Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3116 küsimusele.

 

kilpnäärme ületalituse haigus

14.03.07 / Endokrinoloogia

Olen kuulnud, et kilpnäärme ületalituse puhul ei ole soovitatav päikest võtma ega saunas käia. Kas see on "ei ole soovitav", "pigem ohtlik" või "ei tohi"? Kui ohtlik see tegelikult on? Plaanin minna mai lõpus Bulgaariasse. Ei usu, et seal sel ajal väga kuum, pigem mais seal on tavalise Eesti suve moodi. Kuid päikese käes olemist ma seal välistada ei saa, lähen ju väikse lapse pärast, selleks, et ta saaks seal päiksest ja heast kliimast tervist ja jõudu.
Mida teha? Kui minule see Bulaagia päike saab ohtllik olema, siis kas ma pean reisi st loobuma?
Ma võtan merkazoliili juba 4 kuu jooksul. Arsti sõnul minu haigus nüüdseks kontrolli all ja paranemise väljavaated on head.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kõrge temperatuur ja intensiivne päikesekiirgus võivad põhjustada kilpnäärme ületalitluse süvenemist ja seepärast soovitatakse patsientidel nendest hoiduda. Kui Teie haigus on praegu raviga kontrolli all, arvan, et Bulgaaria-reisist loobuda pole vaja. Bulgaaria ei asu troopikas. Võtke oma ravimid kaasa ja jätkake ravi Teie arsti nõuande kohaselt. Püüdke hoiduda ereda keskpäevapäikese eest, ärge päevitage tundide kaupa, kandke peakatet ja päikeseprille. Oluline on Teie enesetunne. Kui tunnete päikese käes südamekloppimist ja väsimust, tuleb minna varju. Peale naasmist kontrollige kindlasti kilpnäärme talitlust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpnäärme ületalitus

14.03.07 / Endokrinoloogia

Minu naine on 38a. ja temal on avastatud kilpnäärme ületalitus. Ta saab merkazoliili ravi viimase 3-4 kuu jooksul ning raviarsti sõnul peaks ta ennast vähemalt 1 aasta jooksul veel ravima enne kui tohib rasestuda. Samas lapse saamise soov on suur, aga bioloogiline kell tiksub mitte tema kasuks. Lugesin, et sama probleemile te juba kuskilt eelmistes vastustes kirjutasite, et tasub arutada raviarstiga radiojoodravi, mille tagajärjel Teie sõnul "ei tohi küll 6 kuu jooksul rasestuda, kuid samas on ületalitluse retsidiiv tulevikus välistatud ja edaspidi võite kilpnäärmega arvestamata pere juurdekasvu planeerida"

Kas radiojoodravi on tõepoolest "kiire ja effektiivne"? Kas selle tulemusena ei arene kindlasti kilpnäärme alatalitus, mis jääb ju tegelikult elu lõpuni ja seega inimene vajab medikamentooset ravi ka elu lõpuni?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kui lapsesaamise soov on suur, rääkige sellest ka Teie abikaasa kilpnääret ravivale arstile ja arutage läbi kõik võimalikud raviviisid, nende eelised ja puudused.
Tõenäoliselt on kilpnäärme ületalitluse põhjuseks difuusne toksiline struuma. Sel juhul on ravivõimalusi põhimõtteliselt kolm:
1. tablettravi - võtab aega vähemalt aasta, esimese ravivaba aasta jooksul tekib pooltel patsientidest uus ägenemine. Samas jääb kilpnääre alles ja tööle ning mõned patsiendid lähevad vaibefaasi pikemaks ajaks
2. radiojoodravi - 6 kuud peale seda rasestuda ei tohi. Toob kaasa püsiva alatalitluse ja eluaegse asendusravi L-türoksiiniga. Raviefekt on püsiv. Kui hormoonid on L-türoksiiniga normaliseeritud, pole rasestumisele mingeid vastunäidustusi.
3. Lõikus - kilpnäärme eemaldamine. Kõige kiirem. Kasutatakse tavaliselt siiski juhtudel, kui kilpnääre on mahult väga suur. Toob kaasa püsiva alatalitluse ja eluaegse asendusravi L-türoksiiniga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

selgusetu haigestumine

14.03.07 / Endokrinoloogia

Tere ,hea doktor!
Olen normkaalus,tervislike eluviisidega pensionil olev naine.Mul on varem diagnoositud südame mitraalklapi rike,otoskleroos ja vasaku puusaliigese osteartroos.
Mind tabas 10.02. tugev valuhoog paremas küljes roidekaare alt kuni puusanukini.Püsiv , ühtlaselt tugev valu kestis ligi kaks päeva ja vaibus.Seedetegevus ja uriini eritumine olid normis. Perearsti poolt ja traumapunktis võetud vereproovid viitasid tugevale põletikule.Olin haiglaravil nädal aega,mil sain i.v. Sol.Zinacef 750mg x3 jaSol.Gentam. 240 mg x1.
Kõhuõõneelundite uuringutel ja kompuutris patoloogiat ei leitud. Haiglas olles tekkis kerge tasakaaluhäire,mis iga päevaga süvenes. 27.02 peale autoga kompuutris käimist tekkis iiveldus,oksendamine ja tasakaalukaotus.Kukkusin kodus pea ja õlaga vastu seina,vigastades kaela,puusa ja põlve. Arsti korraldusel olen võtnud Betaserc 24mgx3päevas.Tasakaal on veidi paranenud.Iiveldustunne ,kollane keelekatt,maitsetundlikkuse muutus ja soolasus püsib.Rinnaku taga ja vasakul roiete piires on raskus ja rõhumistunne.Kas on võimalik,et mingi endokriinelundi tegevuse häire võib olla sellise kestva tervise halvenemise põhjuseks?Palun abi! Kaunist kevadet ja jõudu Teile! Kati

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Endokriinhaigusega siin küll tegemist ei ole. Võimalik on kuseteede infektsioon või sapikoolika, mis alati ultraheliuuringul või kompuutris mingeid spetsiifilisi muutusi ei anna. Peale kompuutris käimist tekkis tõenäoliselt ajuvereringehäire, mis tõi kaasa tasakaalu kadumise. Miks tervis peale korralikku põletikuravi tagasi ei ole tulnud, vajab selgitamist. Kas põletikunäitajad on nüüd korras? Võib-olla tuleks teha mao-uuringud (gastroskoopia). Kas südamega on kõik korras?
Siin on Teie perearstile parasjagu peamurdmist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kaalutõus

13.03.07 / Endokrinoloogia

Tere!
Olin haige kaks nädalat, tavaline palavik, köha-nohu, kõhulahtisus...Selle kahe nädala jooksul tõusis kaal 8kg ja paisumine jätkub lausa silmnähtavalt. Kolleegid soovitasid endokrinoloogiga konsulteerida, ka perearst nii mokaotsast, ütles, et räägi nendega, ei mingit saatekirja ega miskit :(
Oskate natukesegi ehk öelda, millest see kohutav kaalutõus tuleneb?
Päikest :)
S.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kahe nädalaga ja veel viitusinfektsiooni ja kõhulahtisuse foonil juurde võtta 8kg on müstika. Ükski endokriinhaigus sellist asja küll ei põhjusta.
Nii kiire kaaluiibe puhul tekib kahtlus, et tegemist ei ole rasvkoe rohkenemise, vaid vedeliku peetusega. Samas peaks inimene kõhulahtisuse korral just vedelikku kaotama. Kas infektsioon ei ole põhjustanud neeru- või südamelihase kahjustust? Igal juhul vääriks see küll perearsti tähelepanu ja põhjalikumaid uuringuid.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

liigne karvakasv näol

10.03.07 / Endokrinoloogia

TERE
Olen 24 aastane naine.Mure selles ,et juba pikemat aega on mul näo piirkonnas tihenenud karvakasv ja menstruatsioon lükkub iga korraga umbes nädalaega edasi. Endrokrinoloog ütles ,et suhkur veres mõjutab mu hormoone ja samas ka munasarju ,millest on tingitud mesise häired.Arst kirjutas mulle Metforal 850 ravimit .Sooviks teada teie arvamust, kas see on õige ravi ja kas mul on lootust kunagi nendest karvadest lahti saada?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tõenäoliselt on tegemist polütsüstiliste ovaariumide sündroomiga, mille puhul esineb liigne karvakasv, ülekaalulisus, menstruaaltsüklihäired. Günekoloogilisel ultraheliuuringul leitakse munasarjade tsüstilisus. Liigse karvakasvu põhjuseks on ülemäärane meessuguhormoonide tootmine polütsüstilistes munasarjades ja rasvkoes. Ravis on oluline kaalulangetamine ja meessuguhormoonide sisalduse normaliseerimine veres. Selleks kasutatakse hormonaalseid kontratseptiive (näiteks DIANE), raskematel juhtudel ka spetsiaalseis antiandrogeene (ANDROCUR). Meessuguhormoonide taseme alanedes väheneb ka liigne karvakasv, kuid see toimub aeglaselt (toimet hinnatakse 6 kuu möödudes) ja visalt.
Enamasti on sellistele patsientidele omane ka kõrge insuliini tase ja kalduvus diabeedile. Seepärast peetakse soodsaks metformiini toimet, mis vähendab insuliinresistentsust ja aitab mõnel patsiendil ka kehakaalu vähendada. Otseselt karvakasvule metformiin ei mõju.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Eca Stack tabletid

10.03.07 / Endokrinoloogia

Tere!

Olen 1 tüüpi diabeetik olnud 6 aastat, veresuhkur on normis ja üldine tervis hea. Probleem on nii kehakaalu kui ladestunud rasvaga. Üldine enesetunne on raske ja kohmakas. Toitun ikka enam-vähem tervislikult, magusat ei pugista. Kuulsin Eca Stack tablettidest. Kas diabeetik võib neid tarvida? Olen lugenud riskide kohta, aga ka efektiivsuse kohta. Loomulikult trenn ja õige toitumine käib kaasas.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kahjuks ei ole Eca Stack tabletid ja nende toime mulle tuttavad (tegemist on tõenäoliselt uue käsimüügiravimiga). Kui tabletid glükoosi või fruktoosi ei sisalda, võite neid proovida. Kaalu langetamine 1. tüüpi diabeetikul on tüsilik ettevõtmine, sest hüpoglükeemiate vältimiseks peavad sünkroonselt väheneva süsivesikute hulgaga vähenema ka insuliini annused. Trenn ja õige toitumine on ikka kõige alus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpnääre

10.03.07 / Endokrinoloogia

tere olen noor inimene, probleem on selles et kui midagi füüsilist teen siis hakkan jubedalt higistama ja teinekord hakkab täitsa halb kui isegi midagi kerget teen,aasta tagasi käisin kilpnäärme arstil kuid proovid olid korras täiesti,südant on ka uuritud kuid too on korras,väsimus ja roidumus on ka pidev ja ei teagi millest see kõik võib olla,kas närvid mängivad siin mingit rolli või kuhu peaksiun pöörduma,vahest tekib selline pööritus ja väsin ka ruttu,olen muidu 24-aastane

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Esmalt soovitan pöörduda uuesti oma perearsti juurde. Kui aasta tagasi samade vaevustega olid kilpnäärmeanalüüsid korras, pole kilpnääret uuesti üle mõtet kontrollida. Endokriinhaigustest annab sarnast kroonilise väsimuse sündroomi veel krooniline neerupealiste puudulikkus. Tavaliselt kaasneb siis ka kaalulangus ja naha pigmenteerumine. Samas võib põhjusi olla teistestki valdkondadest kuni depressioonini välja. Teid nägemata ja uuringuid tegemata on head nõu anda võimatu.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpnääre

10.03.07 / Endokrinoloogia

kas vereproovid selliste näitudega on normaalsed TSH-1,46 ja T4-14,26,olen 25 aastane ja veidi mures

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teie vereproovide vastused on normis ja muretsemiseks pole põhjust (T4 asemel peaks siiski vist olema FT4).
Tervitades,
dr. Anu Ambos

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Sõlm kilpnäärmes

08.03.07 / Endokrinoloogia

Esimine kord käisin endokrinoloogi juures - ultraheliuuringud on tehtud, biopsia võetud, aga ei saa aru arstide keelt. Probleem on järgmine: avastati kilpnäärme vasemas sagaras pindmiselt isoehhogeenne terava kontuuriga sõlm, 15mm.Preparaat: follikulaarepiteelirakkude keskmise suurusega ja suuri proliferaate, kolloidi ja verd. Arst saadab mul see sõlm ära lõigata. Aga ma ei saa sellest aru, kas lõigatakse ainult sõlm, või terve kilpnäär? Kas operatsioon on vajalik, sõlm ei ole suur ja ei tea, kas ta kasvab või ei (esimine kord tehtud uuringud).
Kilpnääre ise on normaalse asetusega, normaalse suurusega, ehhogeensus on normaalne.TSH 1,98, TPO Ak 12, FT4 13,0, CT

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Teid saadetakse operatsioonile mitte sõlme suuruse vaid pahaloomulisuse kahtluse tõttu. Follikulaarepiteeli proliferaadid tsütoloogilises preparaadis pole küll mingi kindel vähileid, kuid teatav kahtlus preparaati vaadanud arstil tõenäoliselt tekkis.
Lõikuse ulatuse määrab opereeriv kirurg ja otsustavaks on enamasti lõikuse käigus kahtlasest sõlmest tehtud koeuuring.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

autoimmuunne türeoidiid ja jood?

07.03.07 / Endokrinoloogia

Ultraheli näitas, et mul on kilpnäärme struktuuri muutused; ehhogeensed muutused, mis viitavad siis autoimmuunse türeoidiidile...
Gastroenderoloog soovitas mul võtta KELPAMAXI (minu mao hädade vastu)...
Kuna Kelpamax sisaldab joodi, kas tohin seda tarvitada, st kas autoimmuunse türeoidiidi puhul on joodiga mingit pistmist?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Autoimmuunsel türeoidiidil joodiga olulist pistmist ei ole ja kelpmaxi võite tarvitada. Samas ei ole joodil Teie kilpnäärmele ka mingit ravivat toimet.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: