Vastanud Anu Ambos

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
SA PERH Mustamäe korpus
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Anu Ambos on vastanud 3097 küsimusele.

 

Higistamine

01.03.07 / Endokrinoloogia

Tere!
Olen 43 a diabeetik.
Juba pikemat aega olen hädas sellega, et
1) juuksed on lahti.
2) Ka küüned on haprad ja murduvad (- kuigi see häda on kogu elu olnud)
3) Kuid kõige härivam on kuskil pool aastat kestnud öine higistamine ja just rinna pealt on öösärk kummaliselt märg. Kaenlaalustega pole mingeid ülearuseid probleeme.
Kas sellise rinna pealt higistamise puhul võiks tegu olla kilpnäärmega? Kliimaksi esimesed sümtomid? Diabeedist tingitud?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kas Teil on 1. või 2. tüüpi diabeet? Kas süstite insuliini? Millised on Teie veresuhkru väärtused? Need on küsimused, millele peaks vastama, kui arutleda Teie probleemide võimaliku seotuse üle suhkurtõvega. Ka algav kliimaks on tõepoolest võimalik. Kas menstruaaltsükkel on püsinud regulaarsena? Kilpnäärmehaigusele Teie vaevused otseselt ei viita.
Arutage oma muret raviarstiga, kellel on piisavalt infot Teie tervise kohta ja kes saab vajadusel teha lisauuringuid.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpnääre

26.02.07 / Endokrinoloogia

LP. doktor Ambos
Kuidas suhtuda TSH näitu 9,36 (viimase kahe kuu jpooksul on muutunud 6,32-lt selliseks). Ka on minu kilpnäärme parem sagar suurenenud ja selles on sõlm. Probleeme on mul ka kaalu normis hoidmisega ning pulsisagedus on kõrge.

Lugupidamisega,
Marje M.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
TSH 9,36 mIU/l on mõõdukalt tõusnud (N0,4-4,0). Et sellesse adekvaatselt suhtuda, on vaja teada lisaks FT4 väärtust ja kilpnäärmevastaste antikehade tiitrit. Pöörduge täiendava info saamiseks oma raviarsti poole. Kehakaalule ja pulsisagedusele selline minimaalne muutus veel mõju ei avalda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

rinnanäärmed noormehel

26.02.07 / Endokrinoloogia

kuu aega tagasi pani 23-aastane noormees tähele, et tema 1 rind on teisest pisut suurem. Lisaks on selles mingi tihend, mis kord on suurem, siis jälle väiksem. Millest võib olla 1 rinna suurenemine tingitud ja kas see kaob ise ära võib peab arstiga konsulteerima. Kellega?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Soovitan kindlasti arstiga konsulteerida, et selgitada rinnanäärme suurenemise võimalik põhjus. Selleks võivad olla hormonaalsed häired, kasutatavad ravimid (ka narkootilised ained ja anaboolsed steroidid), ka halvaloomuline kasvaja (õnneks üliharva). Vajdusel tuleb teha ka rinnanäärme ultraheliuuring. Ravivajadus ja -viis olenevad rinnanäärme suurenemise põhjusest.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

solaariumis päevitamine

26.02.07 / Endokrinoloogia

Mul on kilpnäärme alatalitus, kas ma tohin solaariumis päevitada?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Jah, tohite küll. Kilpnäärme alatalitluse puhul ei ole päevitamine solaariumis või loodusliku päikese käes põrmugi vastu näidustatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kaela/kõri poomistunne

26.02.07 / Endokrinoloogia

Olen 33 a naine ja viimase kuu jooksul on tekkinud kaela allosas/kõris esialgu poomise, pärast krambitaoline tunne, ka hõõgumine, ja ajab veidi nö maost üles, mis veidi kergendab isegi hingamist. Tekib tunne, et hingata ei saa ja keel justkui sulgeks, pigistaks kõri kinni. Tugevama hoo puhul pearinglus ja minestustunne. Uuriti kilpnääret, ultraheli oli korras. Perearst soovitab süüa rahusteid ja pakub stressi. Veidi rahusti taandab, kuid mitte täielikult. Stressi endal küll ei tähelda. Kas peaks uurima täiendavalt magu või on ikkagi psüühiline küs?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kui kilpnääre oli ultraheliuuringul normisuurune, siis Teie poolt kirjeldatud vaevusi ta põhjustada ei saa. Igaks juhuks võiks ära teha ka gastroskoopia, et välistada reflukshaigust või mõnda muud seedetrakti probleemi. Kõige sagedamini on taolised vaevused tõepoolest psühhosomaatilist laadi ja ärevuse taandumisega mööduvad.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kas olen hädas kilpnäärmega?

25.02.07 / Endokrinoloogia

Olen 23 aastane naine ja meie peres esineb kilpnäärme haigusi.Nii üle kui alatalitlust. Üks aasta aega tagasi hakkasid võõrad apteekrid ja juhututtavad pärima,et kas mul on ikka kilpnääre korras...mul olevat jäme kael.
Sel suvel sattusin oma tavalise hädaga...südamepekslemine,higistamine ja kõrge vererõhk võõra perearsti juurde.Tema esimene mure oli ka mu kael ja kilpnääre:ta tegi mingi vereanalüüsi, mis pidi näitama :kas mul on veri toksiline.Analüüs oli korras.Asi jäigi ka sinnapaika,sest paari päevaga tundsin end paremini.Sama mure jäi korduma ja aina tihedamini selliste vastandlike uimasuse perioodidega.Olen kas väga närviline ja kergesti ärrituv,käed värisevad või magan suurema osa ajast või olen lihtsalt uimane.Sama asi kõhulahtisuse ja kinnisusega.
perearsti suhtumine on siiani olnud,et olen hüpohondrik ja toitun valesti.Ise seda ei arva aga peale kilpnäärme ei taipa ka enam midagi ega kedagi oma hädades süüdistada.
Palun välistage või kinnitage mu kahtlusi?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kui Teie perekonnas on kilpnärrmehaigusi, poleks paha üks kord kilpnääret korralikult uurida. Esmase ülevaate saamiseks on vaja teha kolm uuringut - hormoonanalüüs, antikehade tiiter (TPO) ja ultraheliuuring. Uuringud võib korraldada nii perearst kui endokrinoloog (kelle juurde suunab perearst).
Teie kirjast ma küll kilpnäärmehaigusele viitavat välja ei loe, kuid kuna mitmed kilpnäärmehaigused on tõepoolest päriliku eelsoodumusega, ei tohiks kontroll olla liiast.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kilpnäärme ületalitlus?

25.02.07 / Endokrinoloogia

Tere!
Umbes kuu on probleem lööbega nahal. Kaks nahaarsti on eeldanud, et probleem on mujal, ilmselt kilpnäärmega. On ka tõepoolest suur väsimus, tujulangus, kael kilpnäärme kohal tundub kõva. Aasta algusest pidasin tugevat dieeti. Ehk võis see halvastio mõjuda... Kasutasin ka Bio Slim tablette ja Caltsimag'i. Aga küsimus tegelikult hoopis muus. Kuna suure üleväsimuse tõttu jäin pool aastat tagasi koduseks, pole mul kehtivat ravikindlustust. Sõlmin järgmisel nädalal küll vabatahtliku, aga kuu aega tuleb oodata, enne kui see kehtima hakkab. Siit siis küsimus, sain aru, et ilma ravikindlustuseta ei saa hormoonanalüüse teha. Kas on mingi muu võimalus näiteks perearstil kindlaks teha, et asi on kilpnäärmes (kasvõi katsudes), et saaks juba mingit esialgsetki ravi määrata? Kardan, et selle kuuga, mis ootama peab, võib asi palju hullemaks minna.
Ette tänades!

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Ka ravikindlustuseta saab teha mistahes analüüse ja uuringuid ise nende eest tasudes. Pöörduge mõnda erakliinikusse, kus arsti visiit maksab enamasti ca 300 krooni, uuringute eest tasute vastavalt haigekassa hinnakirjale. Hormoonanalüüsid maksavad ca 100 krooni tükk. Erakliinikutes on järjekorrad lühikesed ja üle nädala Te arstile pääsemist ootama ei pea. Mis võiks olla hinnalisem Teie tervisest!
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Normaalne veresuhkur?

24.02.07 / Endokrinoloogia

Juba mõnda aega olen täheldanud, et minu peaaegu 5 a saav poeg on hakanud rohkem jooma? Hommikul esimese asjana küsib ta viimased kuu aega esimesena juua. Ja tundub, et käib sagedamini ka pissil. Lasin kontrollida veresuhkrut. Analüüs tehti päeval. Veresuhkru näit oli 6,4. Laps oli enne seda söömata ja joomata 2,5 tundi. Küll aga oli ta hommikul söönud ja joonud nagu tavaliset. Kas on põhjust muretsemiseks?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Veresuhkru näit päeva keskel 6,4 mmol/l on pigem normi piires. Siiski soovitan kontrollida poja veresuhkrut ka hommikul tühja kõhuga ja kindlasti veeniverest. Arvan, et saate selle korraldada perearsti juures.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Ülekaalisus

23.02.07 / Endokrinoloogia

Lp.doktor Ambos.Ma tänan Teid südamest eelmise vastuse eest. Võtsin nõu kuulda ja käisin eraarsti juures. Analüüside põhjal sain teada, et tütre insuliini tase on 8 korda kõrgem kui tavaliselt.(Neid analüüse oleks võinud ka perearst teha ,aga võõras mure) Panen ka näidud kirja mis saime. GTT 5,2-9,0-7,8 ja ins 23,6-178,0-94,4 ja ravimiks sai melformini. Arsti vastuvõtul pelgasin küsida, millest on see tingitud. Ja mind huvitab väga millal on tulemusi näha ja kui kaua see ravi kestab.Kuu aega on rohtusid tarvitanud,aga kehakaalu vähenemist veel ei ole näha. Söögiga ka piirab 1600kcal soovitati päevas süüa.Kas see,et kõhunääre toodab nii palju insuliini on toitumisega möödalaskmine või stressist tingitud.Nii palju sain teada, et see on ravitav aga kas peab eluaeg millegagi hoiduma. Ja kas võib võtta paralleelselt kehakaalu alandavaid toidulisandeid.(20-25 kg on tal ülekaalu ja ise on 20 aastane) Ja kas kõhupealsed rebendid jäävad eluks ajaks.mida tal palju,kuna võttis 3 kuuga 10 kg juurde.Millest ta peaks üldse hoiduma?Me kordame mõne kuu pärast arsti visiiti. Teid ette südamest ette tänades. Murelik ema.

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Tehtud uuringute põhjal on Teie tütrel tegemist insuliinresistentsuse ja sellest tingitud insuliinitaseme tõusuga. Õnneks ei ole tal siiski suhkurtõbe. Insuliinresistentsuse põhjuseks on pärilik eelsoodumus ja ülekaal. Nii võib kaalulangusega loota ka insuliini taseme alanemist. Üks kuu on liiga lühike aeg, et kaal märgatavalt langeks. Edu on juba seegi, kui kaalutõus peatub. Ravi on tõenäoliselt pikaajaline ja kestab aastaid. Dieeti tuleb tütrel tõenäoliselt pidada kogu elu.
Toidulisandeid võib kasutada, kuid dieet on siiski peamine. Kõhule kiire kaalutõusuga tekkinud naha elastsete kudede rebendid ei kao enam päriselt. Need jäävad peente joontena nähtavaks sarnaselt rasedusarmidele (tegemist ongi tegelikult samaste nahamuutustega). Kui Teil tekib veel küsimusi, saate need edaspidi esitada Teie tütart nõustavale arstile.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kilpnäärme muutunud struktuur...

22.02.07 / Endokrinoloogia

Öelge, palun, kas kilpnäärmel, millel esineb struktuurimuutus ja ehhogeensuse muutused, mille maht pole suurenenud (sellise ultrahelipildi kilpnäärmest sain ma detsembri keskel, võib olla nüüd on veel midagi muutunud..seekord - veebruaris- arst lihtsalt ultrahelisse ei saatnud, sest vereproov pidi normaalne olema) - kas see võib niipalju segada, et kõrisõlme juures jäävad väiksemad toidutükid pidama ja üldse segab neelamist. Kas muutunud struktuuriga kilpnääre võib segada neelamist kõrisõlme kõrvalt?

Vastab:

Anu Ambos
Anu AmbosEndokrinoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere!
Kilpnäärme struktuurimuutus ei takista toidu liikumist neelus ja söögitorus. Kui selline vaevus esineb, pöörduge viivitamatult oma perearsti või gastroenteroloogi (mao-soolearsti) poole, kes korraldavad seedetraktiuuringud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: