insuliini, siis seda Exubera ei asenda ja seda tuleb ka edaspidi süstida.
Inhaleeritavat insuliini ei saa kasutada suitsetajad ja krooniliste kopsuhaigustega (bronhiaalastma, krooniline obstruktiivne kopsuhaigus) patsiendid. Samas hingamisteede viirusinfektsioonid Exubera kasutamist ei sega. Enne inhaleeritava insuliini kasutamist tuleb teha spiromeetriline uuring.
Tõenäoliselt jõuab Exubera lähiaastatel ka Eestisse. Mil määral meie haigekassa seda diabeetikutele kompenseerima hakkab, ei oska ennustada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpnäärme ületalituse haigus

14.03.07 / Endokrinoloogia

Olen kuulnud, et kilpnäärme ületalituse puhul ei ole soovitatav päikest võtma ega saunas käia. Kas see on "ei ole soovitav", "pigem ohtlik" või "ei tohi"? Kui ohtlik see tegelikult on? Plaanin minna mai lõpus Bulgaariasse. Ei usu, et seal sel ajal väga kuum, pigem mais seal on tavalise Eesti suve moodi. Kuid päikese käes olemist ma seal välistada ei saa, lähen ju väikse lapse pärast, selleks, et ta saaks seal päiksest ja heast kliimast tervist ja jõudu.
Mida teha? Kui minule see Bulaagia päike saab ohtllik olema, siis kas ma pean reisi st loobuma?
Ma võtan merkazoliili juba 4 kuu jooksul. Arsti sõnul minu haigus nüüdseks kontrolli all ja paranemise väljavaated on head.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kõrge temperatuur ja intensiivne päikesekiirgus võivad põhjustada kilpnäärme ületalitluse süvenemist ja seepärast soovitatakse patsientidel nendest hoiduda. Kui Teie haigus on praegu raviga kontrolli all, arvan, et Bulgaaria-reisist loobuda pole vaja. Bulgaaria ei asu troopikas. Võtke oma ravimid kaasa ja jätkake ravi Teie arsti nõuande kohaselt. Püüdke hoiduda ereda keskpäevapäikese eest, ärge päevitage tundide kaupa, kandke peakatet ja päikeseprille. Oluline on Teie enesetunne. Kui tunnete päikese käes südamekloppimist ja väsimust, tuleb minna varju. Peale naasmist kontrollige kindlasti kilpnäärme talitlust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpnäärme ületalitus

14.03.07 / Endokrinoloogia

Minu naine on 38a. ja temal on avastatud kilpnäärme ületalitus. Ta saab merkazoliili ravi viimase 3-4 kuu jooksul ning raviarsti sõnul peaks ta ennast vähemalt 1 aasta jooksul veel ravima enne kui tohib rasestuda. Samas lapse saamise soov on suur, aga bioloogiline kell tiksub mitte tema kasuks. Lugesin, et sama probleemile te juba kuskilt eelmistes vastustes kirjutasite, et tasub arutada raviarstiga radiojoodravi, mille tagajärjel Teie sõnul "ei tohi küll 6 kuu jooksul rasestuda, kuid samas on ületalitluse retsidiiv tulevikus välistatud ja edaspidi võite kilpnäärmega arvestamata pere juurdekasvu planeerida"

Kas radiojoodravi on tõepoolest "kiire ja effektiivne"? Kas selle tulemusena ei arene kindlasti kilpnäärme alatalitus, mis jääb ju tegelikult elu lõpuni ja seega inimene vajab medikamentooset ravi ka elu lõpuni?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kui lapsesaamise soov on suur, rääkige sellest ka Teie abikaasa kilpnääret ravivale arstile ja arutage läbi kõik võimalikud raviviisid, nende eelised ja puudused.
Tõenäoliselt on kilpnäärme ületalitluse põhjuseks difuusne toksiline struuma. Sel juhul on ravivõimalusi põhimõtteliselt kolm:
1. tablettravi - võtab aega vähemalt aasta, esimese ravivaba aasta jooksul tekib pooltel patsientidest uus ägenemine. Samas jääb kilpnääre alles ja tööle ning mõned patsiendid lähevad vaibefaasi pikemaks ajaks
2. radiojoodravi - 6 kuud peale seda rasestuda ei tohi. Toob kaasa püsiva alatalitluse ja eluaegse asendusravi L-türoksiiniga. Raviefekt on püsiv. Kui hormoonid on L-türoksiiniga normaliseeritud, pole rasestumisele mingeid vastunäidustusi.
3. Lõikus - kilpnäärme eemaldamine. Kõige kiirem. Kasutatakse tavaliselt siiski juhtudel, kui kilpnääre on mahult väga suur. Toob kaasa püsiva alatalitluse ja eluaegse asendusravi L-türoksiiniga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

selgusetu haigestumine

14.03.07 / Endokrinoloogia

Tere ,hea doktor!
Olen normkaalus,tervislike eluviisidega pensionil olev naine.Mul on varem diagnoositud südame mitraalklapi rike,otoskleroos ja vasaku puusaliigese osteartroos.
Mind tabas 10.02. tugev valuhoog paremas küljes roidekaare alt kuni puusanukini.Püsiv , ühtlaselt tugev valu kestis ligi kaks päeva ja vaibus.Seedetegevus ja uriini eritumine olid normis. Perearsti poolt ja traumapunktis võetud vereproovid viitasid tugevale põletikule.Olin haiglaravil nädal aega,mil sain i.v. Sol.Zinacef 750mg x3 jaSol.Gentam. 240 mg x1.
Kõhuõõneelundite uuringutel ja kompuutris patoloogiat ei leitud. Haiglas olles tekkis kerge tasakaaluhäire,mis iga päevaga süvenes. 27.02 peale autoga kompuutris käimist tekkis iiveldus,oksendamine ja tasakaalukaotus.Kukkusin kodus pea ja õlaga vastu seina,vigastades kaela,puusa ja põlve. Arsti korraldusel olen võtnud Betaserc 24mgx3päevas.Tasakaal on veidi paranenud.Iiveldustunne ,kollane keelekatt,maitsetundlikkuse muutus ja soolasus püsib.Rinnaku taga ja vasakul roiete piires on raskus ja rõhumistunne.Kas on võimalik,et mingi endokriinelundi tegevuse häire võib olla sellise kestva tervise halvenemise põhjuseks?Palun abi! Kaunist kevadet ja jõudu Teile! Kati

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Endokriinhaigusega siin küll tegemist ei ole. Võimalik on kuseteede infektsioon või sapikoolika, mis alati ultraheliuuringul või kompuutris mingeid spetsiifilisi muutusi ei anna. Peale kompuutris käimist tekkis tõenäoliselt ajuvereringehäire, mis tõi kaasa tasakaalu kadumise. Miks tervis peale korralikku põletikuravi tagasi ei ole tulnud, vajab selgitamist. Kas põletikunäitajad on nüüd korras? Võib-olla tuleks teha mao-uuringud (gastroskoopia). Kas südamega on kõik korras?
Siin on Teie perearstile parasjagu peamurdmist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: