Vastanud Ain Pajos

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
OÜ Neurodiagnostika
Küsi arstilt NB! Nõustamine maksab 3.20 € Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Ain Pajos on vastanud 3321 küsimusele.

 

Epilepsia rohtudega kaasnevad probleemid

18.05.09 / Neuroloogia

Tere !

Olen 17 aastane neiu. Mul avastati epilepsia nüüd mõned kuud tagasi. suguvõsas pole mul seda varem olnud, kuid mu kahel tädil on see. nimelt sooviks teada, kuidas see võis mul tekkida ? sest suguvõsas seda mul varem pole esinenud ( peale tädide ). Kuna kaotasin isa 6 kuud tagasi ja see mõjus mulle rängalt. siis kas see võis sellest tekkida. närvi haigus on epilepsia ju.

veel üks küsimus - hakkasin alguses kasutama valproet tablette ( võin kirjapildiga eksida) , aga need tõid mulle liialt lisakilosid juurde. Vähem kui 1 kuuga tuli juurde 6 kilo. nüüd söön trileptalit. hetkel söön 10 päeva kaupa - st. kui 10 päeva möödas, siis vähendan valproetite kogust. hetkel söön hommik: 0,5 valproet + 1 trileptal ja nii ka õhtul. sellest ka küsimus. kehakaal on sama. kas siis, kui ma olen täielikult läinud tripeltali peale üle, siis ma muutun samaks, mis enne (kehakaalult) ?

ka veel on küsimus. alates 15. eluaastast alates olen tarvitanud rasestumisvastaseid pille. ( yarina - kui on vajalik info. ) ja lõpetasin need, kui hakkasin sööma epilepsia rohte. kuna see kõik, käib ka organismist läbi.. siis kas see mu rasestumist ja lapsesaamist ei ohusta ? Olen ju pungil rohtusid täis.

ja veel.. kuna ma sõidan autoga, kas ma siis jäängi rohtusid tarvitama ? kui käisin uuringutel, siis avastati parempoolsest ajupoolest epileptilisi nähtusi vms.



Jään Teie vastust ootama.

Vastab:

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Epilpsiale võib esineda pärilik eelsoodumus, hoogusid võib esineda üksikutel inimestel suguvõsas, vahel üle mitme põlve;
Valproaat põhjustab sageli kehakaalu tõusu, samas on ta tugeva hoovastase toimega, trileptaal kaalu ei tõsta tavaliselt, kuid mõne epilepsiavormi korral see hoogusid ära ei hoia;
Kõik epilepsiarohud võivad suurendada ohtu lootele, seetõttu tuleb kõigil lapsesaamise eas olevatel naistel kasutada vitamiini nimega foolhape et seda riski vähendada;
Kui hoogusid ei ole esinenud vähemalt 2 aastat, käite pidevalt arsti vastuvõtul ja tarvitate rohtusid, võib arst anda tõendi autojuhilubade taotlemiseks.

Dr. Ain Pajos

Sarnased teemad Valdkonna arstid

torkiv/kõrvetav tunne jalgades ja kätes

18.05.09 / Neuroloogia

Tere
Olen viimased paar nädalat (peale lapse sündi) hädas sellega, et jalgades (enamasti varvaste ülemises osas, mõnikord ka jala külgedel) ning kätes tekib kõrvetav tunne, sarnane veidi sellega kui külma saanud käed panna sooja vee alla...
Lisaks on juba mitu kuud öösel värinad, tekivad tavaliselt ärgates, kogu keha võdiseb ca pool minutit ning siis on jälle kõik normis.
Olen 35 aastane naisterahvas, peale sünnitust tehti ka vereülekanne verekaotuse tõttu ja sain mitu nädalat antibiootikume. Vereanalüüs oli üldiselt korras, hemoglobiin peale vereülekannet oli veidi madal (98).
Lisaks olen juba 2 aastat hädas ka pearinglusega, perearst on selle kirjutanud madala ferritiini arvele.
Kas tegemist võib olla mingi närvidest tingitud põhjusega? Milliseid uuringuid võiks teha või kuhu pöörduda lisaks perearstile?

Vastab:

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tegemist võib olla ärevushäirega, uuringud siin midagi ei näita ja vajalik on neuroloogi läbivaatus.

DR. Ain Pajos
6 748591

Sarnased teemad Valdkonna arstid

BORRELIOOSI KOHTA KÜSIMUSI

17.05.09 / Neuroloogia

Austatud doktor.Vabandan kohe, et kiri on pikk, aga mure piisavalt suur,et Teile kirjutada.Siin on mitmeid vastuseid puukidega levivate haiguste teemadel, aga mul on oma lugu.Olen saanud kaitsesüstimised puukentsefaliidi vastu.Seoses väga kehva enesetundega läksin perearstile eelmise aasta sügisel ja tegelikult seostasin oma hädasid kõrge pingega tööl ja oma ealisusega(olen kohe 50a saav naine).Pea oli "raske" ja uimane(nagu oleks ringi käinud), väsisin kiiresti ja kõige hullem oli see,et mu põlved ja sääred külmetasid "kondi seest" ja nagu oleks jalad kogu aeg "värisesnud"-selline lõdva tunne jalgades ,isegi astuda oli imelik.Käte "kondid" ja liigesed külmetasid tiba vähem.Tehti päris hulga erinevaid analüüse, mille tulemusel muude asjade hulgas avastati ka läbipõetud kopsuklamüüdia.Lõpuks palusin teha puugihaiguste avastamise analüüsi ka, millest selgus, et mul oli borrelioos.Saanud olin selle jumal teab millal(hammustust ma ei märganud-ei olnud mul punetavaid ringe kuskil).Eelnevalt olin borrelioosi põdenud ca 5a tagasi ja siis oli punetav rõngas jalal.Sain sügisel antibiootikumi ravi 3 nädalat.Elan maal ja meil on tõesti tohutult puuke, oma kassilt ja koeralt leian lausa iga päev ikka mitu tk neid.Kahjuks on mul siiani selline raske, paks ja uimane tunne peas(vahel nagu pea käiks ringi) ja vahetevahel külmetavad ja "värisevad" põlved ja jalad.Vererõhk on kontrolli all(ca130/90)- võtan 1 tbl Ramicor i päevas, sest sügisel avastati ka tiba kõrgenenud vererõhk.Alustasin paar nädalat tagasi küüneseene raviga,võtan teatud intervallidega
Orungali.Olen normaalkaalus naine.
.Ja siit minu küsimused:
Kas ma peaksin paluma teha uuesti borrelioosi analüüsi?Tohter ütles sügisel,et see näitaja jääb kauaks verre.Kas analüüsi andmete põhjal saab eristada, kas tegu on juba põetud borrelioosiga või juba uuesti saadud borrelioosiga?Mul on selline reaalne puugihaiguse saamise võimalus ju kogu aeg olemas.Kui selline näitaja vereanalüüsis esineb, kas siis vähemalt sellel perioodil olen borrellioosi suhtes nn. immuunne?.Ma tahaksin oma haiglaslikust olekust ikkagi terveneda.Kas uuesti antibiootikumi kuur või mis võimalused mul veel on?Kas uuesti nakatumise korral kordub kõik uuesti kergemate või hoopis raskemate nähtudega?.Milliste tuleviku hädadega pean arvestama, kui selline bakter organismis on pesitsenud?Olen kuskilt lugenud, et borrelioosi põdenutel on suurenenud lümfivähi võimalus.Miks, kas see bakter jätab mingid ained verre,mida ei saagi kõrvaldada?Kui organism ka peale ravi ja mitu aastat hiljem ei tervene, kas siis bakter või mingi paheline "elab" ikka edasi? Kas mujal maailmas ka ei ole vaktsiini borrelioosi vastu või ei ole võimalik üldse selle vastu vaktsiini kasutada?Miks borrelioosi vastu pole üldse võimalik immuunsust saavutada?Miks osadel juhtudel jääb punane rõngas nakatunud puugi hammustamisel ja miks osadel juhtudel ei jää-kas juba on muundudnud see bakter ja ei tekita enam sellist reakstsiooni?Tänan siiralt Teid vastamast.

Vastab:

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Eeltoodud kaebusi esineb paljude haigusseisundite korral. Borrelioosi tekitaja hävitab antibiootikumikuur. Analüüsid borrelioosile on aga positiivsed vahel aastakümneid peale põdemist.

Dr. Ain Pajos

Sarnased teemad Valdkonna arstid

tuimus jalas

16.05.09 / Neuroloogia

parema jala säär ja jalalaba on juba mõned päevad nagu sipelgaid täis ja jalalaba on ka kergelt tuim. Kui tõsine see olla võib ning kas see võib ka ise üle minna.

Vastab:

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

See oleneb põhjusest. Viimaseid on aga mitmeid.

Dr. Ain Pajos

Sarnased teemad Valdkonna arstid

tugev peavalu

15.05.09 / Neuroloogia

Tere, selline küsimus.
Töötan väga palju arvutiga. Samas peaksin kandma ka kaugele vaatamiseks prille, aga sageli ei kasuta neid. Kas need võivad seda mõjutada, et mul viimasel ajal hakanud korduma iga nädal selline päev, mil pea ja silmad hakkavad nii kõvasti valutama, et see on lihtsalt talumatu. Ise ravimite tarbimisse ei usu ja seega kui koju jõuan ja magama saan, siis alles hakkab parem. Tavaliselt pärast sellist päeva üritangi võimalikult ruttu magama minna. Aga tegelik küsimus on selles, et ise elan nüüd Tallinnas ja minu perearst on kodulinnas, aga kuhu arsti juurde ma saaksin selle murega pöörduda ilma mitmenädalase järjekorrata? Aitäh!

Vastab:

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tegemist võib olla ka näiteks migreeniga. Vajalik oleks spetsialisti läbivaatus.
Helistage tel 6 748 591

DR. Ain Pajos

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Peavalud, ringlus jms.

15.05.09 / Neuroloogia

Tere! Pöördun Teie poole murega. Nimelt viimasel ajal tunnen ma "häirivalt" enda pea vasakut poolt. Neelatades käib kõrv koguaeg lukku-lahti, samuti on valusööstud vasakus meelekohas. Pea hakkab kergelt ringi käima (näiteks enda väikest last keerutades, tehes kasvõi ühe väikese keerutuse, käib pea juba tohutult ringi). Tunne on justkui selline, nagu oleks kõrvas tropp ees, miski nagu suruks pea poolt kõrva peale, raskustunne, samuti on kaela venitades, tohutult valus kael vasakult poolelt. Ei tähelda, et kuulmine oleks langenud. Mind lihtsalt väga häirib see tunne. On ka kerged peavalud. Külmetushaigusi põdenud ei ole. Lisaks selle lisandus nädalapäevad tagasi jalgade tuimsus. Õhtul voodisse heites tunnen et jalad on väsinud/vaevatud/rasked, seda tunnen ka kogu päeva vältel. Mul on istuv töö 7h päevas, tööl olen olnud 4. kuud. Püsti olles muutuvad jalad justkui väga krampi, sääremarjad annavad kohe tunda. Pidevalt tunne jalas väikesi tõmblevaid sõlmekesi. Käisin LOR-i juures ja keskhaigla kõrvakliinikus uuringutel, kõik oli aga korras. Tänasel päeval on aga surve kõrvale jälle hullemaks läinud, olen juba päris mrues, aga perearst ei näe milleski probleemi, kuna LOR tunnistas mu terveks. Olen 26. aastane naisterahvas.
Lugupidamisega.

Vastab:

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kindlasti ei saa täit selgust kirja teel. Võimalikke põhjuseid on palju. Helistage tel 6 748 591

Dr. Ain Pajos

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Peavalud

14.05.09 / Neuroloogia

Tere!
Mul algab öösel nii tugev peavalu, et see ajab mind üles. Meelekohad pekslevad, peas tuksleb nii kõvasti, ise olen täiesti rahulik ja magan sügavalt. Aga tugev peavalu ajab mind üles, tavaliselt võtan siis öösel vererõhu rohtu, Reniteci. Aga ega see valu ära ei võta, vähemaks küll. Pealagi on katsudes valus ja ikka terve päeva on pea paha, nõrgalt valutab. Vahel pea valutab kuklast, siis õrnalt masseerin, aga rohtu ei võta, kuklavalud on päeval. Perearst ei oska selle kohta midagi öelda, saatis neuroloogile, neuroloog arvab, et tegemist paanikahäirega. Mul avastati ka veresuhkru tõus. Kirjutati välja Cipralex 10 mg. Lugesin, et alandab veresuhkurt. Mul aga juba veresuhkrualandaja rohud peal. Pean nüüd katsetama. Kas see mu peavaludele aitab?

Vastab:

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Helistage oma neuroloogile. Kui abi ei saa, tulge vastuvõtule.

Tel. 6 748 591

Dr. Ain Pajos

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Tasakaaluhäired, paanikahäire

14.05.09 / Neuroloogia

Tuigun juba umbes kuu aega, mõnel päeval ei ole, mõnel päeval tuigun kõvasti. Tuli kõik äkitselt, lihtsalt minestasin. Enne seda olid ootamatud hood, nagu tahaks maha kukkuda ja peast kõik kadus, nagu tahaksin minestada. Nüüd olen haiguslehel, avastati kõrge veresuhkur, kõrge vererõhk. Anti rohud veresuhkru alandamiseks Metforal 500, vererõhu vastu Renitec. Veresuhkur on olnud pidevalt 8,3 ja ka 9,3. Mõõdan kodus suhkrutaset, eile oli suhkur 1,8 , oli väga halb olla. Satun paanikasse, kui halb hakkab, sest kardan minestada. Arst arvab, et mul ongi paanikahäired, nüüd kirjutati selle jaoks rohud Cipralex 10mg. Hakkan tänasest võtma, kuid lugesin infolehest, kui oled suhkruhaige, siis ei tohi neid tarvitada. Kui suhkur veel alla langeb, siis mida teha, sest hoian ju toitudega ka. Kas see rohi on minu jaoks õige? Perearst ei usu veel diabeeti ja ega ma ise ka alguses ei tahtnud uskuda. Mida teha?

Vastab:

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Suhkruhaigus tekitab verereingehäireid ajus alles pikema aja (aastate ja aastakümnete) järel, ilmselt on vaevuste põhjus mujal. Pearinglus- ja tasakaalutustunne on tihti seotud ärevushäirega ja selle tõttu võib aidata ka Cipralex, toime tuleb aga alles mitme nädala möödudes.

Dr. Ain Pajos

Sarnased teemad Valdkonna arstid

8.a. poisi peatraumad

11.05.09 / Neuroloogia

Olen väga mures oma lapse (8.a. poiss) pärast. Nimelt on tal olnud 3 peatraumat, millega ka oleme pöördunud traumapunkti (2 tõsisemat kukkumist - ühe puhul oli lühiajaline teadvusekaotus). Korra oleme käinud ka neuroloogi vastuvõtul, kui lapsel ilmsnesid peavalud, tehti ka kompuuteruuring - kuid selgus, et peapilt oli korras (probleem oli nägemises). Nüüd kukkus laps , esialgu ei rääkinud, kuid peavalud tulid tagasi .
küsimuseks on see - mida peaks selliste kukkumiste puhul tähele panema, millal peaks uuesti minema neuroloogi juurde. Perearst soovitas, et laps vähemalt nädal aega oleks rahulik, kuid eile käis sõbra juures ja oli seal batuudil hüpanud, õhtul peavalud olid jälle platsis. Muretsen oma lapse pärast, et kas sellistel kukkumistel võivad olla rasked tagajärjed, kuigi esialgu see milleski muus kui peavalus ei avaldu.

Vastab:

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Peatrauma põhjustab lastel peavalu vaid paar päeva kuni nädal. Korduvaid peavalusid ei saa sellega siduda. Põhjus on ilmselt muu nt. algav migreen.

Dr. Ain Pajos

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Karpaalkanali sündroom #

08.05.09 / Neuroloogia

Tere.
Käisin paar päeva tagasi oma põletikus ja poolenisti"surnud" kätega neuroloogi juures. Vaadanud mu üle ja teinud paar tundlikkuse testi ütles, et tavaliselt teeme me sel puhul süsti. Seega tõin rohu ja sain mõlema käe randmesse hormoonsüsti. Kuna arst polnud eriti jutukas tahan lisa küsida. Kuna käed on põletikus aprilli algusest ja teisel nädalal hakkasid järk järgult ära "surema" mõlema käe sõrmed alates pöialdest kuni 4-nda sõrmeni, sellega kaasnes ka palavik kuni 37,5 ja väsimus mis süvenes haiguse arenedes. Seega on pärast süste mu sõrmed natuke paranenud, st neljanda sõrme tundlikkus hakkab taastuma ja mõlema käe esimesed kolm sõrme on nagu sipelgate jooksurajad :) Perearsti soovitusel olen võtnud Relifeksi 1g päevas, kuna põen fibromüalgiat ja koos käte haigestumisega paistetasid üles ka mu hüppeliigesed mõlemal jalal ja pärast pikemat istumist ning hommikul tõustes olen üle keha väga kange. Pean oliliseks lisada, et sain 2007 juulis puukborrellioosi nakkuse ja kahjuks diagnoositi see alles 2008 novembris. Seega pole borrellioosi ravitud antibiootikumidega, kuna polen pidevalt tarvitanud diklofenaki ja valuvaigisteid, on see haigus kulgenud minu jaoks suurte valudega üle kogu keha ja ägestanud nii fibromüalgiat kui migreeni. Küsimused on, kas peaksin veel konsulteerima neuroloogiga? Kas vajaksin veel mingit ravi, et käte tundlikkus taastuks ja põletik taanduks? Kas karpaalkanali sündroom võib olla puukborrellioosist tekkinud tüsistus?

Vastab:

Ain Pajos
Ain PajosNeuroloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Ravimata borrelioos võib olla väga erinevate valude ja närvihäirete põhjus. Soovitan minna konsultasioonile Merimetsa nakkushaiglasse.
Dr. Ain Pajos

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: