Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3234 küsimusele.

 

Vererõhk ja toksiline hüputüreoos

25.06.07 / Endokrinoloogia

Kaheteistkümnendal juunil kirjutas arst 24a meesterahvale toksilise hüputüreoosi raviks välja tabletid Tiotil 50mgx6 päevas ja Betaloc zok 100mg päevas. Probleemiks oli südame kloppimine ja kõrge vererõhk, vereproovist selgus, et TSH oli 0,004 ja vaba T3 oli 35,8. Nüüd olen ravimeid võtnud 14 päeva ja need pole justkui mõjuma hakanud (tiotili infolehel oli kirjas, et see hakkab mõjuma 10...15 päeva jooksul). Nüüd on probleemiks, et pulss rahuloleku ajal langenud 45-60 (niipea kui tõusen püsti 120) aga vererõhk püsib ikka kõrge (rahuloleku ajal) ülemine 150-170 (õhtuti kõrgem) ja alumine 60-75. Kuna katsudes kilpnäärme suurenemist tunda ei olnud siis kohe ultraheli ei tehud ega ka uut vereproovi vaid kirjutati ravimid. Uus vastuvõtt on 12. juulil ja enne seda pean tegema uue vereanalüüsi ja ultraheli. Kas on ravimite kogustes mingi probleem, et pole mõjuma hakanud (betaloc tekitab tohutut väsimust, reaktsiooni aeglustumist ja keskendumishäireid) või pole praegu paanitsemiseks põhjust? Kuna võiks Tiotil minu olukorras mõjuma hakata kui üldse?



Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Võin Teid rahustada, küllap tiotiil mõju avaldab. See on ka tõenäoliselt näha enne järgmisele vastuvõtule minekut tehtavates analüüsides. Annus on piisav ja nagu ise ka kirjutate, ongi südametegevus juba rahulikumaks muutunud. Betaloci annust võite proovida poole võrra vähendada ja võtta 50mg (pool tabletti) päevas. Pidage silmas päikesest ja kuumast saunast hoidumist. Lõunamaareisid sel aastal kõne alla ei tule.
Kilpnäärme ületalitlusele on iseloomulik teatav ärevus ja kalduvus muretsemisele, mis möödub koos hormoonnäitajate normaliseerumisega. Soovin Teile kannatlikkust, sest kilpnääret tuleb ravida veel kuid, võimalik, et tuleb peale tablettravi kaaluda ka näiteks radiojoodravi võimalust. Tegemist on siiski täiesti ravitava healoomulise haigusega ja küll ka tulemus tuleb.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

suhkruhaigus

23.06.07 / Endokrinoloogia

Olen 62 aastane ja kõvasti ülekaaluline, veresuhkur oli hommikul tühja kõhuga 7 .perearst kirjutas välja rohu metforal.Peres kellegil suhkruhaigust ei ole. Perearst ütles, et nüüd ei katsetata enam dieediga suhkrutõvest vabaneda vaid kohe tablettidega. Kas see on nii õige+

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Jah, see on õige. Dieedipidamine on loomulikult endiselt oluline ja kui suudate 10 või enam kilo kaalus kaotada, võivad ka veresuhkrud korda minna ja tablettravi vajadus kaduda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Promocroptin ja peavalu

23.06.07 / Endokrinoloogia

Tere.
Olen 24ndat nädalat rase ja viis päeva tagasi lõpetasin arsti soovitusel promocriptini võtmise. Võtsin seda 5 mg päevas, kuna aastaid tagasi avastati ajuripatsi kasvaja, mis tootis liiga palju prolaktiini.
Peale lõpetamist olen hädas tuksuva peavaluga pea vasakul küljel ja vasaku silma taga. magada on raske, kuna tundub, et pikaliolek mõjub eriti halvasti.
Kas see võib olla tingitud promocriptini võtmise lõpetamisest?
Aitäh.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Pigem mitte. Kahjuks ei tea ma, millise ja kui suure tuumoriga tegemist on, kuid bromokriptiinravi lõpetamine ei tohiks kasvaja iseloomu ja suurust küll mõne päeva jooksul muuta. Pigem on ikka tegemist veresoonte toonuse muutusest tingitud pinge- või kobarpeavaluga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

valud

22.06.07 / Endokrinoloogia

tere.nädalajagu juba valutab pea,arvasin,et järjekordne migreen,aga kaks päeva tagasi ärkasin kohutavama peavaluga,mis oli vist kõrvadessegi läind.neelata oli valus,aga mitte kurgust,vaid et pea ja kõrvades valud,peeglisse vaatasin,ehmatasin,et kael jäme,oli nagu vedel sültjas mass naha all ümber kaela,katsudes paremal pool lisaks veidi valulik suur 3-4cmkõvem muna,täna oksendan poolest ööst,nõrkus,pea tahab valu pärast lõhki minna,silmad valusad,vererõhk oli hommikul 165/100,muidu alati madalavõitu. võtnud ainult ibumaxi. kolisin alles,perearstile ei saand,helistasin,et väga paha ja mulle öeldi nipsakalt,et meil kohad täis. tallinna minna 40km ei jaksa, mida teha ja mis mul viga,tööle ei saand ja arstile ka mitte. aitäh.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Sellisel juhul on ainsaks lahenduseks kas kiirabi korras või iseseisvalt pöörduda lähima haigla vastuvõtutuppa, kus tehakse vajalikud analüüsid ja osutatakse esmaabi. Antakse ka tõend, mis põhjendab töölt puudumist. Võimalik, et tegemist on alaägeda türeoidiidiga (alaägeda kilpnäärme põletikuga), mida saab kiiresti ja tulemuslikult ravida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

küsimus

21.06.07 / Endokrinoloogia

Tere!
Käisin sisearsti juures kilpnäärme pärast. Saatis mind tegema verproovi, kust võeti palju igasugu asju. Sain vastuseks kõik on korras,antitrombiin III 94%.
Mida see tähendab?
Ette tänades.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
See on hea uudis, et Teie kilpnääre on korras. Antitrombiin III on aga hoopis trombitekkimise marker. 94% on siiski normi piiridesse jääv vastus, seega võite olla rahulik.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Ülimadal kehatemperatuur.

21.06.07 / Endokrinoloogia

Millest võib olla tingitud madal(34,7)kehatemperatuur?2,5a lapsel kehatemp.35,1 või selle lähedal,rohtu midagi ei võta.2 nädalat tagasi lõpetas antibiootikumi ravi.Eile palavik 37,2 ja peale uinakut 35,1.Täna hommikul 34,7.Kas see võib viidata mingisugusele kilpnäärme haigusele või muretseme ilma asjata?Laps tundub terve.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Viidet kilpnäärmehaigusele siit küll välja lugeda ei saa. Pidage nõu perearsti või vajadusel lastearstiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

voodi märgamine

21.06.07 / Endokrinoloogia

tere olen 19a mees ja mind painab juba lapsest saati see probleem kuid vahepeal jäi see yle kuid nyyd viimasel kuul on see probleem tagasi tulnud.
Seda juhtub nii 1-3 korda nädalas. mida ettevõtta.
ette tänades

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Soovitan pöörduda kõigepealt oma perearsti poole, sest teha tuleb mõned analüüsid. Kuigi voodimärgamise põhjused on tavaliselt pigem psühholoogilist laadi, tulevad välistada mage- ja suhkurdiabeet, kuseteede haigused jne.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

probleem põlvedega

18.06.07 / Endokrinoloogia

Mul on hüpotüreoos. Samas on mul viimasel ajal põlved kuidagi kangeks jäänud ja liikumine on muutunud järsult vaevalisemaks, põlvedest käivad naksud läbi ja mõnikord käimisel on selline tunne et põlv tahab paigast minna. Kuigi olen väga noor. Perearst määras mingid analüüsid liigestele ja kuna need olid korras, siis reumatoloogi juurde ei suunanud. Kas see võib olla seotud hüpotüreoosiga ning kui hormoonid korda saavad, kas on lootust et see probleem läheb paremaks kui see on kuidagi sellega seotud?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Ebapiisavalt kompenseeritud hüpotüreoos võib anda mitmesuguseid ebamääraseid vaevusi - ka liigesvaevusi. Püüdke adekvaatse asendusraviga kilpnäärmehormoonid täiesti korda saada. Kui peale seda liigasvaevused püsima jäävad, tuleb teha kordusuuringud ja vajadusel ka reumatoloogiga konsulteerida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

liigne karvakasv

18.06.07 / Endokrinoloogia

olen 22a mees ja propleeme karvakasvuga paari kuuga on asi hullemaks läinud näole(silmade alla sinna kuhu tavaliset habe ei kasva)
ja kõrvadele on tekkinud karvad ja selg ja rind on ammu karvane.on ka vahel peavalud ja väsimus.mis peaks ette võtma?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Ei oska Teie rohket karvakasvu küll ühegi endokriinhaigusega seostada. Pigem soovitan pöörduda perearsti vastuvõtule väsimuse ja peavaludega ja teha vajalikud uuringud nende vaevuste põhjuse selgitamiseks. Rikkalik karvakasv on pigem pärilik iseärasus kui haigus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Tohutu higistamine

17.06.07 / Endokrinoloogia

Tere!
Olen 24 a noormees ja mureks on liighigitamine ja südames torked. Käisin ka tervise uuringutel kardioloogi juures , kes omakorda saatis mind koormustestile , mille tulemused olid normaalsed , siis käisin ka EHHO-s, mille tulemused olid ka normaalsed ja lõpuks käisin vereanalüüsi andmas türeotropiin ehk kilpnääret stimuleeriva hormooni kohta (lühend S-TSH) tulemuseks oli 3,93, referents 0,4-4,0. Kurb on see , et ma ei saanud absoluutselt aru milles võib see liighigistamine olla. Kirjutati välja rohud Nebilet , mis on kõrgvererõhutõve ravimid ja kõik. Lihtsalt nii kohutav higi voolamine on üle keha ja enesetunne on halb ning seda alati , siis kui palav on ja lihtsalt kui midagi teen , isegi siis kui olen poes. Selline tervisehäire hakkas siis kui võtsin aastaga 20 kg juurde. Kas võib olla lahendus sellele ?
Olen väga tänulik, kui saan kasuliku infot !

I.K

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on korras ja see ei saa olla liighigistamise põhjuseks. Üks niidiots siiski on. Kirjutate, et võtsite kaalus aastaga 20kg juurde. Kuidas see juhtus? Kas olete tugevalt ülekaaluline? Kui see on nii, tuleks püüda kaal normi saada, siis leevendub ka higistamismure, ka vererõhk normaliseerub ja ravimeid pole vajagi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: