Eesti suurim tervisenõustamise keskkond
50924 tasuta nõuannet!
Arst annab nõu, küsi julgelt!
Küsi arstilt!
Kliinik.ee RSS Feed
 

Vastanud Anu Ambos

 
Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Loe lähemalt
Esita küsimus
 
LOE KÜSIMUSI JA VASTUSEID
Anu Ambos on vastanud 3039 küsimusele.

tiotiil ja rasedus

07.01.07 12:59

Tere!

Et kiiremini vastust saada end vaevavale küsimusele pöördun Teie poole, kuna enda arsti aeg on alle 1,5 kuu pärast. Olen hetkel 9 kuuse beebi-poisi õnnelik ema, kuid mul on olnud pidevalt probleeme kilpnäärmega. Kui poeg sai 7 kuuseks olin sunnitud rinnaga toitmise lõpetama ja hakkama tiotiili sööma. Kuu ajase raviga läksid proovid normi ja ravi peatus arsti soovitusel kuna minul tekkisid kõrvalmõjud- kõhuvalu, kõhulahtisus, iiveldus, oksendamine, peavalu jne. Nüüd aga on mul veel lisaks mure- tegin rasedustesti- üks oli pos. teine neg. segadus suurenes, ootan gün. aega et selles selgust saada. Rasestumisvastaseid vahendeid ei tarvitanud, sest pillid tegid enesetunde kole halvaks. Pealegi oleksime abikaasaga rahul ja rõõmsad kui teinegi beebi majas, olgugi et nii väikese vahega. Nüüd vaevavad aga mind kartused, et tiotiil võis kuidagi loote arengut mõjutada- juhul kui ikka ootan last. Kas ja kuidas? Kas kuu peale selle ravimi tarvitamise lõppu on võimalik, et halb enesetunne on ikka ravimi kõrvalmõju? Sest olenemata toidust (olgu või kuivikud) on ikka kõht lahti ja ülakõhus(roiete all) tihti valutab kõht? Olen väga tänulik kui veidi selle ravimi mõjust ja kõrvalnähtudest- ohtudest lähemalt räägiksite.

Ette tänedes
Karin

Vastab...

Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Valdkond: Endokrinoloogia

Tere!
Kui uudis teisest rasedusest paika peab, võib Teile üksnes õnne soovida! Tiotiil ei kahjusta loodet (kuigi läbib siiski mingil määral platsentaarbarjääri) ja seda ravimit võib kasutada rasedatel ja rinnaga toitvatel emadel (ei saanud aru, miks pidite ravi alustades rinnaga toitmise lõpetama). Samas ei ravimud kuuajaline kuur Teid kindlasti kilpnäärme ületalitlusest terveks. Seega jätkuvad kilpnäärmeprobleemid ka uue raseduse ajal ja kindlasti oleks vaja teha korduv hormoonanalüüs ja otsustada ravitaktika üle.
Tiotiil annab harva kõrvaltoimeid. Seega tuleks põhjalikult analüüsida, mis on Teil tekkinud kõhuvalude, iivelduse-oksendamise ja peavalude põhjuseks. Seda enam, et vaevused püsivad ka peale ravi katkestamist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

Kilpnääre ja kiire pulss

05.01.07 23:40

Unustasin lisada, et olen 46

Vastab...

Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Valdkond: Endokrinoloogia

Tere!
Tänan lisainfo eest. Kõik vastuses kirja pandu jääb kehtima.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

kilpnääre ja pulss

05.01.07 23:40

Tere hea doktor. Tahtsin küsida, kas pool tabletti Thyrox päevas võiks põhjustada südamekloppimishooge (õhtuti)?. Muudest ravimitest võtan Stugeroni ja mõnikord unerohtu, ja mul on nuva ring. Thyroxi määras arst, kuna on 1 väike sõlm, alla cm, proovid olid oktoobris korras.
Süda klopib põhjuseta, mitte pingutuse, vaid hoopis õhtusöögi järel, pulss 110 - 120, validool rahustab. Inimesed ütlevad, ealised iseärasused... Kilpnäärme arsti juurde pidin uuesti minema kevadel. Kas oskate midagi soovitada?

Vastab...

Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Valdkond: Endokrinoloogia

Tere!
Sõltub L-türoksiini annusest Thyroxi tabletis. 25 mcg L-türoksiini vaevalt südamekloppimist põhjustab, 50 mcg võib seda siiski teatud tingimustel teha.
Kui ravim on määratud mitte alatalitluse tõttu asendusraviks, vaid sõlme tõttu (kilpnääre talitleb tegelikult normaalselt), arutage oma arstiga veelkord, kas seda ravi ikka vaja on. Kui Teil on siiski kilpnäärme alatalitlus ja saate asendusravi, annab vastuse ravi adekvaatsuse kohta hormoonanalüüs.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

insuliini resisdentsus

05.01.07 22:40

Tere.

Minu isa on aastaid süstinud insuliini. Viimasel ajal on ta sunnitud pidevalt koguseid tõstma vaatamata rangele dieedile. Arsti sõnul on tegemist isuliini residentsusega ja insuliini kogust tuleb tõsta nii palju kui vaja. kas siiski on võimalik residentsust mingil määral vähendada ja kas insuliini koguste lõputu tõstmine ei mõju kehale laastavalt?

Lugupidamisega

Krista

Vastab...

Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Valdkond: Endokrinoloogia

Tere!
Insuliini annustamine toimub tõepoolest põhimõttel "nii palju kui tarvis" ja annuse ülempiiri ei eksisteeri. Normist kõrgem veresuhkur kahjustab organismi oluliselt rohkem kui ülehulgas insuliin (kui sellel üldse mingit halba mõju on).
Samas tuleb insuliini vajaduse suurenemisel alati analüüsida, mis on konkreetsel juhul selle põhjuseks. Insuliinresistentsus võib organismis suureneda kaalutõusu puhul, põletikulise protsessi tekkimisel, mõne organsüsteemi puudulikkuse tekkimisel või süvenemisel, ravimite toimel (näiteks glükokortikoidid prednisoloon või medrool). Samuti tuleb tähelepanu pöörata insuliinravi skeemi efektiivsusele (võib-olla tuleks suurendada annuse asemel süstekordade arvu või muuta lühi- ja pikatoimelise insuliini vahekorda). Kui perearst insuliinravi korraldamisega hätta jääb, paluge suunamist endokrinoloogi vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

kilpnääre

05.01.07 12:37

tere
kui FT (või oli AT) on 5,8 ja norm peaks olema 4 (nii sain perearstilt aru ) siis kas see tõus on suur ja mida see üldse tähendab

Vastab...

Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Valdkond: Endokrinoloogia

Tere!
Ei tunne kahjuks sellist näitajat nagu FT (ega ka AT). Võimalik, et tegu on TSH-ga (türeotroopse hormooniga), mille normiväärtus on 0,4-4,0 mIU/l. Sel juhul on väärtus 5,8 mIU/l minimaalselt tõusnud, kuid vajab selgituseks ka FT4 ja TPO antikehade määramist. Pöörduge selgituse saamiseks ja täpsustavateks uuringuteks analüüsi teinud arsti poole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

sagarate möödud

05.01.07 10:32

Tere! TSH on 0,84 ja möödud on: VASAK 18*22*43 mm ja maht 9ml ja PAREM 19*21*51 mm ja maht 10.9 Kas see on normaalne? Arst ütles,et suurenenud,kuid hullu misdagi pole. Diagnoosiks oli Thypertr gl thyr 2 diffusa eüth.( kirjapildis pole kindel,ei saa hästi aru tähtedest)

Vastab...

Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Valdkond: Endokrinoloogia

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on normis. Kilpnääre on mahult minimaalselt suurenenud (maht Teil 20ml, norm naistel kuni 18ml - tõenäoliselt olete naine?).
Igaks juhuks võiks määrata ka TPO antikehad kroonilise türeoidiidi välistamiseks.
Nii või teisiti, ravi Te ei vaja ja kilpnääre Teile mingeid vaevusi ei põhjusta. Soovitav ultraheliuuring korduvalt 1-2 aasta möödudes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

liighigistamine

04.01.07 12:34

Tere!
Olen 21a noormees, kõhna ning pikka kasvu ja mul on probleeme higistaminega. Minu suuremaks probleemiks on käte ja jalgade higistamine. Need higistavad iga minut. Jalad on külmad ja higised, käed aga kuumad ja higised.
Pidevalt higistan ka öösiti...otsaesine tilgub ja riided on niiskeks higistatud.
Olen väga mures kuna see häirib juba minu elukaaslast.
Sooviksin teada kuhu peaksin pöörduma või mida ettevõtma et probleemi lahendada.

Vastab...

Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Valdkond: Endokrinoloogia

Tere!
Endokriinhaigustest võib liighigistamine viidata kilpnäärme ületalitlusele. Sel juhul esinevad patsiendil siiski ka teised haigustunnused - kaalulangus, südamepekslemine, käte värisemine jne.
Soovitan pöörduda perearstile ja koos temaga arutada, kas rohkel higistamisel võiks Teie puhul olla haiguslikku põhjust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

vähene suurenemine

03.01.07 17:37

Tere!! Olen 27 aastane naine ja 2003 aasta jaanuaris käisin ultrahelis ja sealt sellised numbrid.
Parem 2.04cm, 3.80cm, 1.61cm, vol 6.53 cc.
Vasak 3.75 cm, 1.71, 9.16 cm, 5.3 kuup cm. Kas need numbrid on normis?
Tsh oli arsti väitel korras. Kael on nüüd jämedamaks muutunud,kuiv nahk,unisus,ülekaal 15 kg ja koguneb see rasvkude peamiselt kõhule.( nagu 5 kuud rase oleks)köhatan pidevalt(klimp nagu oleks kurgus), higistan kahh veidi rohkem,kui varem.Kas Oleks vaja minna endokrinoloogi vastuvõtule? Kui suured need numbrid olema peavad,et neid enam normaalseteks ei peeta?

Vastab...

Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Valdkond: Endokrinoloogia

Tere!
Teie kilpnääre on ultraheliuuringul täiesti normisuurune - maht 11,8ml (norm kuni 18ml). Ka hormoonanalüüsid on korras. Tehtud uuringute alusel ma Teil kilpnäärmehaigust ei näe. Seega on kaaluprobleem, nahakuivus jne. põhjustatud millestki muust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

kilpnääre

01.01.07 19:24

aastaid tagasi oli mul kilpnääre haige,võtsin alla 52 kg pealt kuni 42 ni.möödunud on 9 aastat ja korduvalt kilpnäärme analüüse tehtud,korras analüüsid aga keha kaal ei tõuse,ikka olen 42 kg ja 160 cm pikk...lapseootuse aja l võtsin ainult 3 kg juurde.

Vastab...

Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Valdkond: Endokrinoloogia

Tere!
Kui kilpnäärme talitlus on korras, pole kilpnääre momendil Teie alakaalulisuse põhjuseks.
Kui tunnete ennast hästi, rasedus kulges probleemideta ja menstruaaltsükkel on regulaarne, pole tõenäoliselt erilist põhjust muretsemiseks. Kui esinevad siiski ka mingid vaevused, võtke perearsti juures ette põhjalikum tervisekontroll.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?

ületalitus ja jood

31.12.06 16:56

sooviks küsida, kui on kilpnäärme ületalitus, kas siis peab ka joodi tarbimist jälgima? kas peab siis vältima mingeid toiduaineid või ei ole vaja? näiteks muna sisaldab palju joodi ( ampserist vaatasin). mul on arsti juurde aeg alles jaanuari lõpus, sooviks enne teada. tean ainult seda, et TSH oli dets alguses 0,04 . ja kas iiveldustunne kurgus võib olla ületalitusest tingitud? oksendanud ei ole. ja vereröhk hüppab, paar nädalat tagasi oli 136/76 pulss 96 ja nüüd tundsin ennast halvasti ja lasin apteegis mõõta oli 107/67 pulss 72.veidi keeruline sai see kiri, kuid pabistan veidi oma tervise üle. aitähh!

Vastab...

Anu Ambos
SA PERH Mustamäe korpus
Valdkond: Endokrinoloogia

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse puhul ei pea jälgima jooditarbimist tavalise toidu ja joogiveega (mune võite rahulikult süüa, aga ka merekala jne.). Hoiduda tuleks joodist kui ravimist (joodi nahale määrimine, joodilahuse sisse võtmine, kordaroon jne.), mida võib kasutada erandjuhtudel üksnes raviarsti teadmisel ja kontrolli all.
Teatavad vererõhu kõikumised ja südame löögisageduse suurenemine (südamepekslemine) on ületalitlusele iseloomulikud ja kaovad raviga. Iiveldus tavaliste ületalitluse sümtomite hulka ei kuulu ja selles osas tuleks oma raviarstilt eraldi nõu küsida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik lugemine?