Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3106 küsimusele.

 

kilpnääre

07.03.07 / Endokrinoloogia

Olen 38.a. naine. See aasta avastati ultra heliga 1 kilpnäärme sõlme suurusega 15mm. Koebiopsias leitud ebatüüpilised rakud, teised analüüsid kõik korras. Saadetakse operatsioonile. Kas ma peaksin operatsiooni tegema? ja kui raske see operatsioon? Olen väga mures. Palun andke nõu! Tänan.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Operatsioonile saadetakse Teid pahaloomulise kasvaja kahtlusega. Seepärast on operatsioon kindlasti vajalik. Kilpnäärmevähi korral ei ole tavaliselt muutusi hormoonanalüüsides, ka antikehade tiiter on madal. Punktsioonil saadud rakkudes ilmnes teatud sarnasus vähirakkudega. See ei tähenda, et Teil kindlasti ongi vähk, kuid risk on suur. Täpselt saab kilpnäärmevähki kinnitada või ümber lükata üksnes lõikuse käigus saadud koetükkide uurimisel. Tavaliselt tehakse vähikahtluse korral lõikuse ajal kiiruuring ja kui see kinnitab vähki, tuleb kogu kilpnääre eemaldada, lisaks üle vaadata kaela piirkonna lümfisõlmed. Kui vähikahtlus ei kinnitu, eemaldatakse tavaliselt ainult sõlme sisaldav kilpnäärmesagar.
Lõikus ei ole pikk ega raske, kuid toimub üldnarkoosis. Lõikusjärgne periood pole seotud oluliste vaevustega, kuna haav on väike, ei sega söömist ega liigutamist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

alatalitus

07.03.07 / Endokrinoloogia

Tere!

Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitus. Endokrinoloogi juures käisin esimest korda veebruari alguses. Kuna saatekirja sain naistearstilt seoses mitte rasestumisega, ütles endokriniloog, et kolme kuu jooksul hoiduda rasestumisest, sest on suur katkemise oht.
Mure nüüd siis järgmine - Endok. kirjutas mulle välja rohud (hetkel mine ei mäleta), mida tuleb võtta 3/4, kuid ootamatult olen jäänud lapse ootele. Kas peaksin oma arstiga ühendust võtma, et ravimi suurust tõsta vüi peaksin enne minema günekoloogi juurde, et veenduda veretesti abil oma raseduses?
Loodan, et saite mu segasest kirjast aru.

Päikselist päeva soovides,
Tallinna tüdruk

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Soovin Teile õnne rõõmsa elumuutuse puhul. Tegema peate mõlemat. Tuleb ühendust võtta oma günekoloogiga ja ka endokrinoloogiga. Järjekord pole oluline. Tõenäoliselt võtate L-türoksiini 3/4 tabletti (75 mcg) päevas. Nüüd võite julgesti võtta terve tableti päevas. Kindlasti tuleb teha uus vereproov, mis võimaldab annust täpsemat tiitrida.
Tervitades ja jõudu soovides,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpnääre

06.03.07 / Endokrinoloogia

ma kardan, et mul on kilpnääre.. nimet ma koguaeg röhitsen ning tunnen, et mu kael paisub ning hing jääb kinni. On need kilpnäärme tunnused?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Röhitsemine ei ole küll kilpnäärmehaiguse tunnus. Röhitsemise puhul liigub makku sattunud õhk mööda söögitoru ülespoole ja võib neelu piirkonda jõudes ka hetkeks põhjustada õhupuudustunnet. Tavaliselt on õhu makku sattumise põhjuseks söögitoru ja mao vahelise klapi sulgumatus ja aplus söömisel. Nõu tuleks pidada esmalt perearstiga ja vajadusel gastroenteroloogiga (mao-soolearstiga).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnääre haige

06.03.07 / Endokrinoloogia

Tere!Mure siis selline ,et kaks aastat tagasi diagnoositi mul struuma,võtsin vatavalt arsti ettekirjutusele joodi ja peale seda vaevused kadusid.Nüüd on mind vaevama hakanud enam vähem samad mured ,kui siis-mälu halvenemine,neelamine valulik ja kurk vahel lausa valutab,lümfisõlmed suurenenud,unehäired.Kas ma peaksin sellest perearstiga rääkima või otse endokrinoloogi juurde pöörduma?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Struuma tähendab kilpnäärme suurenemist. See ei saa kuidagi põhjustada mälu halvenemist, unehäireid ega lümfisõlmede suurenemist.
Pöörduge kindlasti oma perearsti juurde ja rääkige oma vaevustest. Teiste uuringute hulgas kontrollib perearst ka Teie kilpnäärme suurust ja talitlust, ning vajadusel suunab edasi endokrinoloogile.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

täpsustus

06.03.07 / Endokrinoloogia

Leid- toksiline struuma paremas sagaras mis pärsib ülejäänud kilpnäärme koe talitlust.Joodi neeldumine kilpnäärme koes 24 t möödudes 25%.Saadeti oma arsti juurde tagasi - järjekord on aga üle 2kuu.Mida see diagnoos ütleb?Kas peaks midagi kohe tegema või on aega küll?Olen nagu Polkovniku lesk- lisaks proteiin C puudujääk organismis, mille tõttu võtan 1,5 tabl. marevani päevas.Nüüd juba pool aastat näpu- ja varba otsad valutavad - 2* sissekasvanud küünt lõigatud- ühe korra ei saanud tuimaks, teise korra oli tuimestuse üle minnes nii meeletu valu, et hakkas mõistusele.Hüppeliigese siseküljel nahk on imeõhuke ja tumepunane(nagu verevalumil) ja mitu korda mädanema läinud.Siis on mul vahel tasakaalu häired- voodi tuleb vastu,olen pikali,oksendan, pead liigutada ei saa....
Järsku pole mul midagi viga ja kõik on seletatav kilpnäärme hälbega????

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kas peate midagi tegema või ei, sõltub hormoonanalüüsist. Kui kilpnäärmehormoonide tase on ülemäära kõrge ja tegemist on kilpnäärme ületalitlusega, on vajalik radiojood- või operatiivne ravi. Kui kilpnäärmehormoonid on korras ja talitlus normis, pole koheselt midagi vaja ette võtta ja jääte tõenäoliselt jälgimisele. Trombivalmidus ja sissekasvanud küüned siin asjasse ei puutu, need pole kilpnäärmega kuidagi seotud.
Arvan, et võite oma järjekorra ära oodata ja siis koos omaarstiga edaspidist ravi planeerida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Veresuhkur 5,9

06.03.07 / Endokrinoloogia

Tere olen 26 a. noor naine pikkus 173 cm, kaal 70. Veresuhkur mõõdeti 5,9. Magusat söön väga vähe, kui siis hommikul 1 kohuke. Vahel harva mõne kommi. Mida peaksin tegema, et veresuhkrut alandada.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Arvan, et Te ei peaks oma veresuhkru pärast esialgu muret tundma. Veresuhkur 5,9 mmol/l tühja kõhuga veeniverest võetuna on täiesti normi piires. Kui veri võeti näpuotsast ja veresuhkur määrati glükomeetriga, on 5,9 mmol/l küll veidi kõrgem täisvere normist, kuid jääb lubatud vea piiridesse. Soovitada võiks lihtsalt korduvat määramist mõne aja möödudes (paar nädalat kuni paar kuud).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpnääre ja rasedus

01.03.07 / Endokrinoloogia

Tere!Olen esimest kuud rase,kui hiljuti avastati,et mu kilpnäärmenäidud pole korras.Arstile saan alles aprillis.Kas see pigistustunne mu kõris võib mõjutada mu raseduse kulgu?Lugesin,et see võib viia raseduse katkemiseni või midagi muud hullu.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Pigistustunne kõris ei saa küll kuidagi raseduse kulgu mõjutada. Kilpnäärme mahuline suurenemine ja sõlmelised muutused on on selles mõttes ohutud.
Hoopis teine asi on kilpnäärme talitlus, millest saab ülevaate hormoonanalüüside abil. Kilpnäärme alatalitlus võib tõepoolest olla lootele ohtlik või koguni põhjustada raseduse katkemist. Seepärast peab alatalitluse puhul rasedal naisel ravi alustama viivitamatult. Ületalitlus nii ohtlik ei ole ja kergematel juhtudel võib raseduse puhul ületalitluse ravist loobuda.
Küsige oma arstilt, millega Teie puhul konkreetselt tegemist on. Vajadusel saab kokkuleppel korraldada endokrinoloogile pääsemist ka erakorraliselt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpmäärme alatalitlus?!

01.03.07 / Endokrinoloogia

Tere tohter,

olen 24aastane naine, minu normaalkaal on olnud 53 kilo, alla selle oli vähese söömise korral kerge kilosid kaotada. Kuskil aasta tagasi hakkas kaal tõusma, vahemikus 58-61 kg, hakkasin dieeti pidama, aga alla 58 kilo kaalulangetamine ei õnnestu, tunnen end raskelt ja murelikult. See ei ole minu puhul tavaline nähtus, samuti olen lugenud muudest sümptomitest, mida võib põhjustada sellise nnim haiguse esinemine, nimelt esineb mul pidev lakkamatu depressioon. Olen kaalunud juba ammu pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule, kas peaksin seda tegema, et kindel olla ja lahendus leida? Lisaks küsimus, kas seda tuvastatkse vereprooviga või saab ka lihtsamalt? Kardan lapsest saati nõelu....Aitäh vastuse eest!:)

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Depressiooni korral on mõistlik pöörduda pigem psühhiaatri kui endokrinoloogi vastuvõtule. Teie 5kg-ne kaalutõus ei ole küll tõsiseltvõetav depressiooni põhjus, pigem kaasnähe. Igaks juhuks võiks kontrollida kilpnäärme talitlust, eriti kui perekonnas esineb kilpnäärmehaigusi. Selleks piisab perearsti juures määratud ühest hormoonanalüüsist (TSH). Kilpnäärme alatalitlus võib soodustada mõõdukat kaalutõusu ja depressiivsust. Teisi võimalikke endokriinhaigusi, mis Teie olukorraga seostuksid, mul küll pähe ei tule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpnääre

01.03.07 / Endokrinoloogia

Tere!
Olen 42.a. naine. 2005.aastal dignoositi mul kilpnäärme alatalitus, TSH oli 18,7.
Arst määras L-türoksiini, mida hakkasin võtma 150 mikrogrammi (3 tabletti).
Olen käinud teatud aja tagant uusi proove andmas ning näidud on muutunud vastavalt:
aug 2005 18,7
aug 2005 (3 nädalat hiljem) 13,4
okt 2005 10,9
jaan 2006 1,49
aug 2006 3,2
dets 2006 0,39
alates detsembrist muutis raviarst annust 125 mikrogrammini
veebr 2007 4,2
veebruaris tehtud ka FT3, mis oli 3,67.
Minu küsimus on selles, et kas TSH võib selliselt kõikuda, ma mõtlen just viimaseid näite või on kogemata tegemist eksitusega.

Ette tänades

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tõepoolest, ka TSH võib kõikuda ja Teie puhul ei olegi alates jaan. 2006 kõikumised kuigi suured, väärtused jäävad enam- vähem normivahemikku. Et tulevikus paremini orienteeruda, võiks kõrvuti TSH-ga määrata ka FT4, mis näitab otseselt kilpnäärmehormooni sisaldust veres antud hetkel. TSH on pigem kaudne marker peegeldades kilpnäärme hüpofüüsist lähtuvat stimulatsiooni, lisaks on TSH -le omane ajaline inerts. FT3 määramisel pole edaspidi mõtet.
Jätkake asendusravi praeguses annuses (125 mcg päevas) ja tehke uus analüüs septembris-oktoobris. Kui see on normi piires, võib annus jääda samaks ja edaspidi tehke analüüsid üks kord aastas.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Higistamine

01.03.07 / Endokrinoloogia

Tere!
Olen 43 a diabeetik.
Juba pikemat aega olen hädas sellega, et
1) juuksed on lahti.
2) Ka küüned on haprad ja murduvad (- kuigi see häda on kogu elu olnud)
3) Kuid kõige härivam on kuskil pool aastat kestnud öine higistamine ja just rinna pealt on öösärk kummaliselt märg. Kaenlaalustega pole mingeid ülearuseid probleeme.
Kas sellise rinna pealt higistamise puhul võiks tegu olla kilpnäärmega? Kliimaksi esimesed sümtomid? Diabeedist tingitud?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kas Teil on 1. või 2. tüüpi diabeet? Kas süstite insuliini? Millised on Teie veresuhkru väärtused? Need on küsimused, millele peaks vastama, kui arutleda Teie probleemide võimaliku seotuse üle suhkurtõvega. Ka algav kliimaks on tõepoolest võimalik. Kas menstruaaltsükkel on püsinud regulaarsena? Kilpnäärmehaigusele Teie vaevused otseselt ei viita.
Arutage oma muret raviarstiga, kellel on piisavalt infot Teie tervise kohta ja kes saab vajadusel teha lisauuringuid.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: