Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3192 küsimusele.

 

kasvohormoon

08.05.07 / Endokrinoloogia

milline on see vanuse piir millal võib kasvuhormooni manustada....
asi on selles et ma olen 153 cm pikk ja 15 aastat vana....
ema ja isa on mõlemad pikad.suitsu ma ei tõmba ja liimi ka ei nuusuta.......
suured tänud vastuse eest juba ette!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
See on suurepärane, et Te suitsu ei tee ja liimi ei nuusuta. Rääkige oma murest isale või emale ja kui nemad Teie muret jagavad, saate kindlasti perearstilt saatekirja lasteendokrinoloogi juurde. Seal selgub, kas kasvuhormoon võiks Teid aidata.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Endokrinoloog rakveres

08.05.07 / Endokrinoloogia

Tere, olen meessoost, 17 aastane ja elan Rakveres. Kahtlustan kasvu ja puberteedi ea peetust ning sooviksin endokrinoloogi juurde minna (kas Rakveres on üldse sellist arsti?). Kust peaksin alustama? Ning kas on võimalik saada nii arstile, et perearsti juurest läbi ei pea käima?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Rakveres võtab vastu endokrinoloog dr. Köhler. Vastuvõtule pääsemiseks peaks siiski olema perearsti saatekiri (ei ole kursis, kas dr. Köleril ka eravastuvõttu on, kuhu võiks ilma pöörduda).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Rindades piim

08.05.07 / Endokrinoloogia

Olen 25.a naine.Olen söönud üle 3 aasta Logestit.Nüüd viimasel ajal on enesetunne väga kehva, pidevalt 37,2 palavik, iivelduhood, nõrkus jne.Paar nädalat tagasi avastasin, et rindades on piim või piimalaadne vedelik.Ka kehakaal on selle 3 aastaga tõusnud Ja päevad väga verevaeseks jäänud.Rase ma pole, tegin testi.
Milles võib asi olla ja kas peaksin Logesti söömise katkestama?Naistearstile saan alles 4.juuni.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Arvan , et kõigepealt peaksite nõu pidama oma perearstiga. Väike palavik, iiveldushood ja nõrkus on tekkinud viimasel ajal ja tõenäoliselt ei seostu kuidagi Logesti tarvitamisega. Halva enesetunde põhjusi on uuringuid tegemata raske oletada.
Piimaeritus rindadest, tsükli verevaeseks muutumine ja kaalutõus vajavad siiski günekoloogi tähelepanu ja seepärast on ka naistearsti konsultatsioon asjakohane.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

ületalitlus

06.05.07 / Endokrinoloogia

Tere
umbes aasta tagasi avastati et mul on kilpnäärme ületalitlus ,kilpnääre on sõlmiline .tarbin preaegu tiotiili .mure on selles et sooviksin rasestuda aga arst ei olnud sellega päri ,need rohud ei pidavat lootele hästi mõjuma.kas sellise haigusega on üldse võimalik raseduse peale mõelda?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Raseduse planeerimisega soovitan oodata, kuni haigus jõuab vaibefaasi ja hormoonid on püsinud korras mõnda aega ilma ravita. Raseduse ajal haigus tavaliselt uut ägenemist ei anna, küll on see oht peale sünnitust.
Samas kui rasestute planeerimatult ravi ajal, pole katkestamiseks vajadust. Kilpnäärme ületalitlus (kui tegemist on difuusse toksilise struumaga) taandub raseduse ajal ja ka tiotiili võib rasedatel raviks kasutada.
Kui ületalitluse põhjuseks on multinodulaarne toksiline struuma või türeotoksiline adenoom (neid haigusi esineb noortel naistel siiski oluliselt harvem kui diffuusset toksilist struumat), on lugu veidi teisiti. Siis soovitan küll tõsiselt ravi ajal rasedusest hoiduda. Ravi kompleksi kuulub ka radioaktiivne jood, mille manustamise järgselt tuleb rasedusest hoiduda pool aastat. Samas puudub hiljem ägenemiste oht ja kui pool aastat möödas, võib ka rasestuda.
Arutage asja veelkord oma raviarstiga ja arvan, et kilpnääre Teil tulevikus emaks saamist ei takista.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Liigne higitamine!

05.05.07 / Endokrinoloogia

Olen 15 a tüdruk, kehakaal on mul normis, teen ka natuke trenni. Mul on juba 2 aastat proobleeme liigse higistamisega, põhiliselt higistan kaenla alt, nii et särk on täitsa märg, siis veel käed ja vahest ka jalad jne. Käin iga päev jaheda dušši all (pidi higistamist leevendama), ning kaenlaaluseid pesen vähemalt 3 korda päevas ja kannan igal päeval puhast särki, kasutan ka deodorante. Olen proovinud ka Lavilini kasutada ja Maximat (vabandan kui valesti kirjutasin), kuid ka need pole tulemust andnud (Maxim ainult nädalaks võttis higistamise peaaegu ära ja seda ei saa rohkem kasutada, sest kaenlaalused hakkavad kohutavalt kipitama ja tulevad punased rõngad). Varem higistasin ainult koolis, kuigi mul muresid pole ja muidu tunnen ennast hästi, kuid nüüd hiljem higistan ka kodus, kui mängin lauamängu ja väike põnevus tekib või ka siis, kui kellegiga koolist läbi Interneti suhtlen. Ükski deodorant pole higistamist ära võtnud, ainult lõhnast olen lahti saanud. Tarbin ka väga palju vett.

Kilpnääre on mul kontrollitud ja see oli korras.
Ka perearstiga olen konsulteerinud, kuid ei leidnud abi.
Ka minu ema on higistama hakanud, kas see võib olla pärilik või koduste tingimustega seotud, ka mu õde on higistama hakanud.

Kas see võib olla seotud eaga või mõne haigusega (mul on ka väga probleemne nahk, kui sellest abi on)?
Kuidas oleks võimalik higistamist leevendada, isegi kui see on seotud eaga ja peaks varsti üle minema.
Kas nii noorele inimesele üldse mingit ravi tehakse ja kui tehakse, siis millist?

Vabandan, et nii pikalt kirjutasin ja kui valesse alateemasse kirjutasin.

Ette tänades J.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kahjuks ei oska ma aidata. Kui kogu pere on tõepoolest viimasel ajal suure higistamisega kimpus, tuleks mõelda koduse toatemperatuuri, õhuniiskuse ja ventilatsiooni peale. Endokriinhaigusega siin tegemist ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

neiu kehakaalu probleem

05.05.07 / Endokrinoloogia

Kas 15.a tüdruku suurem kehakaal ja mensesetsükli häired( vahel 45-50 päeva) võivad olla seotud hormoonidega? Kas see võib olla seotud kilpnäärme tegevusega?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Nii noores vanuses on menstruaaltsükli häired pigem reegel kui erand. Tsükkel normaliseerub hiljem iseenesest ja olulisi hormonaalseid häireid leiame harva. Ülekaalulisus pole paraku samuti selles eas tütarlaste hulgas haruldane. Igaks juhuks võiksite oma perearstiga siiski nõu pidada. Vajadusel annab ta ka saatekirja lasteendokrinoloogile.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

On see siis kilpnääre või mis?

04.05.07 / Endokrinoloogia

Tere! Lugu on selline et 5a.tagasi sõin kala ja luu läks kurku,küll ma kats
usin teda kätte saada aga tulutult.Peale seda ma koguaeg tundsin kurgus mingisugust ebamugavust,ehk nagu keegi istuks seal.Vahete-vahel lauldes kadus hääl ära ja hiljem sain rääkida sosinal.Lõpuks mõttlesin et olen niikaua neid kurgumandleid endale hoidnud ,ilmselt on aegnad äralõigata,seda enam,et vasakpoolne kasvas ka allapoole kurku ja kogus igasugust toitu enda sisse,mõttlesin et nüüd olen kõigist ädadest prii,peale oppi 1kuu oli kõik ok,aga siis tuli jälle tagasi see pigistamise tunne ja nüüd vel hullem.Kurgu arst saatis tegemaultraheli lümfinäärmete kohta,kõik on korras,käisin andmas verdet kontrollida kilpnäärmetalitust,veri on hea.Panin numbri kinni endokrinoloogi juurde,aga sinna saan alles juunikuus,ehk annate nõu mida seni teha,kuna nii sant on olla kui tunned et keegi poob sind koguaeg,närv on ka must ja klomp kurgus.Lähen poolest maist puhkusele ja ei tea kuidas olla.Olen üle 50a.naine ja ka kliimaksi aeg ei ole veel lõppenud,ehk menstruatsioon veel kestab,ehk see on sellest et võtsin kuuma hoogude vastu tablette,ehk kliaanet.Nüüd arst küll ütles et pean tegema veidi pausi umbes 2k.Peavalu on ka mul juba sest saati kui tundsin uuesti poomist.Jään teie vastust ootama.Kõikehead.Malle

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kurku läinud kalaluu ei saa küll kilpnäärmehaigust põhjustada. Niipalju sellest. Kilpnäärme suhtes saabub selgus, kui teete ära ultraheliuuringu. Seal on näha kas kilpnääre on suurenenud või on seal sõlmelisi muutusi. Ise küll kahtlen, et Teie vaevused võiksid olla kilpnäärmega seotud. "Poomistunne" on üks kõige sagedamini esinevaid psühhosomaatilisi vaevusi ja pigem kaldun arvama, et see on ka Teie puhul nii.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

alatalitlus

03.05.07 / Endokrinoloogia

juunis saab aasta kui olen tarvitanud türoksiini.Algul oli annus 25mg, kuid kolmekuu pärast vajasin 100mg. Nüüd siis on tulnud kõhulahtisus ja suur higistamine, kas see võib olla ravi annusest ja peaks käima endokrinoloogi juures kontrollis, kuigi endokrinoloog tahtis et läheksin alles jaanuaris 2008. Kas on põhjust muretsemiseks? Kas toidulisandid võivad mõjutada kilpnäärme ravi kuidagi? Kas toidulisandites olev joodisisaldus võib alatalitluse puhul olla kahjulik või mõjuda kuidagi teisiti organismile?Kas neid on soovitav võtta?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Mul on väga raske Teie asendusravi kohta järeldusi teha teadmata, millised olid viimase hormoonanalüüsi tulemused ja millal see tehti. Kui uuring tehti k.a. jaanuaris (peale vähemalt pooleaastast 100 mcg L-türoksiini kasutamist) ja oli korras, siis Teie praegustel vaevustel küll asendusraviga mingit seost ei ole.
Toidulisandid ja nendes sisalduv jood asendusravi ei mõjuta. Soovitada pole toidulisandeid alatalitluse puhul põhjust, kuid ka keelata mitte.
Soovitan pöörduda oma probleemiga perearsti poole, kes teeb ülduuringud ja konsulteerib vajadusel ka eriarstidega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

ilanäärmed

03.05.07 / Endokrinoloogia

Tere!
Olen paar korda öösel üles tõusnud selle peale, et ilanäärmed suus on aktiviseerunud, ila lausa jookseb.Kui kohe vett joon ,kaob ila jooksmine ära.Millest selline asi võib juhtuda?
Tervitades,
Merike

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Ühegi endokriinhaigusega ei oska küll Teie vaevusi seostada. Soovitan pöörduda perearsti poole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Hüpotüreoos

02.05.07 / Endokrinoloogia

Olen 44-aastane naine ja aastaid tagasi diagnoositi mul krooniline türeoidiit , paar aastat sain ravi , edasi käisin vaid kontrollis ja kõik oli korras . Sel kevadel selgus analüüsist , et TSH on 4,11 mlU/P , diagnoosiks hüpotüreoos ja raviks sain 25mg L-Thyroxini . Kuna olen viimastel aastatel vaatamata pidevale tegelemisele tervisespordiga ja söömise jälgimisele olnud väga hädas oma kehakaaluga ( olen 170 cm pikk , kaalusin varem 65-70 kilo , nüüd aga 90 ), siis kirjutas arst mulle enne diagnoosi teadasaamist toeks Reductili . Kas nüüd need kaks ravimit - Reductil ja L-Tyroxin - sobivad kokku ja võin Reductili edasi tarvitada lootuses mõnedki kilod alla võtta ? Kas üldse selle diagnoosiga on mul lootust normkaaluliseks tagasi saada ? Kas on mingeid väga olulisi toitumissoovitusi ja nõuandeid füüsiliseks tegevuseks ? Ja veel - raseduse vältimiseks kasutan Yarine tablette . Kas hüpotüreoosi ja selle ravi puhul on need lubatud ? Kuna minu järgmine arsi visiit on alles aasta pärast , loodan väga saada tekkinud küsimustele vastuseid . Tänan ja soovin kena kevadet !

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Reduktiili võite tarvitada koos L-türoksiiniga ebasoodsaid koostoimeid kartmata. Ka hormonaaölseid rasestumisvastaseis vahendeid võite samaaegselt kasutada.
Krooniline autoimmuunne türeoidiit ja TSH minimaalne tõus ei ole Teie ülekaalulisuse põhjuseks ega sega Teid ka kaalulangetamisel. Pädevad kõik dieedi ja elustiili soovitused mis teistelegi ülekaalulistele ja krooniline türeoidiit siin mingit eripära kaasa ei too.
Lootust on alati. Kõigepealt soovitan seada endale jõukohane eesmärk (näieks vähendada kehakaalu 1 aastaga 10kg). Kui see edukalt täidetud, võib uusi eesmärke püstitada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: